Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Θλίψη για την απώλεια του Πιλότου της 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα!!!


Διθέσιο αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας που είχε απογειωθεί από την εκπαιδευτική βάση της Καλαμάτας συνετρίβη λίγο πριν τις 9 το πρωί, 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση. Οι δύο χειριστές του εκπαιδευτικού αεροσκάφους πρόλαβαν και χρησιμοποίησαν το μηχανισμό αυτόματης εκτίναξης και εγκατέλειψαν το Τ-2 προτού αυτό συντριβεί. Ο συγκυβερνήτης ειδοποίησε τις αρχές της Πολεμικής Αεροπορίας για το σημείο που βρισκόταν μέσω επικοινωνίας με το κινητό του τηλέφωνο. Ελικόπτερο Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας τον μετέφερε ήδη στην Καλαμάτα όπου υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις. Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας περισυνέλλεξαν νεκρό τον πιλότο του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ-2 περίπου μιάμιση ώρα μετά την πτώση. Οι δύο χειριστές του εκπαιδευτικού αεροσκάφους χρησιμοποίησαν το μηχανισμό αυτόματης εκτίναξης και εγκατέλειψαν το Τ-2 προτού αυτό συντριβεί. Για λόγους ασφαλείας, τα δύο καθίσματα εκτινάσσονται με μικρή χρονική διαφορά προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Έτσι, ενώ ο επισμηναγός συγκυβερνήτης προσγειώθηκε σώος στο έδαφος και ειδοποίησε τις αρχές της Πολεμικής Αεροπορίας για το σημείο που βρισκόταν, ο άτυχος κυβερνήτης που εκτοξεύτηκε προς άλλη κατεύθυνση βρέθηκε νεκρός. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του κυβερνήτη του Τ-2 συμμετείχαν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, ένα ελικόπτερο Super Puma κι ακόμη ένα ελικόπτερο Agusta Bell. Μεταφέρθηκαν επίσης στην περιοχή και εξειδικευμένα μέλη της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος τύπου Τ-2 είχε απογειωθεί από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα σήμερα στις 08:15 το πρωί. Και οι δύο πιλότοι, τόσο ο κυβερνήτης όσο και ο συγκυβερνήτης, ήταν εκπαιδευτές που εκτελούσαν πτήση επαναδιάθεσης. Περίπου στις 08:50 οι δύο πιλότοι εγκατέλειψαν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος.



Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 και ώρα 08:50, στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, ενώ ο κυβερνήτης, Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου, εντοπίσθηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους. 
Οι δύο (2) Ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ωρών. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορία έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του ατυχήματος.

Επισμηναγός Νικόλαος Βασιλείου


Ο Επισμηναγός Νικόλαος Βασιλείου που κατά το παρελθόν είχε υπηρετήσει και στην 363 Μοίρα, προσπαθούσε μέχρι τελευταία στιγμή να σώσει το αεροσκάφος, όπως φάνηκε από τον τρόπο που τον εντόπισαν τα σωστικά συνεργεία. Πρόκειται για έμπειρο πιλότο με πάνω από 2500 πτήσης στο ενεργητικό του. Στον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους είχε 1600 ώρες πτήσης. Ο Νικόλαος Βασιλείου υπηρετούσε στην Καλαμάτα από το 2010, ενώ ο αδελφός του οποίου είναι επίσης πιλότος  υπηρετεί στην Καλαμάτα από το 2016. Ο Νικόλαος Βασιλείου αφήνει πίσω του ορφανά δυο παιδιά.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του & καλή δύναμη στους συναδέλφους του!



Δεν υπάρχουν σχόλια: