Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Γιορτάσαμε τη Σύναξη των Ταξιαρχών στο αγαπημένο ξωκκλήσι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στη Μάνη!!!


Γιορτάσαμε σήμερα τη Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στο φερώνυμο ξωκκλήσι της Δυτικής Μάνης, που βρίσκεται λίγο έξω από την Καρδαμύλη, στο Καλαμίτσι. Ήταν το αγαπημένο εκκλησάκι του Πάτρικ Λη Φέρμορ που οι ντόπιοι αποκαλούσαν Μιχάλη και τέτοια μέρα γιόρταζε μαζί με τους Μανιάτες, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες του σπιτιού του που βρίσκεται εδώ λίγες δεκάδες μέτρα πιο κάτω. Οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής έχουν να σου διηγηθούν και από μια διαφορετική ιστορία από εκείνα τα όμορφα χρόνια. Σήμερα το σκηνικό θύμιζε εκείνα τα χρόνια, με τη διαφορά ότι μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν στο Kalamitsi Hotel ιδιοκτησίας της οικογένειας Πονηρέα που συνεχίζει την παράδοση, ενώ γιορτάζει και ο εγγονός!
Ευχόμαστε χρόνια πολλά στον Μιχάλη, σε όλους τους εορτάζοντες, και του χρόνου με υγεία να ξανανταμώσουμε!

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!       



















































2 σχόλια:

Λιανού Κυριακούλα είπε...

Μάνη, αδούλωτη, τόπος σκληρός, η πέτρα διαμόρφωνε τον χαρακτήρα τον ανθρώπων. Αυτό το μέρος διάλεξε για να ζήσει και ο σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς περιηγητές, όπως τον είχε περιγράψει κάποτε το BBC. Ο σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο Πάντι (Πάτρικ), όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι, ή ο κυρ Μιχάλης όπως τον «βάπτισαν» στην Κρήτη και τον προσφωνούσαν οι ντόπιοι, στο σπίτι του αν και κάπως απομονωμένο, πάντα είχε κάποιο καλεσμένο, ποιητές, ζωγράφους, λογοτέχνες, πολιτικούς. Όμως την ημέρα της εορτής της Σύναξης των Αρχαγγέλων στις 8 Νοεμβρίου, το σπίτι ήταν ανοιχτό για να γιορτάσει τη γιορτή του σαν «Μιχάλης» που ήταν. Όλοι ήταν καλεσμένοι και τα κεράσματα έδιναν και έπαιρναν!

Traditional Boats-sns είπε...

Την επίσκεψη στο σπίτι του Π.Λ. Φέρμορ το 1987 αναπολώ βλέποντας τις φωτογραφίες... την ημέρα της γιορτής του... χορέψαμε και τσάμικο!!!