Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Η Εκλογική Διακήρυξη του Υπ. Δημάρχου Χαϊδαρίου Κώστα Ασπρογέρακα ! ! !


Χαϊδαριώτες – Χαϊδαριώτισσες,

Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε, συμμετέχουμε στις Δημοτικές Εκλογές του Νοεμβρίου, διεκδικούμε την ψήφο σας.
Στο συνδυασμό μας συμμετέχουν και συνεργάζονται ο «Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας», οι «Οικολόγοι Πράσινοι» και ανένταχτοι ενεργοί Πολίτες από το Χαϊδάρι.
Απευθυνόμαστε σε σας, στους πολίτες του Χαϊδαρίου, που αγωνίζεστε καθημερινά στο χώρο της δουλειάς σας, στο κατάστημά σας, στο σχολείο, στο γραφείο, για μια δικαιότερη, αλληλέγγυα και συμμετοχική στην πράξη κοινωνία, που πιστεύετε ότι «ο άνθρωπος και το περιβάλλον πρέπει να είναι πάνω από την κερδοσκοπία της αγοράς».
Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που πιστεύετε στη γνώση, στην ειρήνη, στο διάλογο, στην αλληλεγγύη, στο σεβασμό στη διαφορετικότητα, στη συμμετοχή στα κοινά, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων στην εργασία, στη σύνταξη, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στην πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία.
Ζούμε όλοι τη βαθιά οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και ηθική κρίση. Ζούμε όλοι την καταιγίδα των μέτρων Κυβέρνησης και Τρόικας, των μέτρων του Μνημονίου.
Είμαστε αγανακτισμένοι και οργισμένοι με την αφαίμαξη του εισοδήματός μας, με την κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, με την καταρράκωση και το ξεπούλημα του Δημόσιου χώρου, με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με το φόρτωμα στις πλάτες μας τόσο άδικων μέτρων και επιλογών, χωρίς μάλιστα προοπτική για μας.
Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», μαζί με το «Μνημόνιο» και το περίφημο «Κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας», υποβαθμίζουν και αποδυναμώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οξύνουν και στην πόλη μας την κρίση και τις κοινωνικές ανισότητες, καθιστώντας πιο δύσκολη την προώθηση αναγκαίων κοινωνικών, αναπτυξιακών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών υποδομών και μέτρων για την απασχόληση.
Εμείς, μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια της κρίσης, και με μόνο γνώμονα την έξοδο από αυτήν σε όφελος των ανθρώπων και των αναγκών τους, θα παλέψουμε για τα προβλήματα της πόλης και των κατοίκων της.
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ασκούνται συγκεκριμένες πολιτικές. Η λογική «όλοι καλοί άνθρωποι είμαστε, όλοι το καλό της πόλης θέλουμε», ακούγεται ωραία, αλλά χρησιμοποιείται για να καλύψει την ουσία των ασκούμενων πολιτικών.
Το γεγονός ότι όλοι διαπιστώνουμε τα ίδια προβλήματα στο Δήμο, δεν μας καθιστά ίδιους. Το γεγονός ότι η Δημοτική αρχή και η αντιπολίτευση έχουν την καλή διάθεση να παράγουν έργο, το ότι οργανώνουν καλύτερα ή χειρότερα τις υπηρεσίες, δεν καθιστά την πολιτική τους ικανή να λύσει προβλήματα.
Το βασικό ζήτημα είναι να υπάρχει διάθεση και η θέληση για την ανατροπή και όχι απλώς τη διαχείριση του δεδομένου πλαισίου, για τη σύγκρουση, όπου χρειάζεται, με τις ασκούμενες κεντρικές πολιτικές, με τα οργανωμένα, μεγάλα, αλλά και μικρά ιδιωτικά συμφέροντα, η διάθεση και η θέληση για την παραγωγή κοινωνικού έργου, με διαφάνεια, με τη συμμετοχή του πολίτη, με σεβασμό στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον.
Σ’ αυτά τα πλαίσια και με βάση τη δράση του καθενός, σας καλούμε να κρίνετε εμάς και τους άλλους συνδυασμούς.

ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΚΑΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Το Χαϊδάρι αναπτύχθηκε μέσα σε ένα πλούσιο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Ο ορεινός όγκος Αιγάλεω – Ποικίλο, η πρόσβαση στη θάλασσα του Σκαραμαγκά, τα μεγάλα νοσοκομεία – πάρκα, το Δρομοκαΐτειο και το Δαφνί, το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους, έχουν συμβάλλει στο να είναι το Χαϊδάρι ένα από τα ωραιότερα προάστια της Αθήνας, παρά τις συνεχείς πιέσεις που δέχεται.
Η Ιερά Οδός, το Ιερό της Αφροδίτης, η Μονή Δαφνίου, η Μάχη του Χαϊδαρίου (1826), το στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου και το ΜΠΛΟΚ 15, η αποτύπωση της πόλης μας στη λογοτεχνία και την ζωγραφική είναι μια σημαντική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά για το Χαϊδάρι. Όμως η φυσική, ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά συνεχώς απειλείται, δεν προστατεύεται και δεν αναδεικνύεται επαρκώς.
Σημαντικές νέες επιβαρύνσεις απειλούν την ευρύτερη περιοχή όπως ,η επέκταση των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ Ελευσίνας που ήδη προχώρησε, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Χαλυβουργική που έχει εξαγγελθεί, οι νέοι οδικοί άξονες στην περιοχή Σκαραμαγκά κ.ά., θα επιβαρύνουν, αν δεν υπάρξουν σοβαρές κοινωνικές αντιστάσεις, ακόμα περισσότερο και θα τραυματίσουν δραματικά το τοπίο.

Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

Εμείς δεν υπάρχουμε μόνο για τις εκλογές. Πέρα από τους μικρούς υπολογισμούς, υπάρχει και η αλήθεια. Είδαμε τη δράση των άλλων δημοτικών συνδυασμών. Όσοι απέτυχαν να εκλέξουν δημοτικό σύμβουλο, διαλύθηκαν την άλλη μέρα. Οι υπάρχουσες στο δημοτικό συμβούλιο παρατάξεις, εξαντλούν την δράση τους μέσα στη συνεδρίαση και στις λίγες φορές που βγήκαν προς τα έξω, ήταν θεατές στα καθημερινά προβλήματα της πόλης μας και μερικές φορές συμμέτοχοι στο πρόβλημα και όχι στη λύση.
* Ο συνδυασμός μας, ανέπτυξε πλούσια δράση σε όλα τα επίπεδα. Άσκησε έλεγχο και κριτική τόσο προς τη σημερινή Δημοτική Αρχή του κ. Μαραβέλια, όσο και προς την κεντρική εξουσία. Δεκάδες ερωτήσεις κατατέθηκαν εκ μέρους πολλών βουλευτών, προς τους αρμόδιους υπουργούς και των δύο κυβερνήσεων, που βασίστηκαν σε τεκμηριωμένη δουλειά των ΠΟΛΙΤΩΝ σε ΔΡΑΣΗ.
* Πολλές διοικητικές και ελεγκτικές υπηρεσίες, όπως η Πολεοδομία, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, η Τροχαία, η Νομαρχία, η Περιφέρεια, ενεργοποιήθηκαν από τους ΠΟΛΙΤΕΣ σε ΔΡΑΣΗ για να παρέμβουν σε διάφορα θέματα, διοικητικά, χωροταξικά, πολεοδομικά, κυκλοφορικά, περιβαλλοντικά, κ.ά..
* Οι παρεμβάσεις μας, είτε ακύρωσαν, είτε περιόρισαν, είτε βελτίωσαν αποφάσεις, σχέδια και «έργα» της δημοτικής αρχής, της Νομαρχίας ακόμα και των κυβερνήσεων.
* Υποβάλαμε προτάσεις για τα μεγάλα και τα μικρά ζητήματα της πόλης όπως για το Σκαραμαγκά, το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το Ποικίλο Όρος, τη σιδηροδρομική γραμμή της ΕΡΓΟΣΕ, για τα μεγάλα αναγκαία έργα, για τον τρόπο άσκησης της Δημόσιας Διοίκησης στην πόλη, για τα βουνά και την παραλία μας, το κυκλοφοριακό, την διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη αντιπολίτευση δεν περιοριστήκαμε μόνο σε κριτική και έλεγχο.
* Συμμετείχαμε σε όλους τους μεγάλους και μικρούς αγώνες που αναπτύχθηκαν για την προστασία των ορεινών όγκων και των ελεύθερων χώρων της Αττικής , την απορρύπανση του Θριασίου, κλπ. Δεν περιορίσαμε τη δράση μας μόνο στο Χαϊδάρι.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

1. Στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, πρώτη προτεραιότητα αποκτούν τα μέτρα για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, τα μέτρα για την απασχόληση, τα μέτρα προστασίας των ασθενέστερων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί από μόνη της, να σηκώσει το βάρος της διεξόδου από την κρίση. Μπορεί όμως να αναλάβει ένα σπουδαίο ρόλο στη συνολική προσπάθεια.
Διακρίνουμε 4 προτεραιότητες δράσης του Δήμου, που θα υποστηρίξουμε με το πρόγραμμα μας και τη δράση μας.
Προτεραιότητα 1η : Αναπτυξιακή πολιτική με βάση τα δυναμικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Προώθηση των μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η περιοχή, δηλαδή της επανάκτησης και ανάπλασης της παραλίας Σκαραμαγκά, της προστασίας και αναδάσωσης του Ποικίλου Όρους, της κοινωνικοποίησης των χώρων των Στρατοπέδων και της λειτουργίας του ως ανάσα για του κατοίκους, την ενοποίηση του κέντρου της πόλης(υπογειοποίηση Λ.Αθηνών κ.ά.). Επίσης με στήριξη και βελτίωση της τοπικής αγοράς.
Προτεραιότητα 2η: Κοινωνική πολιτική ανακούφισης των ασθενέστερων. Μέτρα χαρακτηριστικά σ’ αυτήν την κατεύθυνση, είναι εξορθολογισμός των ανταποδοτικών τελών αναλόγως του εισοδήματος, απαλλαγή από τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς στους οικονομικά ασθενέστερους και αύξηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων παιδιών, κάλυψη όλων των αναγκών σχολικής στέγης, διαφάνεια στις προσλήψεις, μείωση των συνδρομών στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, πλήρωση των κενών θέσεων με μόνιμες προσλήψεις.
Προτεραιότητα 3η: Δράσεις μείωσης του κόστους ζωής με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Μέτρα και παρεμβάσεις σ΄αυτή την κατεύθυνση είναι η εφαρμογή σύγχρονής κυκλοφοριακής μελέτης σε συνδυασμό με νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η επίλυση σημαντικών προβλημάτων λειτουργίας περιοχών, όπως η σύνδεση της Αφαίας, το κυκλοφοριακό και τα προβλήματα της Αστυθέας (λόγω και του «επερχόμενου» ΜΕΤΡΟ).
Προτεραιότητα 4η: Οργανωτική και παραγωγική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Δήμου που να εξυπηρετούν την επιτυχία των παραπάνω αξόνων, με εκσυγχρονισμό του οργανογράμματος του Δήμου, διαφάνεια στο προγραμματισμό έργων, προμηθειών, διασφάλιση δημοσιότητας στους διαγωνισμούς του Δήμου, κλπ.
2. Η Δημοκρατία, Συμμετοχή, Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Αλληλεγγύη, είναι δεσμευτικές έννοιες της δικής μας πολιτικής και όχι κούφια λόγια. Συνεπάγονται σύγκρουση με το κατεστημένο και τις μέχρι τώρα ασκούμενες πολιτικές.
Συνεχίζουμε αταλάντευτα να αγωνιζόμαστε ενάντια στο ρουσφέτι και τα ιδιοτελή συμφέροντα και παλεύουμε (μόνοι από όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις) για :
• Αναβάθμιση της λειτουργίας και ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου .
• Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας
• Συμμετοχή και δράση όλων στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.
• Διασφάλιση συμμετοχής των μαζικών φορέων στις αποφάσεις που αφορούν το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.
• Ουσιαστικό ετήσιο Δημοτικό Απολογισμό .
• Συμμετοχική διαμόρφωση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου.
• Αξιοποίηση του επιστημονικού και καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης
• Συμμετοχή των οικονομικών μεταναστών σε όλη τη ζωή της πόλης.
• Ανασύσταση σε ορθολογική βάση με πόρους και αρμοδιότητες των Συνοικιακών Συμβουλίων.
3. Η προάσπιση και η αναβάθμιση του ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, πρέπει να είναι βασικοί στόχοι της πολιτικής του Δήμου. Γι’ αυτό θα προωθήσουμε:
• Σύγχρονη οργάνωση και λειτουργία της πόλης, όπου θα συνυπάρχει αρμονικά η κατοικία, η ανθρώπινη ψυχαγωγία και η ανάπτυξη.
• Θα συμβάλλουμε στη νομοθετική και ουσιαστική θωράκιση των Ορεινών Όγκων της περιοχής.
• Θα διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας, ελέγχου και μείωσης της ρύπανσης από το Θριάσιο Πεδίο.
• Θα διασφαλίσουμε την ορθολογική λειτουργία της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (καθαριότητα, συλλογή, αποκομιδή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, αξιοποίηση και τελική διάθεση) στη πόλη μας και στους υπερτοπικούς φορείς διαχείρισης τους.
• Θα εργαστούμε συστηματικά για την βελτίωση των συγκοινωνιών, την καλύτερη επικοινωνία των γειτονιών της πόλης μας, την άμεση λειτουργία του ΜΕΤΡΟ.
4. Θα συμμετάσχουμε σε κάθε αγώνα για σύγχρονη, δημοκρατική, ριζοσπαστική, αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση, διεκδικώντας πόρους και ουσιαστικές αρμοδιότητες για το Δήμο και όχι μόνο υποχρεώσεις, που η κυβέρνηση φορτώνει τους Δήμους μέσω του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», συρρικνώνοντας έως και μηδενίζοντας παράλληλα τις όποιες δυνατότητες για άσκηση αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.
• Ο Δήμος δεν θα γίνει εισπράκτορας της εκάστοτε Κυβέρνησης
• Μπορούν στην πράξη, να αποδυναμωθούν και να ακυρωθούν οι αρνητικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προβλέψεις του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Χαϊδαριώτες και Χαϊδαριώτισσες,

* Σας καλούμε να δραστηριοποιηθείτε στην πόλη μας, να συμμετέχετε στα κοινά παρά την αποστροφή που προκαλούν πρόσωπα και πολιτικές.
* Σας καλούμε να αξιοποιήσουμε τη διαδικασία των εκλογών, να διαμαρτυρηθούμε για τα άδικα κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν κυρίως τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, τους μικρούς επαγγελματίες, τους ανθρώπους τους πνεύματος και της δημιουργίας.
* Σας καλούμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα της συμμετοχής στο σχεδιασμό, στον έλεγχο, στη δημιουργία, στο νέο σχεδιασμό για μια ανθρώπινη πόλη.
* Σας καλούμε να συμμετέχετε – να στηρίξετε – να ψηφίσετε το ψηφοδέλτιο «Πολίτες σε δράση – Οικολόγοι Πράσινοι»

Για τον συνδυασμό «Πολίτες σε δράση – Οικολόγοι Πράσινοι»

Κώστας Α. Ασπρογέρακας

Υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: