Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ήρθαμε στην Αρεόπολη την καρδιά της Αδούλωτης Μάνης!!!


Οι χιλιάδες επισκέπτες των Σπηλαίων του Διρού είτε ακολουθούν τη διαδρομή από Καλαμάτα, είτε από την Σπάρτη, περνούν ξώφαλτσα από την Αρεόπολη.
Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς, μαζί μ’ αυτούς κι εμείς μέχρι πρότινος, δεν έχουν κάνει έστω μια στάση για να περπατήσουν στα πανέμορφα λιθόστρωτα καλντερίμια της που κρύβουν εκπλήξεις για τον επισκέπτη.
Ναι, είναι όμορφη η Αρεόπολη γιατί προκαλεί έκρηξη θαυμασμού σε όποιον την επισκεφθεί, ευχαρίστηση γιατί νιώθει την ζεστασιά και την απλότητα των κατοίκων της και συγκίνηση μαθαίνοντας την ιστορία της!
Φίλες και φίλοι, Καλώς Ήλθατε στην Αρεόπολη!
Η πρωτεύουσα της Μέσα Μάνης και ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της ευρύτερης περιοχής είναι ένας καλοδιατηρημένος οικισμός με πέτρινα σοκάκια που φέρουν ζωντανά τα ίχνη της αίγλης του παρελθόντος με καλοδιατηρημένα πυργόσπιτα, και πετρόχτιστους ξενώνες.
Κέντρο του χωριού είναι η μεγάλη πλατεία με το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, όπου τα Σάββατα, οι ντόπιοι παραγωγοί στήνουν τους πάγκους τους και πουλάνε τοπικά προϊόντα.
Γύρω από την πλατεία θα βρείτε πολλά μαγαζιά, ταβέρνες, café και τη δημοτική βιβλιοθήκη. Περπατήστε στο παραδοσιακό κομμάτι του οικισμού και θαυμάστε τους πύργους και τις πέτρινες κατοικίες.
Ξεδιψάστε στα πανέμορφα, μικρά γραφικά μαγαζάκια και απολαύστε καλομαγειρεμένο φαγητό με τις πατροπαράδοτες παραδοσιακές συνταγές.
Επίνειο της Αρεόπολης το Καραβοστάσι (ή παραθαλάσσιο Οίτυλο) έχει αναπτυχθεί τουριστικά με ωραία ξενοδοχεία και ταβέρνες, ενώ το γειτονικό γραφικό Λιμένι αποτελεί κλασική στάση για ψαροφαγία δίπλα στο κύμα σε ειδυλλιακό σκηνικό με φόντο τον πύργο των Μαυρομιχαλαίων.
Η Αρεόπολη και τα περίχωρά της αποτελούν μια από τις πιο δημοφιλείς βάσεις για εκδρομές σε ολόκληρη τη Λακωνική Μάνη. Πετρόχτιστα χωριά με εντυπωσιακά πυργόσπιτα μέσα στις φραγκοσυκιές (η Βάθεια και ο Γερολιμένας είναι δύο από τα πιο γνωστά), μικρές παραλίες με κροκάλες, και εντυπωσιακά τοπία θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις του on the road, ενώ οι περιπατητές θα βρουν πολλές αφορμές για πεζοπορίες.
Ιδιαίτερη εμπειρία και η θαλάσσια περιήγηση στη Δυτική Μάνη που οργανώνονται σε συνεργασία με κάποιους ξενώνες. Ο Πύργος Διρού με τα εντυπωσιακά σπήλαια αποτελεί βασικό τουριστικό αξιοθέατο για την ευρύτερη περιοχή.
Η Αρεόπολη είναι ένας ιστορικός οικισμός ο οποίος διατήρησε την ανεξαρτησία του επί Τουρκοκρατίας. Είναι η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων.
Ο πληθυσμός της Αρεόπολης το 1950 αριθμούσε 1380 κατοίκους, στην τελευταία όμως απογραφή το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, έμελλε να αριθμεί 888.
Είναι κτισμένη σε υψίπεδο πάνω από το φυσικό και ευρύχωρο λιμένα του, το λεγόμενο Λιμένι. Παράγει εκλεκτά ελαιόλαδα, σιτηρά και διαθέτει αξιόλογη κτηνοτροφία.
Η Αρεόπολη επί Τουρκοκρατίας λεγόταν Τσίμοβα η Τζίμοβα. Κατά μια εκδοχή η ονομασία οφειλόταν σε πρόσφυγες που ήρθαν από το Τσιμόβασι της περιοχής της Σμύρνης. Επικρατέστερη όμως είναι η εκδοχή ότι η Τσίμοβα είναι σλαβική λέξη και σημαίνει «πόλη του διαβόλου» ή «μικρός κάμπος».
