Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Μέρα μνήμης και περισυλλογής σήμερα για τους εργαζόμενους στα ΕΛ.ΠΕ. !




ΕΝΙΑΙΑ-ΕΝΩΤΙΚΗ Σ.Κ.
ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ
eesk.pblogs.gr




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 01.09.2010

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Μέρα μνήμης και περισυλλογής σήμερα για τους εργαζόμενους στα ΕΛ.ΠΕ. και σε όλο τον κλάδο Πετρελαίου της χώρας.
Πριν 18 χρόνια στις Β.Ε.Ε. 15 συνάδελφοί μας πλήρωσαν με τη ζωή τους τις εγκληματικές αμέλειες και παραλήψεις ενός εργοδοτικού μηχανισμού, για τις οποίες ποτέ κανείς δεν απολογήθηκε και κανείς δεν τιμωρήθηκε.
Η τραγωδία της Πετρόλα το 1992, ακόμα και τώρα συνεχίζει να καταγράφεται και να αναφέρεται σαν «ατύχημα»!!! χωρίς υπευθύνους.
Στα ΕΛ.ΠΕ. σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει μια ένοχη συνομωσία σιωπής, για τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτό το μεγάλο κακό.
Κάποιοι εξαργύρωσαν τη σιωπή τους για τις ευθύνες, με ανταλλάγματα και προαγωγές και πάντοτε θα υπάρχουν διαθέσιμοι για αντίστοιχους ρόλους. Όσοι εργαζόμαστε μέσα στα εργοστάσια, δεν πρέπει ποτέ να επαναπαυόμαστε και να το ξεχνάμε.
Οι διακηρύξεις των ΕΛ.ΠΕ περί Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και μέτρων ασφαλείας, καταντούν χωρίς περιεχόμενο αν δεν επιβεβαιώνονται στην καθημερινότητά μας.
Τους Δεκάλογους της Εταιρείας που «σώζουν ζωές» πρέπει βεβαίως οι εργαζόμενοι να τους γνωρίζουν και να τους τηρούν, πρέπει όμως και η εταιρεία και όσοι την εκπροσωπούν, να αναλαμβάνουν και τις δικές τους ευθύνες για να έχουν νόημα οι διακηρύξεις τους.
Τα διυλιστήρια δεν καίγονται από λιγότερους Διευθυντές. Καίγονται όμως από τις ανεύθυνες επιλογές τους για λιγότερους ή ανεκπαίδευτους εργαζόμενους, σε σχέση με τις ανάγκες για ασφαλή λειτουργία των Εργοστασίων ή από ελλιπή συντήρηση του εξοπλισμού τους, λόγω έλλειψης προσωπικού, ή υπερκόπωσης από υπερωρίες και άγχος.
Η Σύμβαση Εργασίας δεν παραβιάζεται μόνο με την μη εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, όπως λένε τα φυλλάδια της Εταιρείας, αλλά και όταν η Εταιρεία αναγκάζει τους εργαζόμενους σε εξοντωτικές υπερωρίες, λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού η υποτάσσει τις ανάγκες της ασφάλειας στη λογική του κόστους.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Τους 15 συναδέλφους που σήμερα τιμούμε τη μνήμη τους, εκείνη την τραγική μέρα οι οικογένειες τους, τους περίμεναν να γυρίσουν στα σπίτια τους μετά τη δουλειά, όπως μας περιμένουν σήμερα και εμάς. Και δεν γύρισαν ποτέ...
Με την ευκαιρία του ξεκινήματος των νέων Μονάδων σε Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη, στέλνουμε μήνυμα στην Διοίκηση της Εταιρείας, πως δεν θα επιτρέψουμε να ξεκινήσουν, αν δεν στελεχωθούν σωστά, για την ασφαλή λειτουργία τους. Δεν θα ανεχτούμε άλλες παραλήψεις και ανευθυνότητες των διοικούντων, γιατί το τίμημα είναι οι ζωές μας. Έτσι τιμούμε πραγματικά και την μνήμη των νεκρών συναδέλφων μας.

ΕΝΙΑΙΑ - ΕΝΩΤΙΚΗ Σ.Κ.


Σχετικά αφιερώματα:

Petrola Hellas: Πριν από 16 χρόνια...

Θλιβερή ημέρα μνήμης και πένθους η σημερινή για τους εργαζομένους των ΕΛΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: