Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ελαιόλαδο SOS ! ! !


Ο Βουλευτής της Ν.Δ. του Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συγκλονιστικές αποκαλύψεις προέκυψαν από έρευνες έγκριτων Πανεπιστημίων και φορέων των Η.Π.Α. Μέγα μέρος Ιταλικών και Ισπανικών ελαιολάδων που κυκλοφορούσαν στην αγορά της Αμερικής ως extra παρθένα ελαιόλαδα, αποδείχθηκε ότι ήταν νοθευμένο.
Το διατροφικό αυτό σκάνδαλο σε βάρος των Αμερικάνων καταναλωτών που τροφοδοτούνταν από φθηνότερα, αλλά ψευδεπίγραφα extra παρθένα Ιταλικά και Ισπανικά ελαιόλαδα, ήταν η κύρια αιτία του αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των Ελληνικών ελαιολάδων.
Η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία και να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προώθησης και προβολής του Ελληνικού ελαιολάδου στο εξωτερικό.
Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της ποιότητας του Ελληνικού ελαιολάδου πρέπει να στηριχθεί με άμεσα κυβερνητικά μέτρα και όχι με ευχολόγια. Το Ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί βασικό και κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Δεν είναι τυχαίο που η UNESCO το αναγνωρίζει ως κομμάτι της άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς».



Ενώ αντιγράφω από τα Μεσσηνιακά Νέα και Ειδήσεις…
«Για όλα φταίνε οι παραγωγοί», απάντησε η αρμόδια υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη, στο βουλευτή Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλο.
«Η ανικανότητά τους να δημιουργήσουν καρτέλ ώστε να διαπραγματευθούν επί ίσοις όροις με τις πολυεθνικές που τους το αγοράζουν 2 ευρώ το κιλό (φθηνότερα από τα σπορέλαια)».
Βέβαια οι καταναλωτές το αγοράζουν 6 ευρώ στα Σούπερ Μάρκετ, αλλά οι αγρότες είναι υπεύθυνοι. Η Κολωνακιώτισα που της ανέθεσαν να διοικήσει ένα από τα τελευταία προπύργια της Ελληνικής Οικονομίας (Υπουρ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) που εξάγουν, διάβασε στη Βουλή, μόνη ανάμεσα σε άδεια έδρανα, το λογύδριο που της ετοίμασε κάποιος χαρτογιακάς συνεργάτης της.
Ο συντάκτης πρέπει να έχει σχέση με την αγροτιά, όσο το «λάδι» της εταιρείας ΠΗΓΑΣΟΣ με το Παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας. Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι επικίνδυνων σπορέλαιων κυκλοφορούν σ' όλο τον κόσμο και ειδικά στην Αμερική, γράφοντας στην συσκευασία ότι είναι ΠΟΠ Παρθένα Ελληνικά ελαιόλαδα… Οι πρεσβείες, τα προξενεία, τα υπουργεία, και όλοι οι διευθυντές και υπάλληλοι των υπηρεσιών γνωρίζουν την παρανομία, και επιλέγουν να συγκαλύπτουν την τεράστια απάτη και ζημιά κατά των Ελληνικών συμφερόντων με την απραξία τους. Τα ίδια βρωμόλαδα κυκλοφορούν ανενόχλητα στις ξένες αγορές εις, βάρος των Ελληνικών προϊόντων και της υγείας των Καταναλωτών, πολλοί εκ των οποίων είναι Ομογενείς. Δηλαδή αναλώσιμοι. Τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, η να αρχίσουν αυτοί τις αγωγές εναντίον της κάθε Αποστολάκαινας, για εκ προμελέτης δηλητηρίαση ...


Εξευτελιστικές χαρακτήρισε τις τιμές του ελαιολάδου ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Όπως ανέφερε, η διαφορά της τιμής που εισπράττει ο παραγωγός με αυτή που έχει το προϊόν στο ράφι είναι σκανδαλώδης και τόνισε ότι οι παραγωγοί το πωλούν 2 ευρώ το λίτρο και ο καταναλωτής το αγοράζει στα σούπερ μάρκετ 6-7 ευρώ το λίτρο. Απαντώντας η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη, αναφέρθηκε στην κοινοτική πολιτική και απαρίθμησε για ακόμη μία φορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. Για τις δε τιμές του ελαιολάδου είπε ότι «διαμορφώνονται ελεύθερες στην αγορά κι έχουν να κάνουν με την προσφορά και τη ζήτηση». Ανταπαντώντας στη Μιλένα Αποστολάκη ο πρώην υφυπουργός Άμυνας, έκανε λόγο για εταιρείες (τις οποίες και κατονόμασε) που καθορίζουν αυθαίρετα τις τιμές και αναρωτήθηκε αν τελικά υπάρχει Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπαινισσόμενος την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά ελαιολάδου.
«Όπως είναι γνωστό, οι τιμές του ελαιόλαδου, έχουν κατρακυλήσει σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα το εισόδημα να μην καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής, αφού τα καύσιμα, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα κινούνται με τιμές ανεξέλεγκτες.
Παρά το ότι οι τιμές παραγωγού είναι εξευτελιστικές, αφού σήμερα πωλεί το προϊόν του 2 – 2,20 € το κιλό, στα σούπερ μάρκετ πωλείται το ελαιόλαδο ακόμη και 6 € το λίτρο (δηλαδή τα 920 ml) ή ακόμη και 5,30 € τα 750 ml, με αποτέλεσμα να είναι απλησίαστο για τον φτωχό καταναλωτή και έτσι να αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση και οι εισαγωγές σπορέλαιων που είναι πολλές φορές δηλητήρια για την υγεία των πολιτών. Η Ονομασία Προελεύσεως, η τυποποίηση και η εμπορία του προϊόντος δεν έχουν προχωρήσει, αφού οι περισσότεροι συνεταιρισμοί είναι χρεοκοπημένοι και ανοργάνωτοι, ενώ ο ιδιωτικός τομέας αδυνατεί χωρίς κίνητρα να κάνει τα ανοίγματά του» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ερώτησή του ο κ. Λαμπρόπουλος.

Τις επόμενες ημέρες το υπόλοιπο επίδομα


Το υπόλοιπο της επιδότησης του ελαιολάδου που αντιστοιχεί στο 50% αυτής, «στο διήμερο 15 με 17 Δεκεμβρίου θα έχει πιστωθεί σε όλους τους Έλληνες παραγωγούς» ανακοίνωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Βουλή, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννη Λαμπρόπουλου, σχετικά με τη στήριξη της τιμής του ελαιολάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: