Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Μεγάλες στιγμές Θεού θελήσαντος και Μαρτίνου χρηματοδοτήσαντος στην Καστάνια της Μάνης!


Θεού θελήσαντος, Μαρτίνου χρηματοδοτήσαντος και καιρού επιτρέψαντος, η Καστάνια της Μάνης για άλλη μια φορά βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. 
Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου η καρδιά της Μάνης μας, χτυπούσε στην Καστανέα. Πρώτα με την Βράβευση του Ιερού Ναού του Αγίου Πέτρου με το Ευρωπαϊκο Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αμέσως μετά στα Εγκαίνια του αναστηλωμένου Πύργου Δουράκη από το Υπουργείο Πολιτισμού. 
Συγκεκριμένα, στον βυζαντινό ναό του Αγίου Πέτρου που βραβεύτηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra Award 2016 για το εξαιρετικό έργο αποκατάστασής του, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας στις 13:15 ενώ ο Πύργος Δουράκη εγκαινιάστηκε στις 14:30 από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, μετά την αναπαλαίωση και αποκατάστασή του.
Σε μια πάνδημη γιορτή με κεράσματα και παραδοσιακή μουσική, η Καστάνια της Μεσσηνιακής Μάνης υποδέχθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra 2016 που απονεμήθηκε στο έργο αποκατάστασης του Ναού του Αγ. Πέτρου.
Οι τοπικές αρχές, πολίτες από την Μάνη, την Καλαμάτα και φίλοι της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού από ολόκληρη την Ελλάδα, παρακολούθησαν την τοπική βράβευση και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας από τους αντιπροέδρους της Europa Nostra Ανδρούλα Βασιλείου και Κώστα Καρρά. Απόλαυσαν επίσης μια ιδιαίτερη ξενάγηση μέσα στο ναό από τον επιβλέποντα του έργου, αρχιτέκτονα καθηγητή Σταύρο Μαμαλούκο.
Κοινή διαπίστωση όλων, ήταν το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του αναστηλωτικού έργου, στο συγκεκριμένο αλλά και στα περισσότερα ελληνικά μνημεία, η αποτελεσματικότητα της σωστής σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και κοινωνίας των πολιτών και η δυναμική αειφόρου ανάπτυξης μιας περιοχής που μπορεί να ενεργοποιήσει η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Ευαγγελία Μηλίτση προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας τόνισε ότι: "Η βράβευση αυτή έρχεται να αναγνωρίσει τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα σύμπραξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθιστώντας την αποκατάσταση του Αγ. Πέτρου ένα θαυμάσιο παράδειγμα για μελλοντικές επεμβάσεις σε άλλα μνημεία".
Η Ανδρούλλα Βασιλείου αντιπρόεδρος Europa Nostra και πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, της Πολυγλωσσίας και της Νεολαία τόνισε ότι: "Η αναστήλωση του ναού έχει προεκτάσεις και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος και μας βοηθά να γνωρίζουμε καλύτερα τις ρίζες μας και ως Ελληνες και ως Ευρωπαίοι".
Ο Κώστας Καρράς αντιπρόεδρος Europa Nostra, χαρακτήρισε την αποκατάσταση του ναού, αλλά και το γενικότερο αναστηλωτικό έργο στην Ελλάδα "πεδίο αριστείας" και την βράβευση "θρίαμβο της Καστάνιας που με την βοήθεια των κατοίκων μπορεί να έχει συνέχεια", ενώ εξήρε τη μεγάλη συμβολή των χορηγών.
Τέλος, ο Θανάσης Μαρτίνος χορηγός του έργου με την σύζυγό του Μαρίνα, επεσήμανε την σημασία της Ελληνικής Εταιρείας σε μια δύσκολη εποχή, στη διάσωση του πολιτισμού, των μνημείων μας και του περιβάλλοντος. Ευχαρίστησε όλους τους συμπράττοντες για την υλοποίηση αυτού του έργου και τόνισε ότι έγινε ορθή διαχείριση της χορηγίας για την υλοποίηση του έργου. Ανέφερε ότι ολόκληρη η εξαιρετικής ομορφιάς περιοχή μπορεί να προβληθεί μέσω της βράβευσης αυτής και ευχαρίστησε τους κατοίκους για τη φιλοξενία τους.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: