Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Έτσι, για να εξηγούμαστε, κύριε πρώην…


Αυτό το blog δεν τον πάει τον κ. Ζαγορίτη. Και δεν το κρύβουμε. Τον θεωρούμε χαρακτηριστικό παράδειγμα της μετριοκρατίας που κυριαρχεί -δυστυχώς…- στην πολιτική μας ζωή, πολιτικό χωρίς ικανότητες και χωρίς αντιστάσεις, δηλαδή ένα άθυρμα που το παίρνει ο άνεμος και το πάει όπου θέλει (ο άνεμος, όχι το άθυρμα). Πιστεύουμε επίσης ότι η αποχώρησή του από τη θέση του Γραμματέα της ΝΔ (η οποία αποχώρηση άργησε χαρακτηριστικά) κλείνει έναν κατά γενική ομολογία αποτυχημένο κύκλο, κατά τον οποίο ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ αποσαθρώθηκε λόγω των μειωμένων πολικτικών δεξιοτήτων του κ. Ζαγορίτη, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί το κόμμα αυτό στη μεγαλύτερη εκλογική του αποτυχία (στην οποία προφανώς η κυβέρνησή του έχει τις δικές της τεράτιες ευθύνες) και ο ίδιος να αποτύχει να εκλεγεί, αν και ήταν θητεύων Γραμματέας της ΝΔ.
Πρόσφατα ήλθε στο φως της δημοσιότητας η περιπέτεια του γιου του κ. Ζαγορίτη, ο οποίος υπηρετούσε στα σύνορα (Κολωνακίου- Αμπελοκήπων) κι ο οποίος περνούσε κάποια βράδια του με… ευχάριστη συντροφιά, να το πω έτσι. Ο ίδιος ο κ. Λ. Ζαγορίτης απέδωσε το σχετικό θόρυβο σε… εσωκομματικά πισώπλατα κτυπήματα. Το ρεπορτάζ λέει ότι ο κ. Ζαγορίτης πίεζε να καταλάβει μια άλλη θέση στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, η οποία θα του επέτρεπε να επανεκλεγεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και να υπάρξει ξανά στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ας εξηγηθούμε λοιπόν: Ένα πολιτικό πρόσωπο κρίνεται από το σύνολο της παρουσίας του στη ζωή αυτού του τόπου. Για τις πράξεις του, τις παραλείψεις του, το παράδειγμα που δίνει στους πολίτες με την προσωπική του συμπεριφορά αλλά και με εκείνη του πολύ στενού του περιβάλλοντος, οικογενειακού, πολιτικού και κοινωνικού. Φυσικά οικογενειακή ευθύνη δεν υφίσταται, αλλά η οικογένεια ενός πολιτικού προσώπου κι η συμπεριφορά της ασφαλώς προσδιορίζουν την εικόνα που η κοινωνία σχηματίζει για αυτόν τον πολιτικό. Κατά τούτο, η “λούφα” στο στρατό, και το σκότωμα του χρόνου ενός εφήβου με Τζούλιες, προσδιορίζει την εικόνα που οι πολίτες σχηματίζουν για την οικογένεια αυτού του πολιτικού.
Σημειώνω ότι η ποιότητα των δικαιολογιών που επεστράτευσε ο πρώην Γραμματέας της ΝΔ για να εξηγήσει το συμβάν με το γιο του απεικονίζει το βαθμό που κατανοεί τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και την “οξύτητα” του πολιτικού του αισθητηρίου, εφόσον νομίζει ότι τέτοιες δικαιολογίες ακούγονται πειστικές στα αυτιά του πολίτη. Με δυο λέξεις, τόσο νιώθει, τόσο καταλαβαίνει.
Υπάρχει όμως κι ένα θέμα στο οποίο ο κ. Ζαγορίτης επιμένει να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, και φυσικά να μη δίνει απάντηση. Μερίδα του κυριακάτικου Τύπου αναφέρει ότι ο Γεράσιμος Ζαγορίτης, γιος του πρώην Γραμματέα της ΝΔ, προτιμά μια μάλλον ακριβή ζωή, η οποία -όπως επισημαίνει η χθεσινή εφημερίδα Στο Καρφί (σελ.53)- δικαιολογείται, όπως αναφέρει το “πόθεν έσχες” του κ. Λ. Ζαγορίτη, από τα εισοδήματα της συζύγου του, συμβολαιογράφου κυρίας Κωνσταντίνας Λάρδα- Ζαγορίτου.
Τα ερωτήματα στον πρώην Γραμματέα της ΝΔ είναι άκρως συγκεκριμένα:
1. Πόσες συμβάσεις με το Δημόσιο έγιναν με συμβολαιογράφο τη σύζυγό του όσο η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση και πόσα χρήματα έλαβε η κα Λάρδα, συνεπώς η οικογένεια Ζαγορίτη, από αυτές;
2. Μπορεί να εξηγήσει ο πρώην Γραμματέας της ΝΔ με ποια κριτήρια επελέγετο η κυρία Λάρδα για συμβολαιογράφος σε αυτές τις συμβάσεις; Τόσες εκατοντάδες συμβολαιογράφοι στην Αθήνα γιατί δεν επελέγοντο, αλλά επελέγετο η σύζυγος του τότε Γραμματέα της ΝΔ;
3. Φυσικά, όλες αυτές οι εμπλοκές της κυρίας Λάρδα- Ζαγορίτου ήταν νόμιμες. Αλλά το ερώτημα είναι κι εδώ, όπως και στην περίπτωση της κυρίας Πελέκη- Βουλγαράκη, αν το νόμιμο είναι και ηθικό.
Σε αυτά τα ερωτήματα θα δώσει απαντήσεις ο πρώην Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας; Αναμένουμε με ενδιαφέρον…

Δεν υπάρχουν σχόλια: