Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Μόλις λάβαμε την ΕΥΩΔΙΑ του μηνός Μαΐου!!!


Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος

Στις 27 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου και Ομολογητού. Ο Ιωάννης γεννήθηκε στη Μικρή Ρωσία (Ουκρανία) το 1690. Πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Τούρκους και πουλήθηκε σε Τούρκο αξιωματούχο στο Προκόπι.
Εμμένοντας στην πίστη του, προτίμησε να μένει σε στάβλο μαζί με τα ζώα. Ωστόσο, μετέτρεψε το χώρο σε τόπο προσευχής και κοινωνούσε στον ναΐσκο του Αγ. Γεωργίου. Επιτελώντας μεγάλα και θαυμαστά με την πίστη του, απέκτησε την εκτίμηση του αφεντικού του, που έδωσε την άδεια ταφής του στους εκεί Χριστιανούς, όταν εξεδήμησε προς Κύριον στις 27 Μαΐου 1730, μόλις 40 ετών.
Το 1924, με την Αναταλλαγή των Πληθυσμών, το σκήνωμά του μεταφέρθηκε στο Νέο Προκόπι Ευβοίας, όπου στεγάζεται στον εκεί ομώνυμο Ιερό Ναό, όντας έκτοτε Πανελλήνιο Προσκύνημα.
Στο Χαϊδάρι ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος», ψυχή του οποίου ήταν για τα επόμενα χρόνια και μέχρι την εκδημία του (30 Νοεμβρίου 2014) ο Θεόδωρος Αφεντούλης. Ο Θεόδωρος ήταν πιστό μέλος της Εκκλησίας, διετέλεσε Εκκλ/κός Επίτροπος, σεμνός κοινωνικός εργάτης και στοργικός σύζυγος, αντιμετωπίζοντας με καρτερία το πρόβλημα υγείας της συζύγου του Βαρβάρας.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του


Περί θρησκείας και αθεΐας

Υπάρχει μια τάση σε όλους μας να προστρέχουμε κάθε φορά στο κάθε «καινούριο» και εντυπωσιακό και να ανεβάζουμε σε βάθρα άτομα που δε δικαιούνται πάντα αυτή την τιμή.
Προκλήθηκα τώρα να ασχοληθώ με τον βρετανό εξελικτικό βιολόγο Ρίτσαρντ Ντόκινς, λεγόμενο και «ροτβάιλερ (ράτσα σκύλου) του Δαρβίνου».
Ο άνθρωπος μας επισκέφτηκε και ανέπτυξε τη θεωρία της εξέλιξης, με βασικό μήνυμα: «Η θρησκεία είναι αρνητική δύναμη, που στέκεται εμπόδιο στον ορθολογισμό, στα ατομικά δικαιώματα και στην πρόοδο». Υποστήριξε πως δεν υπάρχει Θεός και ότι η πίστη είναι μια ψευδαίσθηση!
Ο φίλος μας συγχέει το Θεό με τη θρησκεία, ανακατεύοντας και την πίστη-ψευδαίσθηση για τον ίδιο. Ο Θεός είναι ο Δημιουργός και ο επόπτης του Σύμπαντος, μέσα στο οποίο κινείται ο Ντόκινς και είναι τόσο αγαθός, ώστε ανέχεται και την αμφισβήτησή Του από τον οποιοδήποτε ανά τους αιώνες και στο σημείο αυτό ο φίλος μας αναμασάει παλιές θεωρίες.
Η θρησκεία όντως δεν έχει σχέση με το Θεό του Ευαγγελίου. Είναι ένα κοσμικό δημιούργημα, που εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Η Εκκλησία του Χριστού απέχει από την όποια θρησκεία, γιατί είναι βιωματική υπόθεση και δεν είναι είναι καταστατικές διατάξεις. Είναι σχέση με το Μυστήριο το tremendum et fascinosum (R. Otto), με το δέος και τη γοητεία.
Η ηθική, την οποία αποσυνδέει από την πίστη ο Ντόκινς, είναι απόρροια της σχέσης με τον Θεό. Αυτός που νιώθεi πλάι του Τον Θεό & Τον αγαπά, προφανώς και ρυθμίζει ανάλογα τη ζωή του και δεν τυποποιεί τα «μη».
«Η ζωή αναδύθηκε μόνη της στη Γη και πιθανότατα υπάρχει και αλλού στο σύμπαν... Ο δαρβινισμός αποτελεί την καλύτερη εξήγηση για την εξέλιξη στη φύση», συνεχίζει ο Ντόκινς, αρνούμενος έμμεσα και τους γεννήτορές του.
Η πίστη στον Ιησού ή στον Μωάμεθ είναι εξίσου παράλογη με την πίστη στους θεούς του Ολύμπου. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει μια θρησκεία και ασφαλώς ο Χριστός -αν όντως υπήρξε ιστορικό πρόσωπο- ούτε γεννήθηκε από μία παρθένο, ούτε έκανε θαύματα, ούτε αναστήθηκε», φωνάζει ο φίλος μας, για να πειστεί και ο ίδιος, να φτιάξει τη δική του «θρησκεία», εκείνη της άρνησης και του μηδενισμού. Ασφαλώς και αυτό θρησκεία είναι!
«Ολες οι θρησκείες είναι παράλογες και άξιες κριτικής», άρα και η δική του. Εδώ συμφωνούμε πλήρως!
Ο Ντόκινς ανακατεύει δόγματα, χειροτονίες γυναικών, ψευδοπιστεύματα αρχόντων, ομοφυλόφιλους, χωρισμούς Εκκλησιών-Κρατών, το θάνατο και το υπερπέραν, ζωοφιλία και άλλα σχετικά και άσχετα, καταλήγοντας στην φιλόσοφο Υπατία, λόγω της επετείου των 1. 600 ετών από το βίαιο θάνατό της. Ωστόσο, την Υπατία σκότωσε ο όχλος στο όνομα της θρησκείας, σαν αυτή που επαγγέλλεται, από την ανάποδη, ο αθεϊστής Ντόκινς. Ο «δάσκαλός» του Φρ. Νίτσε (+1900) κατέληξε σε ψυχιατρείο, αφού ενέπνευσε τον Αδ. Χίτλερ. Βέβαια, ο Ντόκινς θα πουλήσει πολλά βιβλία στους αφελείς, όπως έκαναν και άλλοι ομοϊδεάτες του.
π. Γ. Φ.
Δημ. Χαντζόπουλος, εφ. «Η Καθ/νή», 25-4-15

Κατά τα άλλα, ο «Μπαρούφας» εμμένει στη «Θεωρία Παιγνίων», που θέλει να την κάνει και πράξη. Οι υπουργοί στο Eurogroup τον αποκάλεσαν ανεύθυνο και ερασιτέχνη! Ο ίδιος είχε δηλώσει προεκλογικά (09-12-14): «Η ΕΚΤ μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Το έκανε στην Ιρλανδία και στην Κύπρο... Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει τις απειλές και να κλείσει το τηλέφωνο στον Ντράγκι, καλύτερα να μην εκλεγεί!» Υπάρχει βέβαια και ο «Λασποβίτσας».


Ηλ. Μακρή, Εφ. «Η Καθ/νή», 06-02-15

ν Η εκδοχή του Στρατούλη: «Χρωστάμε 327 δισ. ευρώ, άρα έχουμε το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις». Σημ. Πω πω διάνοια!
ν Στις 22-4-15, το πρωί έλειπαν 400 εκ. Ε. και λίγο αργότερα περίσσευαν!
Κρίμα που ο υπουργός δηλώνει και καθηγητής! Ζητείται I. Q !
ν «Ωμή παραβίαση του ασύλου η επέμβαση στην Πρυτανεία» (Μ. Γλέζος) «Να παραιτηθεί ο (Δ. Τάξης) Πανούσης» (Β. Διαμαντόπουλος). Σημ. Η παράνοια συναρμόζεται άλλοτε με την άνοια, άλλοτε με το «στόκο»!
ν «Δεν έγινε κατάληψη στην Πρυτανεία (Συριζ. Λεουτσάκος), Τόσο απλά!
ν Οι Π.Ν.Π. (Πάξεις Νομοθ. Περιεχομένου) αμαρτωλές (πριν), τώρα με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ & Αναρχικών έχουν μια άλλη χάρη!
ν «Αν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προβλέψει ότι ο γιος του θα έβαζε τη χώρα στο ΔΝΤ θα είχε κάνει χαρακίρι» (Δ. Λιάνη, στο ΡΙΚ, 16-4-15). «Δεν υπάρχει πια ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα αντεθνικό, αντιλαϊκό, απόκομμα ντροπής... (η ίδια στον ίδιο σταθμὀ, 16-4-15)
ν «Ο υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζης συνυπάρχει με τη φ. του Άρη Βελουχιώτη»
ν «Με 13τύπους στη Ρώμη η «βοήθεια», «Θα γυρίσε όμως!» (Αλ. Μητρ.)
ν «Πάρε μου το αφεντικό σου να σε απολύσω» (Συριζαία Ζωή, η βοήθεια!)
ν «Κάναμε αυτά που κοροϊδεύαμε. Στο τέλος θα καταντήσουμε Κομανέτσι». (Συριζ. Μιχελογ/κης, αυτοπροσδιοριζόμενος ως "μαϊμούνι" 21-4-15)
ν «Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη διόρισε στο γραφείο του χοντρού την κόρη της»
ν «Διορίστηκε σε Δήμο με το απολυτήριο της αδελφής της» (21-4-15)
ν «Οι λαθρομετανάστες λιάζονται» (Συριζαία Χριστοδουλοπούλου)
ν «Καταργείται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών» (Συριζαίος Μπαλτάς)
ν «Νομοθετική παρέμβαση υπέρ τρομοκρατών» (Συρζαίοι πολλοί...)
ν «Τον χοντρό (Καμμένο) δεν τον πάω» Γ. Μπουτάρης, 20-4-15)

Β ο ή θ ε ι α !


Εκδρομή στην Παναγία «Μαυριώτισσα» Καστοριάς (15-4-15). Αριστερά ο Μ. Κουσουνής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: