«Στις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα μας οι μνήμες από γεγονότα που δείχνουν το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, όπως αυτό του Ολοκαυτώματος του Αετού, είναι αναγκαίες για να μας δείξουν και πάλι το δρόμο», επισημάνθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν χθες το πρωί για τα 68 χρόνια από το ολοκαύτωμα του χωριού, αλλά και στην μνήμη αυτών που έχασαν την ζωή τους την μαύρη εκείνη Παρασκευή στις 11 Σεπτεμβρίου του 1943.
Τότε ήταν που ο γερμανικός κατοχικός στρατός έστρεψε τα πυρά του κατά του χωριού που κρατούσε ζωντανό το λάβαρο της αντίστασης και με μανία εξαπέλυσε καταιγισμό πυρών ενώ ακολούθησε και η πυρπόλυσή του από πεζοπόρα τμήματα. Την μαύρη αυτή μέρα, όσους χάθηκαν στην επίθεση αυτή αλλά και όσους έσφιξαν τα δόντια και ξανάστησαν το χωριού τους τίμησαν χθες όσοι συγκεντρώθηκαν στο μαρτυρικό χωριό.
Στο μνημείο που έχει στηθεί δίπλα από τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσότομο, ενώ ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας στον σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε ότι τέτοιες εκδηλώσεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς μάς εμπνέουν και μας δείχνουν τον δρόμο της ενότητας με την οποία μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου «Ο Αετός Τριφυλίας» Δωροθέα Ρέμπελου η οποία σημείωσε ότι οι Έλληνες σε εκείνη την δύσκολη εποχή δεν παρέδωσαν την ψυχή τους, αντιστάθηκαν στον εχθρό και δίδαξαν όλη την Ευρώπη καθώς σύνθημά τους ήταν "Χτυπάτε τον εχθρό όπου τον βρείτε" και αυτό είπε έγινε και εδώ στον Αετό, όπου για αντίποινα οι Γερμανοί έφεραν άρματα από την Τρίπολη και από το Δώριο με το πυροβολικό τους χτύπησαν το χωριό στις 11 Σεπτεμβρίου του 1943. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα αυτά όπως και στο μεγαλείο της ελληνικής ψυχής που φάνηκε αμέσως μετά με την αλληλοϋποστήριξη που υπήρχε ώστε να ξαναστηθεί το χωριό από την αρχή.
Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλαος Κανελλόπουλος σημειώνοντας ότι σε καιρούς δύσκολους σαν και αυτούς που ζει σήμερα η πατρίδα μας, μας θυμίζουν ποιοι είμαστε και πού πάμε. Αυτός ο λαός, είπε, κρύβει δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να ξεπερνά τις δυσκολίες και να ξαναχτίζει.
Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων για τα θύματα. Από τον Αετό ήταν οι Αλέξιος Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Χαϊμανάς (Γυφτογεώργκας), Γεώργιος Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Γκότσης (Κόρος) και Γεώργιος Χαϊμανάς (Γιωργιάννης), ενώ από τα γειτονικά χωριά οι Κωνσταντίνος Κατσιάρας, Μήτρος Πετρόπουλος, Γιαννούλα Δημητροπούλου, Βασιλική Βόγκα, Αικατερίνη Ζιάννη, Μιχάλης Αποστολόπουλος, Νικόλαος Μανωλόπουλος.
Στεφάνια εκ μέρους της κυβέρνησης κατέθεσαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλαος Κανελλόπουλος, εκ μέρους της Βουλής ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία οφείλει να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, αλλά και να τιμήσει τις δεσμεύσεις της 21ης Ιουλίου για το ελληνικό χρέος», ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς εκ μέρους της Περιφέριεας Πελοποννήσου, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο πρόεδρος του ΤΣ Αετού Αντώνιος Λόντος, η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Αδαμόπουλος εκ μέρους της ΝΔ, ο δημοτικός σύμβουλος Σαράντος Κουκούμης εκ μέρους του ΚΚΕ, ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Λάνος, ο επιπυραγός Αθανάσιος Καπουτσής, ο Ορέστης Γκότσης από το Σύλλογο Αετοβουναίων, ο Γιώργος Χαϊμανάς εκ μέρους των οικογενειών των θυμάτων, ο Αλέκος Δρούτσας από τους ομογενείς της Αυστραλίας, η Ρουμπίνη Ρέμπελου από τους ομογενείς του Καναδά, ο Παναγιώτης Φωτόπουλος από τους ομογενείς της Αμερικής, η Μαρία Παπαδοπούλου από το Σύλλογο Γυναικών «Καλλιπάτειρα», ο πρόεδρος του ΤΣ Σιτοχωρίου Πέτρος Σταυρόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Αιμιλιανός Σεκλός.
Ρεπορτάζ Εφημερίδα Ελευθερία της Μεσσηνίας
Διαβάστε: Το χρονικό του Ολοκαυτώματος !
Διαβάστε: Ο έμπορος από τον Αετό !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου