Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Πριν 80 χρόνια, τέτοια εποχή, τρώγανε Μπομπότα, ήταν Κατοχή!!!


Ξέρετε τι είναι η μπομπότα; Είναι ένα ψωμί από καλαμποκάλευρο. Είναι το ψωμί των φτωχών. Στην Κατοχή του 1940 επικρατούσε πολύ μεγάλη φτώχεια και ο κόσμος δεν είχε να φάει. Το αλεύρι από σιτάρι δεν υπήρχε καθόλου σε κάποιες περιοχές, ενώ σε κάποιες άλλες ήταν λιγοστό. Αντιθέτως, το αλεύρι από καλαμπόκι ήταν άφθονο και τα νοικοκυριά το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν ψωμί, πίτες, γλυκές και αλμυρές, για να χορτάσουν από την πείνα τους. Τα υλικά που χρησιμοποιούσαν ήταν πολύ βασικά και μπορούσαν όλοι να τα βρουν. Αλεύρι, νερό, λίγο ελαιόλαδο, σόδα μαγειρική, λίγο πορτοκάλι, αλάτι και ζάχαρη. Εάν και όταν υπήρχαν, πρόσθεταν και αυγό, χόρτα, τυρί ή σταφίδες και μέλι.

Σήμερα λοιπόν, θα σας παρουσιάσω την πιο απλή συνταγή για μπομπότα. Το πιο νόστιμο και απλό ψωμάκι από καλαμποκάλευρο που είναι εξαιρετική επιλογή για πρωινό, για πρόγευμα ακόμα και για βραδινό. Τρώγεται αλμυρό με τυρί ή γλυκό με μέλι ή μαρμελάδα.

Τι θα χρειαστούμε:

• ½ κιλό καλαμποκάλευρο
• 1 + ½ ποτήρι του νερού χλιαρό νερό
• ¼ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, κοφτή
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, κοφτό
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, κοφτό (προαιρετικά επειδή το καλαμποκάλευρο πικρίζει λίγο)
• 1-2 κουταλάκια του γλυκού χυμό πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα ποτήρι διαλύουμε τη σόδα με το χυμό από το πορτοκάλι. Το μείγμα μας θα αφρίσει και αυτό σημαίνει ότι η σόδα μας ενεργοποιείται. Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το μείγμα σόδας, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα του νερού στο μπολ με το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να μουσκέψει το αλεύρι μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε ελαφρά. Η ζύμη μας θα είναι πολύ μαλακή και δε θα δένει ιδιαίτερα. Σε ένα καλά λαδωμένο ταψάκι ρίχνουμε το ζυμάρι μας και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο, σε αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή.


















































Καλή μας όρεξη!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: