Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Εκδηλώσεις για τη θυσία του Παπαφλέσσα στα Ταμπούρια και στο Μανιάκι ! ! !




Με κύριο χαρακτηριστικό τον κοινό εορτασμό για πρώτη φορά, τόσο στα Ταμπούρια όσο και στο Μανιάκι, πραγματοποιήθηκαν φέτος οι επετειακές εκδηλώσεις για τη θυσία του Παπαφλέσσα και των παλικαριών του στις 20 Μαΐου του 1825, απέναντι στα στρατεύματα του Ιμπραήμ.
Τα μηνύματα για ενότητα και κοινό αγώνα, ώστε να βγει η χώρα μας από ακόμη μια δύσκολη κατάσταση, κυριάρχησαν στις εκδηλώσεις.
Ο εορτασμός ξεκίνησε νωρίς το πρωί με τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο ύψωμα στα Ταμπούρια, στο ναό της Αγίας Τριάδας, ενώ στη συνέχεια αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που βρίσκεται πάνω στο ύψωμα, από τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομο και Τριφυλίας-Ολυμπίας Χρυσόστομο.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος Γεώργιος Μπαχούμας εκφώνησε σύντομο πανηγυρικό, σημειώνοντας ότι η θυσία του Παπαφλέσσα πρέπει να μας παραδειγματίζει ώστε να είμαστε όλοι μονοιασμένοι και να μη βάζουμε πάνω από όλα το ατομικό συμφέρον.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο ηρώο στο Μανιάκι, όπου επίσης αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τους δύο Μητροπολίτες.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και εκφώνηση πανηγυρικού από το Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Φίλλιπο Μπογιατζή, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως και σήμερα χρειάζονται νέοι αγώνες και νέες προσπάθειες, με ειρηνικά μέσα αλλά με την ίδια σημασία όπως και τότε.
Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Σύλλογο Γυναικών Βλαχόπουλου, ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε δεξίωση μαζί με το Σύλλογο Μανιακαίων Αθήνας.
Να σημειώσουμε ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε πολυάριθμη αντιπροσωπεία κατοίκων από το Περθώρι της Τρίπολης, τιμώντας τους προγόνους τους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν σε αυτά τα μέρη.
Στεφάνια στα Ταμπούρια και το Μανιάκι κατέθεσαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος, εκ μέρους της Βουλής οι Βουλευτές Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννης Λαμπρόπουλος, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο Υποδιοικητής της 120 ΠΕΑ σμήναρχος Γρηγόριος Δημακογιάννης και εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς.
Ακόμη, ο Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο Πρόεδρος του Περθωρίου Τρίπολης Παναγιώτης Γαλιώτος, ο Πρόεδρος της Φλεσσιάδας Ιωάννης Μαθιός, ο Πρόεδρος του Μανιακίου -και του Συλλόγου Μανιακαίων Αθήνας- Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος, ο απόγονος του Αναστάσιου Γυφτάκη Ηλίας Γυφτάκης, ο Παναγιώτης Φλέσσας εκ μέρους της οικογένειας των Φλεσσαίων και ο Εφημέριος Ευστάθιος Δίκαιος εκ μέρους των Δικαίων.
Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, ο Αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιώργος Μπακούρος και Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, ο πρώην Βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: