Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Στον πύργο του Κουμουνδούρου στον Κάμπο της Δυτικής Μάνης!!!


Ο Πύργος Κουμουνδούρου στον Κάμπο της Δυτικής Μάνης είναι ένα ακόμα δείγμα άψογης οχυρωματικής τέχνης. Ήταν το σπίτι του Μπέη της Μάνης, καπετάν Κουμουντούρου ή Κουμουνδούρου. Στον ερειπωμένο πια διώροφο Πύργο Κουμουνδούρου, γεννήθηκε και ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1815-1883), από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεώτερης Ελλάδας.
Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, γιος του αγωνιστή Γαλάνη Κουμουνδουράκη, γόνου μεγάλης Μανιάτικης οικογένειας, στρατηγού και έπαρχου Πύργου, διετέλεσε δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας για συνολικό διάστημα σχεδόν 7,5 ετών. Η προτομή του βρίσκεται στην είσοδο του Πύργου Κουμουνδούρου στον Κάμπο.
Κοντά στον Πύργο Κουμουνδούρου βρίσκεται ο Μυκηναϊκός θολωτός τάφος του ομηρικού Μαχάονος, περίφημου γιατρού της αρχαιότητας, που ήταν γιος του Ασκληπιού και συμμετείχε στον πόλεμο της Τροίας, όπου και τελικά σκοτώθηκε. Σύμφωνα με το μύθο, ο βασιλιάς της Πύλου Νέστορας ήταν που έφερε το Μαχάονα στην πατρίδα του και τον έθαψε.
Στον ίδιο χώρο με τον Πύργο Κουμουνδούρου θα συναντήσετε και το κάστρο της Ζαρνάτας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης.































































Δεν υπάρχουν σχόλια: