Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Τέτοιες οικονομικές αναλύσεις μας οδήγησαν στην καταστροφή…


Η μια παράγραφος αναιρεί την άλλη… και η φωτογραφία είναι αφιερωμένη στους βαθυστόχαστους αναλυτές ! ! !

Proton Bank για ΕΛΠΕ:

Οι προτάσεις της διοίκησης προς τους εργαζομένους για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δεν αναμένεται κάποια τεράστια μεταβολή στο κόστος της μισθοδοσίας, αλλά θα μπορούσε να βελτιωθεί η παραγωγικότητα.

«Σε κάθε περίπτωση, η πορεία αυτού του έτους είναι συνδεδεμένη με την πορεία των περιθωρίων διύλισης».


Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση !

Ας δούμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα στα ΕΛΠΕ που δεν απέχει από αυτή της φωτογραφίας:

Οι μισθοί των στελεχών της εταιρείας ξεπερνούν κατά πολύ το μισθό του πρωθυπουργού ! ! !

Κωστόπουλος 238.000 ευρώ τον χρόνο, Γιαννίτσης 170.000, Βακιρλής 170.000, Ψυχογιός 167.000 ενώ μεγαλοστελέχη που έφυγαν πρόσφατα πήραν αποζημιώσεις έως και 1.500.000 ευρώ ! ! !
Στα ΕΛΠΕ υπάρχουν 180 διευθυντές (μεταξύ τους 2 πρώην υπουργοί) πολλοί από τους οποίους έχουν στην διεύθυνσή τους μόνο τον... εαυτό τους ! ! !
Από αυτούς η τεράστια πλειοψηφία προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο και είναι άσχετοι με μια επιχείρηση όπως τα διυλιστήρια ! ! !
Όλοι αυτοί, πέρα από το μισθό τους, κάνουν χρήση υπηρεσιακών αυτοκινήτων, χρυσών καρτών, κ.λ.π... ! ! !
Στη συνέντευξη τύπου του ΠΣΕΕΠ ειπώθηκε και μια μεγάλη αλήθεια που πέρασε βέβαια απαρατήρητη από τα ΜΜΕ, για μια ακόμα μάστιγα «πληγή» που κατατρώει την σάρκα της εταιρείας χρόνια τώρα. Το θεσμό του «ψυγείου» ! ! !
Κάθε φορά λοιπόν που εναλλάσσεται στη κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλάζει και η ηγετική ομάδα της εταιρείας μέχρι το επίπεδο εκείνο που θα τις επιτρέπει να ασκεί ολοκληρωτικό έλεγχο στις αποφάσεις της.
Έτσι, η προηγούμενη ηγετική ομάδα που δεν είναι διορισμένη, αλλά έχει υπαλληλική σχέση με την εταιρεία, και δεν έχει δείξει σημάδια «υποταγής» στη νέα κυβερνητική πλειοψηφία για να την «υπηρετήσει», μπαίνει αυτοδίκαια στο «ψυγείο».
Δηλαδή, τους παραχωρείται ένα γραφείο και μια καρέκλα για να «κάτσουν» χωρίς σχεδόν κανένα αντικείμενο εργασίας, παίρνοντας βέβαια τους παχυλούς μισθούς τους, μέχρι να ξαναγίνουν εκλογές να ξανάρθει η «δικιά» τους κυβέρνηση και να το ξαναπαίξουν «διοίκηση».
Μια σειρά από τέτοια στελέχη έχει στις ηγετικές της θέσεις και σήμερα η εταιρεία τα οποία όπως καταλαβαίνεται εντελώς «αξιοκρατικά» με βάση τα «προσόντα» τους και μόνο, διαχρονικά αποτελούν το δικομματικό στελεχιακό δυναμικό της.
Αυτά τα στελέχη λοιπόν σήμερα τα τόσο «παραγωγικά», απαιτούν περικοπές στους μισθούς αυτών που πραγματικά εργάζονται και παράγουν έργο και κέρδη στην εταιρεία ! ! !
Εμείς, συμφωνούμε ότι σε μια τέτοια περίοδο δύσκολης οικονομικής συγκυρίας θα πρέπει η εταιρεία να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των πόρων της, γι αυτό θα την συμβουλεύαμε να ξεκινήσει από την κεφαλή.
Εκεί έχει περιθώρια μεγάλα για οικονομία, με την αναδιάρθρωση των δεκάδων διευθύνσεων που δεν προσφέρουν τίποτα, και την αξιοποίηση όλου του δυναμικού της σύμφωνα με τις ικανότητές του.
Επίσης θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να μην αναγκάζονται να δουλεύουν δωδεκάωρα οι εργαζόμενοι στη βάρδια για να καλύψουν τα κενά, και να υποδεικνύονται μάλιστα ως υπερβολικά αμειβόμενοι ! ! !
Σε μια τέτοιου είδους κατεύθυνση πιστεύω πως οι εργαζόμενοι μπορούν να σταθούν αρωγοί και να βοηθήσουν με τις προτάσεις τους ! ! !

Δεν υπάρχουν σχόλια: