Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Η Θάλασσα έφτασε στην πόλη μας!!!


Η Θάλασσα έφτασε στην πόλη μας... Στη Λεωφόρο Αθηνών 250 στο Χαϊδάρι, δίπλα στο Supermarket Βασιλόπουλος, απέναντι και διαγώνια από το Παλατάκι ή το Δημοτικό Κολυμβητήριο, βρίσκεται μια Θάλασσα από γεύσεις… για delivery στο σπίτι σας από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, είτε επιλέξετε το μενού της ημέρας, είτε έχετε τις δικές σας προτιμήσεις!

Εδώ και μερικούς μήνες φίλοι και γνωστοί άρχισαν να μου μιλάνε για ένα νέο επιχειρηματικό concept που έχει καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να ξεχωρίσει στην αγορά του ψαριού. Ψήνουν το ψάρι και στο φέρνουν έτοιμο στο σπίτι σου ότι ώρα θελήσεις από Δευτέρα έως Κυριακή ήταν η πιο συνηθισμένη φράση που άκουγα από ανθρώπους λάτρεις του delivery που δεν έχουν πολύ χρόνο ή όρεξη να μαγειρέψουν σε καθημερινή βάση. Και ενώ οι περισσότεροι φέρνουμε στο μυαλό μας σε τέτοιες περιπτώσεις φαγητά όπως η πίτσα ή το σουβλάκι και όχι το ψάρι, οι ιδρυτές του Τhalassa Fish & Grill φαίνεται ότι είχαν διαφορετική άποψη.
Εξίσου ενδιαφέρον με το μενού είναι και το στόρι του εμπνευστή αυτής της ιδέας. Πρόκειται για τον Θοδωρή Σαλαντή ο οποίος μετά από 17 χρόνια στη δημοσιογραφία και 5 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, μπήκε σε μια εντελώς διαφορετική αγορά επηρεασμένος από ένα ψαράδικο που όπως αναφέρει του "καρφώθηκε στο μυαλό" πριν από 16 χρόνια, όταν κάλυπτε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Πουλούσε ψάρια, αλλά ταυτόχρονα τα έψηνε κιόλας. Κυριολεκτικά μου "καρφώθηκε" στο μυαλό, καθώς μου άρεσε πολύ το όλο project θυμάται ο Θοδωρής σε μια από τις πολλές αποστολές του ως δημοσιογράφος στο αθλητικό ρεπορτάζ και κυρίως σε αυτό του στίβου. Άλλωστε για πολλά χρόνια στο χώρο της δημοσιογραφίας κέρδισε όπως λέει κυρίως ερεθίσματα και εμπειρίες που τον οδήγησαν από τα ΜΜΕ, στην ενασχόληση με τα κοινά και εν τέλει στην στροφή στην επιχειρηματικότητα.
Έχω δουλέψει σε μεγάλα μέσα όπως ο Αδέσμευτος Τύπος, το ραδιόφωνο του Flash, ο ΣΚΑΙ και η ΕΡΤ και μπορώ να πω ότι πρόλαβα την καλή εποχή των MME. Πλέον, όπως όλοι ξέρουμε, τα πράγματα για τους συναδέλφους μου έχουν αλλάξει και έχουν γίνει πολύ δύσκολα. Εκτός από τη δημοσιογραφία, το 2006 παράλληλα με τη δουλειά μου, αποφάσισα να ασχοληθώ και με τα κοινά. Άλλωστε ένας δημοσιογράφος πάντα έχει μέσα του τόσο το κοινωνικό, όσο και το πολιτικό στοιχείο και αποστολή του είναι να ψάχνει και να προσπαθεί για το καλύτερο αναφέρει ο Θοδωρής Σαλαντής.
Με καταγωγή από την Κορώνη και με μεγάλη αγάπη για τον τόπο του, η ενασχόληση με τον δήμο ήταν μάλλον αναπόφευκτη όπως και το δέσιμο με τη θάλασσα και τα ψάρια. Οι συντοπίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους και εγώ προσπάθησα επίσης να τους τιμήσω με το έργο μου. Μετά το 2011, όταν έγιναν οι αλλαγές στους δήμους με το "Πρόγραμμα Καλλικράτης", αποφάσισα να μη θέσω ξανά υποψηφιότητα, επιστρέφοντας στην Αθήνα. Εκείνη την περίοδο ζούσαμε την κορύφωση της κρίσης και διακρίνοντας τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της δημοσιογραφίας, αποφάσισα να τολμήσω φέρνοντας στο μυαλό μου αυτό που είχα δει στο Σίδνεϊ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000.
Κάπως έτσι ξεκίνησε το Τhalassa Fish & Grill από τη Γλυφάδα το 2012, όπου άνοιξε και το πρώτο κατάστημα, βάζοντας χωρίς υπερβολή το καλό ψάρι σε όλα τα σπίτια της περιοχής. Είχαν, και πρώτοι αυτοί εφήρμοσαν, την καινοτόμο ιδέα του ψησίματος των ψαριών με μία μικρή επιβάρυνση 2€/κιλό και της δωρεάν διανομής στο σπίτι, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή η Ψαραγορά Γλυφάδας να έχει γίνει σημείο αναφοράς σε όλη την Αθήνα και να επεκτείνεται.
Μαζί με τον συνεταίρο και συνεργάτη μου τον Γιώργο Βασιλόπουλο, ο οποίος κατάγεται επίσης από την Κορώνη, αποφασίσαμε να μπούμε στο ψητό ψάρι. Ξεκινώντας από το ίδιο μας το σπίτι και σκεπτόμενοι ότι δεν μπορούσαμε να φάμε ψάρι όσες φορές το θέλουμε, είτε γιατί δεν είχαμε χρόνο να το μαγειρέψουμε, είτε γιατί δεν ξέραμε πώς να το μαγειρέψουμε, μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία. Με τα ψάρια δεν είχα ασχοληθεί επαγγελματικά στο παρελθόν, όμως η Κορώνη, όπου μεγάλωσα, είναι μια περιοχή μέσα στη θάλασσα με την οποία έχω έντονους δεσμούς και δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου μακριά της. Για αυτό άλλωστε δώσαμε το όνομα αυτό στα μαγαζιά μας. Η εξέλιξη που είχε το εγχείρημα μας ήταν κάτι που δεν περίμενα και δεν θα μπορούσα να φανταστώ. Η οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα και οι ανάγκες που προέκυψαν, μας ώθησαν στο να σκεφτούμε κάτι διαφορετικό και καινοτόμο για την αγορά. Άλλωστε πιστεύω ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να επιστρέψει η πρόοδος στη χώρα.
Μέσα σε τρία χρόνια η επέκταση της επιχείρησης ήταν πολύ δυναμική με αποτέλεσμα σήμερα να έχει καταστήματα σε Γλυφάδα, Άλιμο, Χαλάνδρι, Χολαργό, Νέα Φιλαδέλφεια, Μαρούσι, Γαλάτσι και Χαϊδάρι… ενώ στα "σκαριά" είναι και νέα σημεία πώλησης που αναμένεται σύντομα να αρχίσουν τη λειτουργία τους. Παράλληλα από τον Σεπτέμβριο το Thalassa Fish & Grill δοκιμάζει τις δυνάμεις του και στην αγορά της Θεσσαλονίκης.
Όταν το 2012 αποφασίσαμε να μπούμε στην αγορά, οι φίλοι και η οικογένεια μου με αντιμετώπισαν το λιγότερο… με περιέργεια. Να πω την αλήθεια δεν το πίστευαν, καθώς προέρχομαι από έναν εντελώς διαφορετικό χώρο. Η γυναίκα μου για παράδειγμα, όταν της το ανακοίνωσα, μου είπε χαρακτηριστικά: "Μα καλά, ψάρια θα πουλάμε δηλαδή τώρα;" Όμως ήμουν αποφασισμένος να προχωρήσω και σε όλες τις δουλειές που έχω αναλάβει, βασικό μου χαρακτηριστικό είναι η αφοσίωση. Δίνω το 100% των δυνατοτήτων μου, έχω πίστη και ήξερα από την αρχή με τον συνέταιρο μου, ότι με πολύ δουλειά μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλό. Ξεκινήσαμε με ελάχιστα ίδια κεφάλαια και καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουμε το νούμερο ένα στη συγκεκριμένη αγορά αναφέρει ο Θοδωρής.
Στα καταστήματά μας προσφέρουμε ότι κολυμπάει αναφέρει γελώντας και συμπληρώνει: Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι αυτό είναι η ποιότητα, τόσο στο προϊόν όσο και στις υπηρεσίες. Πλέον ο επαγγελματίας δεν μπορεί να κοροϊδέψει τον πελάτη. Ο κόσμος είναι υποψιασμένος και ειδικά σε δύσκολους καιρούς ο πελάτης προσέχει και την τιμή και τη ποιότητα του προϊόντος.
Στα καταστήματα, εκτός από το ψήσιμο και την παράδοση του ψαριού, υπάρχει και η επιλογή για αγορά μαγειρευτών φαγητών με βάση τα θαλασσινά, που ετοιμάζουν καθημερινά οι σεφ του μαγαζιού.
To 70% των πελατών μας επιλέγει να πάρει τα ψάρια έτοιμα. Είναι πάντα φρέσκα και όχι κατεψυγμένα, τα οποία προμηθευόμαστε από Έλληνες ψαράδες, αλλά παράλληλα κάνουμε και εισαγωγές ώστε να καλύπτουμε τη μεγάλη ζήτηση, πάντα με κύριο γνώμονα μας την ποιότητα. Στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλά ψάρια, αλλά η παραγωγή εδώ δεν μπορεί να καλύψει όλη τη αγορά. Εγώ ο ίδιος προσωπικά για να μάθω τη δουλειά και το εμπόριο πέρασα πολύ καιρό ερχόμενος σε επαφή με τους προμηθευτές. Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την αγορά ψαριού είναι άνθρωποι του μεροκάματου και του μόχθου, που δεν βγάζουν πολλά χρήματα. Κουράζονται μέρα, νύχτα και δεν είναι σίγουροι κάθε μέρα ότι θα πετύχει η "ψαριά" τους, όπως λέμε. Σεβόμαστε τους Έλληνες ψαράδες, τους στηρίζουμε και φροντίζουμε να προωθούμε τα προϊόντα τους όσο μπορούμε και να δίνουμε καλές τιμές όταν αγοράζουμε τα ψάρια τους αναφέρει ο Θοδωρής.
Ένας άλλος παράγοντας που θεωρεί ότι ο ίδιος ότι συνέβαλε στην γρήγορη επιτυχία του όλου project είναι και το προσωπικό της επιχείρησης και δεν χάνει την ευκαιρία να αναφέρει ότι στο Θάλασσα δίνουμε καλούς μισθούς και πάντα στην ώρα τους, ενώ εκπαιδεύουμε όλους τους εργαζόμενους μας, ώστε το επίπεδο εξυπηρέτησης να είναι ίδιο σε όλα τα καταστήματα.
Όπως επισημαίνει μάλιστα, στην αρχή είχαν πρόβλημα στο να βρουν Έλληνες εργαζόμενους, αλλά τους τελευταίους μήνες αυτό έχει αλλάξει. Είναι μια απαιτητική και δύσκολη δουλειά. Πλέον απασχολούμε πάνω από 150 άτομα και αυτός ο αριθμός αφορά το μόνιμο προσωπικό ενώ παράλληλα ανοίγουν και νέες θέσεις εργασίας. Το προσωπικό μας φροντίζουμε να πληρώνεται σωστά και στην ώρα του, ώστε να είναι ικανοποιημένο και αυτό είναι ένα ακόμα μυστικό της καλής μας πορείας.
Παράλληλα όμως με τα καταστήματα λιανικής, λειτουργεί και το πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.
Είμαστε σε φάση συνεχούς επέκτασης. Ανοίξαμε πλέον και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας ψαριών στον Ασπρόπυργο. Μια μονάδα πρότυπο πιστεύω για τα ελληνικά δεδομένα και στόχος μας είναι η εμπορία και οι εξαγωγές ψαριών. Ήδη μας έχουν προσεγγίσει από διάφορες αγορές και είμαστε σε συζητήσεις για χώρες όπως η Ρωσία, η Γερμανία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ. Παράλληλα μας ενδιαφέρει να ανοίξουμε και καταστήματα λιανικής πώλησης, σαν αυτά που έχουμε στην Αθήνα, και στο εξωτερικό. Στα νέα καταστήματα που ανοίγουμε βάζουμε νέους συνεργάτες, αλλά πάντα φροντίζουμε να έχουμε τον έλεγχο, ώστε να λειτουργούν όλα με την ίδια αποτελεσματικότητα. Ουσιαστικά παντρευόμαστε με όλους τους συνεταίρους μας.
Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να παράγει ξανά και η έλλειψη τέτοιων προσπαθειών είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που μας οδήγησε στην κρίση αναφέρει, και επισημαίνει ότι η χώρα μας μπορεί και πρέπει να διακριθεί στην αγορά του καλού ψαριού.
Έχουμε το καλύτερο ψάρι στον κόσμο, δηλαδή την πρώτη ύλη. Παράλληλα οι ψαράδες μας φροντίζουν τα ψάρια τους, ενώ σαν προϊόν είναι συνυφασμένο με την υγεία και την καλή διατροφή. Επίσης μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν μεν ακριβά ψάρια, αλλά μπορείς και με λίγα χρήματα να τραφείς σωστά και ποιοτικά. Το ψάρι είναι ένα προϊόν για όλα τα βαλάντια.
Όσον αφορά στην κρίση και στο πόσο δύσκολο είναι κανένας σήμερα να επιχειρεί στην Ελλάδα, ο Θοδωρής Σαλαντής αναφέρει ότι τα πράγματα είναι μεν δύσκολα, αλλά τώρα είναι η στιγμή η χώρα να κάνει βήματα μπροστά μετά από επτά δύσκολα χρόνια.
Η κρίση δημιουργεί τεράστια προβλήματα, αλλά δημιουργεί και ευκαιρίες και αυτό δεν είναι κλισέ. Δεν χρειάζεται κανείς να έχει πολλά κεφάλαια για να ξεκινήσει μια επιχείρηση. Η καλή ιδέα. η καλή ομάδα και η πίστη για αυτό που κάνεις μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Πολλοί μου έλεγαν και μου λένε να "φρενάρω", γιατί έχουμε οικονομικά προβλήματα στη χώρα. Να προσέχω. Όμως αν όλοι οι επιχειρηματίες σταματήσουν λόγω της κρίσης δεν θα βγούμε ποτέ από αυτή. Ένας σωστός επιχειρηματίας πρέπει τώρα να βγει μπροστά, γιατί τώρα μας χρειάζεται η Ελλάδα. Πρέπει να δώσουμε ώθηση στην οικονομία και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας Προσωπικά είμαι αισιόδοξος. Μπορεί και τώρα να έχουμε προβλήματα, αλλά τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας. Μπορεί να έρχονται νέοι φόροι που μόνο εύκολη δεν κάνουν τη ζωή ενός επιχειρηματία, αλλά μετά από επτά δύσκολα χρόνια, δεν μπορούμε πλέον να παραδοθούμε. Ο καθένας από το πόστο του να δώσει ότι μπορεί. Πρέπει να γίνουμε μια γροθιά και να προχωρήσουμε αναφέρει.
Όσον αφορά στα επόμενα βήματά του και στο αν είναι ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία του, ο Θοδωρής καταλήγει: Μεγαλώσαμε πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε. Υπολογίζουμε ότι σε έναν χρόνο ο κύκλος εργασιών μας θα είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Μέρα νύχτα είμαστε αφοσιωμένοι στη νέα μας δουλειά. Στόχος μας είναι να κάνουμε μια μεγάλη επιχείρηση και όταν ξεκινήσαμε το 2012 το λέγαμε, αλλά λίγοι μας πίστευαν. Πλέον μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέρνουμε καθημερινά. Οι πελάτες μας είναι χιλιάδες. Το ψάρι είναι υγεία και αυτό που καταφέραμε είναι να το βάλουμε πιο συχνά στο τραπέζι των καταναλωτών. Μέχρι σήμερα ο καθένας μπορούσε να παραγγείλει μια πίτσα, ένα σουβλάκι. Αυτή τη στιγμή μπορεί να παραγγείλει ένα φρέσκο ψάρι έτοιμο για το σπίτι του. Έχουμε στέρεες βάσεις, δεν έχουμε δανεισμό, η ανάπτυξη στηρίζεται στα δικά μας μέσα και η εταιρεία αναπτύσσεται με νέα καταστήματα.






























Δεν υπάρχουν σχόλια: