Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Θυμάμαι το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στο…

Μια μικρή ανάλαφρη καλοκαιρινή αναδρομή ενόψει του νέου πρωταθλήματος…

.
* Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό 25 Ιουνίου του 1961 και κερδίζει 1-0. Ο Τάκης Λουκανίδης στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου σκοράρει με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Με μια λεπτομέρεια ! Το φάουλ ήταν έμμεσο και το γεγονός ότι ο διαιτητής Κιτσούκαλης το κατακυρώνει, είχε ως αποτέλεσμα να δεχτεί φραστική επίθεση από το σύνολο των παικτών των ερυθρολεύκων.
.
* Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στις 8 Νοεμβρίου του 1970. Οι πράσινοι κερδίζουν με τον Τότη Φυλακούρη να σκοράρει, αλλά πρωταγωνιστής είναι ο Κύπριος διαιτητής Κυριακίδης που κατηγορείται από τους παράγοντες του Ολυμπιακού γιατί δεν είδε δύο πέναλτι των αμυντικών του ΠΑΟ σε βάρος του Γιούτσου και του Δεληκάρη. Ζητάνε να τον εξετάσει οφθαλμίατρος και η Αστυνομία φοβισμένη από τις απειλές των οπαδών του Ολυμπιακού τον στέλνει εσπευσμένα στην ιδιαίτερη πατρίδα του Λάρνακα !
.
* Στις 11 Μαρτίου του 1973 έρχεται ένα από τα πιο επεισοδιακά μας. Ο Ολυμπιακός κερδίζει 3-2 τον Παναθηναϊκό, ώσπου στο 62’ γίνεται γενικευμένη σύρραξη. Ο Βασίλης Κωνσταντίνου, που ασκούσε και το άθλημα της πυγμαχίας, κυνηγάει σε ολόκληρο το γήπεδο τον αμυντικό του Ολυμπιακού Συνετόπουλο, ενώ οι υπόλοιποι δέρνονται μεταξύ τους.
.
* Μεταφερόμαστε στις 9 Οκτωβρίου του 1977. Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-2. Το ντέρμπι κρίνεται με γκολ του Γιαννακούλια στο 84', αλλά δεν τελειώνει ποτέ, καθώς διακόπτεται ύστερα από επίθεση των ερυθρολεύκων στον διαιτητή, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο γιατί άφησε τον σκόρερ να πετύχει γκολ από θέση οφσάιντ αγνοώντας τον επόπτη. Ο ξυλοδαρμένος άρχοντας του αγώνα Κρικώνης παραποιεί το φύλλο αγώνα υποστηρίζοντας ότι αυτός τελείωσε κανονικά ώστε να γλιτώσουν οι δύο ομάδες τα χειρότερα.
.
* Τον Σεπτέμβριο του 1981 και συγκεκριμένα στις 6 Σεπτεμβρίου, η Πάτρα γνωρίζει το μένος. Είναι η 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος, με τους Κυράστα και Γαλάκο να έχουν πάρει μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό. Το ματς διεξάγεται στην πόλη της Πελοποννήσου και λήγει 1-1. Μετά το ματς, υπάρχουν συμπλοκές και καταστροφές στην Πάτρα από τους οπαδούς και των δύο ομάδων που μετατρέπουν την πόλη σε κόλαση.
.
* Πάμε στον Γενάρη του 1982 για το κύπελλο Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός προηγείται 0-2 πολύ νωρίς στο σκορ μέσα στην Λεωφόρο και ο διαιτητής Δέδες ακυρώνει γκολ του Μητρόπουλου και σφυρίζει τρία πέναλτι υπέρ των πρασίνων, με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να κάνει βόλτες στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Ακολουθεί φραστική επίθεση των παραγόντων του Ολυμπιακού στον διαιτητή και απειλή του τότε προέδρου Σταύρου Νταϊφά ότι θα αποχωρήσει από το πρωτάθλημα.
.
* Ένα μήνα μετά, έρχεται και νέο ντέρμπι, για το πρωτάθλημα αυτή τη φορά. Ο Ολυμπιακός, που δεν έκανε πράξη την απειλή του παίζει στη Λεωφόρο και έρχεται ισόπαλος 1-1 με τον Παναθηναϊκό. Και πάλι φεύγει διαμαρτυρόμενος γιατί ο διαιτητής Κουναλάκης δεν του έδωσε πέναλτι και απέβαλε αναίτια τον Ξανθόπουλο. Ακολουθεί νέα σύρραξη στο τέλος του αγώνα και συνεχείς ανακοινώσεις.
.
* Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 σε ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, ο Μιχάλης Γεροθόδωρος του Παναθηναϊκού μαρκάρει σε μια φάση τον Νίκο Αναστόπουλο και χρησιμοποιεί το δάκτυλό του. Έγινε χαμός με την εν λόγω φάση, ενώ υπάρχει και σχετική φωτογραφία που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.
.
* Τον Μάρτιο του 1988, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό και το τελικό αποτέλεσμα είναι 1-1. Ο διαιτητής Δημητριάδης κατηγορείται από τους ερυθρολεύκους ότι προστάτεψε τον Παναθηναϊκό, αν και δεν υπάρχει ούτε μια φάση για την οποία να διαμαρτύρονται ! Στο ΟΑΚΑ γίνεται καρεκλοπόλεμος.
.
* Ένα από τα πιο ιστορικά παιχνίδια ανάμεσα στις δύο ομάδες. Στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό. Το ματς γίνεται μέσα σε κλίμα γενικευμένης κακοπιστίας, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Αργύρης Σαλιαρέλης επιτίθεται σε οπερατέρ ! Το ματς διακόπτεται πολλές φορές εξαιτίας πετροπόλεμου ανάμεσα στους οπαδούς και κρίνεται από ένα γκολ του Σαμαρά στο τελευταίο πεντάλεπτο της ημίωρης καθυστέρησης ! Όσο το αποτέλεσμα ήταν 3-3, υπήρχε σύμπνοια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. «Είναι στημένο;», φώναζαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού για να απαντήσουν «ναι», οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού. . .
.
* Φτάσαμε στον Απρίλιο του 1992. Σε αγώνα για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος ο διαιτητής Κουκουλάς σφυρίζει ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στο 93' και ο Προτάσοφ ισοφαρίζει. Ακολουθεί επίθεση οπαδών των πρασίνων, με αρχηγό την Αντριάνα Μαραγκού στον διαιτητή, αλλά και έγκαιρη παρέμβαση του τότε προέδρου Γιώργου Βαρδινογιάννη που καθησυχάζει το πλήθος λέγοντας «καθαρίζω εγώ»!
.
* Επαναληπτικός του κυπέλλου, με τον Ολυμπιακό να έχει κερδίσει 2-1 στο ΟΑΚΑ τον Μάρτιο του 1995. Ο Νικάκης δίνει πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού και οι πράσινοι κάνουν το 2-3, φέρνοντας το σκορ σε αποτέλεσμα πρόκρισης. Στην επόμενη φάση δίνει πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, αλλά ο Αλεξανδρής το στέλνει πάνω στον Βάντσικ. Στο τέλος του ματς ακολουθούν συμπλοκές φιλάθλων και ξυλοδαρμοί. Ο Άρης Ποΐλας διαμαρτύρεται μπροστά στις κάμερες για τον καταλογισμό και των δύο πέναλτι.
.
* Την ίδια χρονιά, αλλά νωρίτερα, ο Ολυμπιακός είχε υποδεχτεί τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη. Ο Άρης Ποΐλας είχε αναλάβει υπεύθυνος ποδοσφαιρικού τμήματος και είχε ετοιμάσει μια… ειδική υποδοχή για τον Παναθηναϊκό, απλώνοντας βαζελίνη στον πάγκο του. Ο Παναθηναϊκός απάντησε λίγο καιρό μετά, όταν σε αγώνα βόλεϊ υπήρχαν γύρω από τον πάγκο του Ολυμπιακού κασέλες με γαύρους.
.
* Πρωτομηνιά του Δεκεμβρίου. Ο τροχός έχει γυρίσει και ο Ολυμπιακός κατακτά τα πρωταθλήματα. Στο Ολυμπιακό Στάδιο, κερδίζει 3-1 τον Παναθηναϊκό, που τελειώνει το ματς με οκτώ παίκτες. Οι οπαδοί των πρασίνων πετάνε καρέκλες στον Μάλαμα Τεβεκέλη και βάζουν φωτιά στις κερκίδες.
.
* Στις 20 Νοεμβρίου του 2001, η Λεωφόρος ανοίγει ξανά τις πύλες της για ντέρμπι αιωνίων. Πριν το ματς, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν επεισόδια με την αστυνομία και μέσα στο γήπεδο ανέλαβαν… δράση οι οπαδοί του Ολυμπιακού, οι οποίοι δεν άφησαν κάθισμα στη θύρα των φιλοξενούμενων.
.
* Μάρτιος του 2002, παραμονές της Εθνικής μας εορτής ! Ο Παναθηναϊκός προηγείται του Ολυμπιακού με γκολ του Εμμάνουελ Ολισαντέμπε, όμως στις καθυστερήσεις ο Κωνσταντίνου κάνει πέναλτι στον Βενετίδη και ο Μάκης Ευθυμιάδης το υποδεικνύει. Ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει και ο ρέφερι της αναμέτρησης φεύγει αιμόφυρτος από το γήπεδο, μετά από επίθεση του Άγγελου Φιλιππίδη και άλλων ανθρώπων του Παναθηναϊκού που ήταν μέσα στο γήπεδο. Τα γεγονότα μεταδίδονται ζωντανά !
.
* Η αυτοκρατορία του Ολυμπιακού αμφισβητείται. Το ντέρμπι της Ριζούπολης στις 11 Μαΐου του 2003 θα αναδείξει τον πρωταθλητή και μετά από εβδομάδες αντεγκλήσεων, έρχεται η ώρα για τον αγώνα. Πριν αρχίσει το ματς, επικρατεί κόλαση. Γίνεται επίθεση στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού, στη φυσούνα, ενώ δεν μπορούν οι παίκτες των πρασίνων να κάνουν ζέσταμα από τις φωτοβολίδες και τα αντικείμενα που έπεφταν. Το ματς διεξάγεται και ο Ολυμπιακός κερδίζει 3-0 και στέφεται πρωταθλητής. Μια από τις εικόνες του ματς ήταν η κίνηση του Άντζα πάνω στον ξαπλωμένο Κυργιάκο ως συνέχεια της ιστορίας του Γεροθόδωρου με τον Αναστόπουλο.
.
* Το ντέρμπι του Γιώργου Δούρου. Έτσι, τουλάχιστον, έχει μείνει στην ιστορία! Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός παίζουν για τον τίτλο και τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει μήνες πριν με το θέμα της μετακίνησης φιλάθλων ή όχι. Ο Ολυμπιακός πάει, τελικά, στη Λεωφόρο χωρίς κόσμο, υπάρχουν καταγγελίες για κοριούς και κάμερες στα αποδυτήρια, ενώ η ατμόσφαιρα δεν είναι φιλική ! Το ματς έρχεται ισόπαλο 2-2, με τις μπουνιές Τζιοβάνι και Κυργιάκου να κλέβουν την παράσταση και τον Δούρο να αποβάλει μόνο τον παίκτη του Ολυμπιακού, με το σκορ στο 1-2.
.
* Δύο ακόμα ντέρμπι, δύο επιστροφές. Στη Λεωφόρο, τον Απρίλιο του 2005, ο Αντώνης Νικοπολίδης τίθεται για πρώτη φορά αντίπαλος με την πρώην του ομάδα και αποφεύγει να βγει στον αγωνιστικό χώρο για το καθιερωμένο περπάτημα. Πριν αρχίσει ο αγώνας, μια φωτοβολίδα περνάει δίπλα του και καταλήγει στον αγωνιστικό χώρο. Το ματς λήγει 1-0 με σκόρερ τον Μιχάλη Κωνσταντίνου, ο οποίος λίγο καιρό μετά ακολουθεί τον Νικοπολίδη στο λιμάνι. Η δική του επιστροφή γίνεται στις 28 Αυγούστου, αλλά σε πολύ πιο ήρεμο κλίμα.

Άντε, καλό πρωτάθλημα να έχουμε, αν και αυτή η μικρή αναδρομή δε με κάνει και τόσο αισιόδοξο !

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ti na poume re mpenea, olympiakos eimai egw alla tetoia katantia apo tis omades mas(etairies pia) einai megalh kai poly malista!!! Bebaia sthn eurwph o olympiakos epeidh exei xeiroterh parousia apo ton panathinaiko den shmainei oti den einai kalyterh omada!!! Aplws o olympiakos einai pio epithetikogenhs omada kai auto ths kostizei sta eyrwpaika paixnidia dioti auto to styl paixnidiou den tairiazei se ellinikh omada pou kata thn gnwmh mou o panathinaikos to exei empedwsei kalytera me to na paizei pio amyntika!!! Thymisou propersi lemonh pws epaize sthn eurwph kai phge kala. Dystyxws den exoume kai to prwtathlima pou tha ferei megalous paixtes na paiksoune. Akoma den exoume to pio shmantiko ghpeda swsta, pou na paei o kosmos na eyxaristietai to mats. Ti alla na pw? Einai polla pou den exoume gia'uto oi ispanoi italoi aggloi galloi germanoi mas exoun gia ftysimo. Mono sta 33 kai bale erxontai na paiksoune sthn elladitsa thn prwtathlitria eurwphs 2004 pou epaikse opws prepei na pezeis otan eisai mikroterh omada kai to ksereis amyntika. Oso gia fetos? As baloun myalo na ependysoun se ghpeda oles oi omades mazi me thn politeia na paei o kosmos sta ghpeda kai siga siga na yparxei antagwnismos giati den exei nohma kathe xrono na pernei prwtathlima o olympiakos apo ton noembrio!! Bebaia oso gia ta sthmena panta yphrxane kai panta tha yparxoun, thymnisou kai perysi olympiakos - larissa pou h larissa ithele tous bathmous gia ouefa kai tous phre mesa sto karaiskakh. Asta na pane filaraki einai polla kai o kokkalhs kai o tzigger lefta theloun na bgazoun gia thn psyxh ths manas tous tis exoune tis omades nomizeis?