Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Στη Μονή Βουλκάνου εν τω μέσω της πανδημίας του COVID-19!!!


Ήρθαμε και φέτος με φίλους στην Ιερά Μονή Βουλκάνου κυριευμένοι από περίεργα συναισθήματα εν μέσω της γενικότερης κοινωνικής αναστάτωσης λόγω του COVID-19.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις του φετινού 15αύγουστου δεν θύμιζαν αυτές των προηγούμενων χρόνων και η καθιερωμένη Κάθοδος της Εικόνας στις 20 Σεπτεμβρίου μαζί με το Πανηγύρι της Μεσσήνης τίθενται εν αμφιβόλω.
Επίκεντρο των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου στη Μεσσηνία είναι η Ιερά Μονή Βουλκάνου.
Στο παλιό μοναστήρι κατά την εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου, μεταφέρεται από το νέο μοναστήρι που βρίσκεται χαμηλότερα, η εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, που φέρει την επιγραφή Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗ ΤΩ ΟΡΕΙ ΒΟΥΛΚΑΝΟ και αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά.
Το μοναστήρι του Βουλκάνου ή Βουρκάνου βρίσκεται στην κορυφή του όρους Ιθώμη στο σημείο όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Μεσσήνης με το ιερό του Ιθωμάτα Δία. Εκεί κατέφυγαν οι κάτοικοι της Μεσσήνης όταν η πόλη τους καταστράφηκε από τους Γότθους το 395π.Χ.
Το συγκεκριμένο σημείο εξάλλου θεωρείται ιερό από τους αρχαίους χρόνους και γι αυτό και επιλέχθηκε ως τόπος ανέγερσης της μονής στις αρχές του 8ου αιώνα κατά την περίοδο της εικονομαχίας. Η μονή ήταν αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πλέον αποτελεί το Καθολικό της καινούργιας μονής που βρίσκεται χαμηλότερα.
Από τον αρχαιολογικό χώρο της Ιθώμης η ανάβαση είναι λίγο δύσκολη αλλά η θέα προς την αρχαία Μεσσήνη και τον Μεσσηνιακό κόλπο θα σας αποζημιώσει.
Ολόκληρο το μοναστήρι είναι χτισμένο επάνω σε πελώριο φυσικό βράχο που δίνει την εντύπωση ότι αποτελεί και τα θεμέλιά του.
Συνδυάζεται τέλεια με μια βόλτα στην Aρχαία Μεσσήνη αφού η θέα από τη μονή είναι το καλύτερο σημείο για να αγναντέψετε από ψηλά την αρχαία πόλη και να δείτε την διάταξη των μνημείων της.




















































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: