Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Στολίσαμε τον Επιτάφιο του χωριού μας στην Ανάληψη Μεσσηνίας!!!


Η νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης πάντοτε ήταν ξεχωριστή. Νέες και νέοι ξενυχτούν για να στολίσουν τον Επιτάφιο. Ο στολισμός του είναι ένα έθιμο που γεμίζει τη ζωή μας και μας κάνει να νιώθουμε ακόμη πιο βαθιά τη συμμετοχή μας στο Θείο Πάθος.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με μεγάλη ευλάβεια και σεβασμό και τηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, κυρίες και δεσποινίδες του χωριού μας στην Ανάληψη Μεσσηνίας στόλισαν τον Επιτάφιο. Τα λουλούδια για τον στολισμό του Επιταφίου ήταν προσφορά των ενοριτών.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού κατά την οποία κορυφώνεται το Θείο Δράμα και είναι αφιερωμένη στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Ολόκληρος ο ορθόδοξος ελληνισμός βιώνει την κορύφωση του Θείου δράματος. Η μέρα συνήθως είναι βροχερή, αλλά ακόμη και αν είναι ηλιόλουστη, για κάποιες ώρες της ημέρας ο ουρανός σκοτεινιάζει. "Κλαίει" για τον θάνατο του Κυρίου. Ο λαός ζει με κατάνυξη το Θείο δράμα και συμμετέχει στο πάθος του Κυρίου. Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη την ημέρα.
Το βράδυ θα ψαλλούν τα Εγκώμια και θα ακολουθήσει η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους του χωριού ανάμεσα στις φωτιές που θα ανάψουν οι κάτοικοι έξω από τα σπίτια τους.
Τα λουλούδια του Επιταφίου φυλάσσονται μετά την περιφορά από τους πιστούς γιατί θεωρούνται θαυματουργά. Για τους πιστούς, η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι, ενώ το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Πολλοί συνηθίζουν να πίνουν λίγο ξίδι εις ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού. Επίσης, την ημέρα αυτή οι πιστοί συνηθίζουν να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων.

Προσκυνοῦμεν σου τά Πάθη, Χριστέ! 
Δεῖξον ἡμῖν καί τήν ἔνδοξόν σου Ἀνάστασιν!

Καλή Ανάσταση!!!






































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: