Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Το Σκουτάρι ήταν η έκπληξη του οδοιπορικού μας στη Μάνη!!!


Η μεγάλη έκπληξη του τελευταίου οδοιπορικού μας στη Λακωνία ήταν το Σκουτάρι. Δεν είχαμε σχεδιάσει να το επισκεφθούμε, αλλά το συναντήσαμε καθ’ οδόν από Κότρωνα για Βαθύ που ήταν η έδρα μας και είπαμε να κάνουμε μια στάση. Κατεβαίνοντας στην προκυμαία από την πρώτη παράκαμψη πριν το χωριό και κοιτάζοντας απέναντι δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε. Ήταν ένα Βυζαντινό εκκλησάκι πάνω στην αμμουδιά που εδώ και χρόνια είχαμε δει φωτογραφίες του στο διαδίκτυο, συζητήσαμε τότε ότι θα ήταν ένα ενδιαφέρων θέμα φωτογράφισης για το blog, πέρασε ο καιρός και το ξεχάσαμε, όπως ξεχάσαμε και την περιοχή που θα το βρίσκαμε. Όμως, παρά το χρονικό διάστημα που είχε περάσει, το εκκλησάκι ήταν αποτυπωμένο στη μνήμη μας και μόλις το είδαμε στο βάθος της παραλίας, το θυμηθήκαμε και ενθουσιαστήκαμε!!!
Πρόκειται για το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, που βρίσκεται σχεδόν πάνω στα κύματα και ήταν επιμελώς αναστηλωμένο σε σχέση με τις παλιές φωτογραφίες που είχαμε δει.
Ο ναός είναι του 10ου αιώνα και μέχρι το 2012 ήταν πάντα ανοιχτός και στην αρχική του κατάσταση. Τον χειμώνα τον μαστίγωναν τα κύματα. Μετά την αποκατάσταση η εικόνα που βλέπει ο επισκέπτης είναι διαφορετική. Η πρόσβαση στο ναό γίνεται πλέον από την πλευρά του δρόμου πάνω από την παραλία.
Το ήσυχο χωριό Σκουτάρι βρίσκεται 18 χιλιόμετρα νότια του Γυθείου, στην ανατολική ακτή της Μάνης. Η παραλία βρίσκεται σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων από το χωριό και χωρίζεται στα τρία από το ανάγλυφο του εδάφους. Βράχια και θάλασσα σχηματίζουν τις παραλίες Καλαμάκια, Βορδώνα και Αγίας Βαρβάρας.
Όλες οι παραλίες είναι κυρίως αμμώδεις με βότσαλα εδώ κι εκεί και προστατευμένες από τον άνεμο λόγω της γεωγραφικής θέσεως. Στον όρμο του Σκουταρίου με τις υπέροχες αμμουδερές ακρογιαλιές και τα γαλαζοπράσινα νερά θα δείτε να αγκυροβολούν πλεούμενα ταξιδιωτών ενώ θα απολαμβάνετε το μπάνιο σας και τον καυτό ήλιο στις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες που είναι διαθέσιμες το καλοκαίρι και προσφέρονται από τις παραλιακές ταβέρνες.
Σε ένα από αυτά τα ταβερνάκια που οι καρέκλες και τα τραπεζάκια ήταν φυτεμένα στην κυριολεξία πάνω στην άμμο, απολαύσαμε ίσως το καλύτερο γεύμα της ζωής μας, συζητώντας με τους ανθρώπους που βρήκαμε στα διπλανά τραπέζια. Εξαιρετικό το φαγητό, εξαιρετική και η παρέα!
Το μεγάλο παράπονο των ντόπιων είναι η καταστροφή από τις φωτιές του καλοκαιριού στην ευρύτερη περιοχή. Η φωτιά σταμάτησε στην κυριολεξία στη θάλασσα, όπως θα δείτε και σε κάποιες φωτογραφίες. Με όσους συζητήσαμε πιστεύουν πως υπάρχει δόλος. Πιστεύουν πως αυτή η οικολογική καταστροφή συνέβη για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών πάνω στο βουνό!
Το Σκουτάρι βρίσκεται στη δυτική ακτογραμμή του Λακωνικού κόλπου, ανάμεσα στο Γύθειο και τον Κότρωνα. Είναι όμορφο χωριό με παραθεριστική κίνηση, πυργόσπιτα και παλαιές εκκλησίες.
Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Σκουταρίου συγκαταλέγονται ο Παλαιόπυργος, ιστορικός πύργος της οικογένειας Καλκανδή, και οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου (με τοιχογραφίες του 1750), της Κοίμησης της Θεοτόκου (με τοιχογραφίες 18ου αιώνα) και της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου - Παναγίτσα).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, στην ομώνυμη ακρογιαλιά.
Υπέροχη θέα στο Σκουτάρι και τον όρμο Σκουταρίου προσφέρει η μονή του Αγίου Γεωργίου, χτισμένη σε πλαγιά (στο καθολικό της μονής σώζονται παλαιές τοιχογραφίες). Η θέα της Μονής στην πλαγιά, από το δρόμο, είναι αποκαρδιωτική μετά την πρόσφατη πυρκαγιά. Ένα μεγάλο παραλληλόγραμο πέτρινο κτίσμα που γύρω του ορθώνονται καμμένα δέντρα... Δεν είχαμε το κουράγιο ούτε να την φωτογραφίσουμε! 
· Ιερός ναός Αγ. Ιωάννου Ριγανά: Είναι μονόχωρος, καμαροσκέπαστος, με ημικυκλική κόγχη ιερού και στο εσωτερικό του διατηρεί τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης του 18 ου αιώνα.
· Αγία Βαρβάρα στην παραλία 15’ πεζό από το χωριό. Είναι βυζαντινών χρόνων. Είναι δικίονος, σταυροειδής εγγεγραμμένος μετά τρούλου. Εσωτερικά διατηρεί τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1882.
· Ιερός ναός Ιωάννη Χρυσοστόμου μέσα στο χωριό. Είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος με σφενδόνιο στο μέσο της καμάρας. Είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες του 1750.
· Ιερός ναός Παναγίας (Κοίμηση Θεοτόκου) μέσα στο χωριό. Είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος με σφενδόνιο στο μέσο της καμάρας και στο εσωτερικό του σώζονται τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης του 18ου αιώνα.
· Ιερός ναός Αγ. Τριάδας (οικογ. Φαράκου): Είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος με ημικυκλική κόγχη ιερού μονόλοβο κωδωνοστάσιο στο Ν. τοίχο του και σώζονται τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης του 18ου αιώνα στο εσωτερικό του.
· Αγ. Δημήτριος: Μονόχωρος με ημικυκλική κόγχη ιερού, όπου διατηρείται τοιχογραφία του 18ου αιώνα.
· Αγ. Χαράλαμπος: Είναι μέσα στο χωριό. Μονόχωρος καμαροσκέπαστος με τρίπλευρη αψίδα ιερού εξωτερικά και μονόλοβο κωδωνοστάσιο στο Ν. τοίχο και στο εσωτερικό διατηρούνται τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης του 18ου αιώνα.
· Αγ. Αντώνιος: Είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος με ημικυκλική αψίδα μονόλοβο κωδωνοστάσιο στη ΝΑ γωνία και τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης 18ου αιώνα στο κτιστό τέμπλο του.
· Κοίμηση Θεοτόκου (ενοριακός): Τρίκλιτη βασιλική μετά τρούλου που είναι κυλινδρικός. Στη κάτω ζώνη ανοίγονται παράθυρα. Η αψίδα πεντάπλευρη και δίκλινη. Διατηρεί τοιχογραφίες μεταβυζαντινής εποχής 18ου αιώνα. Τέμπλο ξυλόγλυπτο με φορητές εικόνες. Στο δάπεδο ενσωματωμένο θωράκιο παλαιοχριστιανικό. Οι κίονες φέρουν κιονόκρανα παλαιοχριστιανικά σε δεύτερη χρήση.
Ανατολικά του Σκουταρίου βρίσκονται τα Καλύβια και η Παγανέα, οικισμοί χτισμένοι σε χερσόνησο με δαντελωτές ακρογιαλιές και λιμανάκι για βάρκες.
Μακρύτερα, στη λακωνική ενδοχώρα, το χωριό Δροσοπηγή, με πετρόχτιστα σπίτια και πύργους, και η Καρυούπολη, οικισμός με παραδοσιακό πυρήνα, ξεχωριστό αρχιτεκτονικό σύνολο, αποτελούν πόλους έλξης για όσους αναζητούν το γνήσιο, το αυθεντικό.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!






























































































































































































1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αφου τα ψαρια δεν τα τρως φερε τουλαχιστον να τα φαει καπποιος αλλος και φαει εσυ το γουρουνακι σου.
Φωτογραφιες υπεροχες.