Όπως προαναφέραμε είναι η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων, Πύργος των οποίων σώζεται στην περιοχή Λιμένι.
Στη Μάνη και συγκεκριμένα στην Αρεόπολη οι μανιάτες ύψωσαν πρώτοι τη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης στις 17 Μαρτίου 1821. Η Σημαία της Αρεόπολης ήταν λευκή και έφερε διάφορα εθνικά σύμβολα.
Η 17η Μαρτίου κατ’ έτος είναι Τοπική εθνική εορτή και γιορτάζεται με όλες τις τιμές. Γίνεται Δοξολογία και ακολούθως αναπαράσταση του ξεσηκωμού εκείνης της ημέρας στον περίβολο του ιστορικού ναού.
Κατά την είσοδο σου συναντάς την Πλατεία Αθανάτων όπου επάνω σε αυτήν στέκεται επιβλητικά το άγαλμα του μεγάλου οπλαρχηγού της Μάνης Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Στην ίδια πλατεία και δεξιά της βλέπεις τον πέτρινο ναό του Αγίου Αθανασίου. Πολύχρωμα γραφικά μαγαζάκια με πέτρινο φόντο συνθέτουν την πλατεία ενώ στο τέλος της βρίσκεις το μεγαλύτερο Βιβλιοπωλείο της Μάνης ιδιοκτησίας του Γεώργιου Δημακόγιαννη. Σε αυτό μπορεί ο επισκέπτης να βρει ότι ιστορικό στοιχείο υπάρχει για την Μάνη. Πάγκοι με ολόκληρους τόμους βιβλίων που αναφέρονται στην ιστορία της Μάνης, Λευκώματα με σπάνιες φωτογραφίες του τόπου αλλά και μανιάτικα σουβενίρ που όμοια τους δεν θα βρεις πουθενά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Βεβαίως, σήμα κατατεθέν του Βιβλιοπωλείου είναι οι πολλές, διαφόρων αποχρώσεων, μανιάτικες σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης απ’ όπου και προμηθευτήκαμε για το μπαλκόνι μας!
Στην ιστορική πλατεία 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη απ’ όπου ξεκίνησε το 1821 η επανάσταση στη Μάνη βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών, έξω από τον οποίο κρέμεται η σημαία της Μάνης (σ’ άσπρο φόντο ένας τετραγωνικός μπλε σταυρός με το σύνθημα «Νίκη ή Θάνατος, ταν ή επί τας»). Στο βάθος της πλατείας υπάρχει ένα πέτρινο πηγάδι και ακριβώς από πίσω του ένας παραδοσιακός φούρνος 200 ετών, ίσως ο παλαιότερος της Πελοποννήσου! Λέγεται «Το Ψωμί της Μηλιάς».
Η Μηλιά Τσατσούλη παντρεύτηκε έναν Μανιάτη, που τον έχασε όταν ήταν μόλις 29 χρονών και είχε 6 παιδιά. Από τότε αφοσιώθηκε στον ξυλόφουρνο των πεθερικών της και στα παιδιά της.
Το 2012 το πολύσπορο ψωμί της βραβεύτηκε σ’ ένα διαγωνισμό ως το καλύτερο ψωμί της Ελλάδας.
Η κυρά-Μηλιά βγάζει κάθε πρωί από τον ξυλόφουρνο φρέσκο ζυμωτό χωριάτικο ψωμί, κουλουράκια, παξιμάδια, μανιάτικα λαλάγγια, τυροπιτάρια, χορτόπιτες, πίτες τραβηχτές…
Τον φούρνο «Το Ψωμί της Μηλιάς» τιμούν, εκτός των ντόπιων, παρά πολλοί επισκέπτες της Αρεόπολης για να προμηθευτούν τα λαχταριστά ψωμάκια της αλλά και για να την γνωρίσουν!
Φιλική παρότρυνση σε όλους εσάς που περνάτε από τον επαρχιακό δρόμο Καλαμάτας Αρεόπολης ή Σπάρτης Αρεόπολης: κάνετε μια στάση και έστω μια σύντομη περιήγηση σε αυτόν τον όμορφο τόπο, και θα μας θυμηθείτε!!!

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!
































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: