Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Τα ΕΛΠΕ διεκδικούν !


Ενδιαφέρον για την ΕΠΑ Αττικής εκδήλωσαν τα ΕΛ.ΠΕ, τα οποία στα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ έως τα τέλη του 2011 υπολογίζεται ότι θα έχουν επενδυθεί άλλα 1,2 - 1,3 δισ. ευρώ.
Στις σημαντικότερες επενδύσεις συγκαταλέγεται και η αναβάθμιση των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης. Με την αναβάθμιση των διυλιστηρίων ελαττώνονται οι εκπομπές ρύπων και αυξάνεται η παραγωγή ντίζελ, στην οποία τα ΕΛΠΕ υπερτερούν συγκριτικά με την εγχώρια αγορά αλλά και την αγορά της Μεσογείου.
Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ι. Κωστόπουλος στην εκδήλωση του ομίλου με θέμα «Κλάδος διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών». Αναφέρθηκε επίσης, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγιείς εταιρείες του χώρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι συνεχιζόμενες στρεβλώσεις σε αγορές, όπως των καυσίμων και του ηλεκτρισμού, απασχολούν σοβαρά τη διοίκηση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια. Το λαθρεμπόριο, η πειρατεία, οι εικονικές εξαγωγές καυσίμων, η αδιαφανής διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, θα περιορίζουν συνεχώς τα περιθώρια λειτουργίας υγιών επιχειρήσεων, ενώ δρουν ανασταλτικά για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων, Τ. Γιαννίτσης, τόνισε ότι με το επενδυτικό πρόγραμμα ενισχύεται η θέση των ΕΛ.ΠΕ. στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου σημειώνεται αύξηση της ζήτησης προϊόντων όπως το ντίζελ, αντίθετα με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Αναφορικά με τις στρεβλώσεις στην αγορά υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε ούτε βοήθεια, ούτε επιδότηση. Απλώς να ισχύσουν ίσοι όροι στην αγορά».
Όσον αφορά στο διαγωνισμό για το μειοψηφικό πακέτο της ΕΠΑ Αττικής, έγινε κατανοητό ότι την εξαγορά του 49% της ΕΠΑ Αττικής προτίθενται να διεκδικήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια είτε αυτόνομα είτε μέσω της κοινοπραξίας Elpedison στην οποία συμμετέχουν με ίσα μερίδια με την ιταλική Edison.
Ο κ. Ι. Κωστόπουλος διευκρίνισε ότι αυτή την περίοδο γίνονται συζητήσεις με την Edison, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα συμμετάσχουν από κοινού στον διαγωνισμό για την εξαγορά του μεριδίου της Duke Energy στην ΕΠΑ Αττικής ή εάν τα ΕΛ.ΠΕ. θα διεκδικήσουν μόνα τους το μερίδιο.
Αναφορικά με την ηλεκτροπαραγωγή, στην οποία ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της Elpedison, εξαιτίας του συγκεκριμένου τρόπου λειτουργίας της αγοράς, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές που θα εγγράψει η θυγατρική. Ο όμιλος αναφέρει ότι μέχρι να αντιστραφεί το κλίμα, τόσο στην αγορά όσο και στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή για μία διετία περίπου, δεν πρόκειται να κατασκευαστεί άλλη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, πέραν των δύο που κατασκευάστηκαν και λειτουργούν (Θεσσαλονίκη 390 μεγαβάτ, Θίσβη 440 μεγαβάτ).
Πάντως, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. πιστεύει ότι οι πρόσφατες μεταβατικές ρυθμίσεις που επεξεργάστηκε η ΡΑΕ, θα βελτιώσουν τη λειτουργία της αγοράς, ενώ πάντα θα αναμένονται οι οριστικές ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, επισημάνθηκε, υπάρχουν σημαντικά θέματα που θα πρέπει να ρυθμιστούν, και κυρίως «να γίνουν γνωστά τα νούμερα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστόπουλος.
Σε ερωτήσεις για το πώς θα επιδράσει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η σχεδιαζόμενη επένδυση του Κατάρ στον Αστακό, ο αρμόδιος των ΕΛΠΕ για τον τομέα, κ. Θ. Βάρδας, εκτίμησε ότι η επιλογή ως καυσίμου του LPG (υγραέριο), σε μία μονάδα 1.100 μεγαβάτ, ακόμη και αν αυτή πουλά μικρό μέρος της παραγωγής της στην Ελλάδα, καθώς έχει γνωστοποιηθεί ότι η μονάδα θα είναι εξαγωγική προς Ιταλία, θα εγείρει θέματα ανταγωνισμού. Τα ΕΛ.ΠΕ. εκτιμούν ότι ενδέχεται να ισχύσουν τιμές «ντάμπινγκ» εκ μέρους του Κατάρ.
Σε ερωτήσεις για το αν τα ΕΛ.ΠΕ. θα προσέφευγαν στις αρμόδιες Αρχές, ο κ. Βάρδας απάντησε ότι είναι βέβαιο ότι θα προσφύγουν άλλοι πιο ισχυροί παίκτες στην αγορά ηλεκτρισμού, από ό, τι τα Ε.ΛΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: