Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ποια σημεία της χθεσινής συνέντευξης τύπου του ΠΣΕΕΠ μας έκαναν εντύπωση ! ! !


Πολλά και άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία δόθηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου του Σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ), της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα πετρελαιοειδή, διυλιστήρια και χημική βιομηχανία (ΠΟΕΠΔΧΒ), της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ενέργειας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενέργειας.

Σταχυολογώντας τα πιο κύρια από αυτά θα σταθούμε στα εξής:

Τα ΕΛΠΕ δαπάνησαν για το 2009 και το 2010, 2.400.000 ευρώ για να συντηρήσουν τα ΜΜΕ την εικόνα που «επιθυμεί» η διοίκηση να έχουν, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν δαπανήσει πάνω από 4.000.000 ευρώ στα ΜΜΕ για να κατασυκοφαντήσουν τους εργαζόμενους ότι δήθεν αμείβονται όλοι τους με μισθούς σεΐχη ! ! !
Το προσδόκιμο ζωής για τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ μετά την συνταξιοδότηση έχει κατέβει στα 7 χρόνια ! ! !
Άστοχες επενδυτικές ενέργειες ζημίωσαν τα ΕΛΠΕ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ όπως η αγορά της BP, που πλήρωσε πανάκριβα για 1200 πρατήρια, ενώ θα λειτουργήσουν μόνο τα 800 ! ! !
Επίσης η διοίκηση αγόρασε 2 μεταχειρισμένα πλοία από εταιρεία του Μελισανίδη προς 26 εκ. ευρώ όταν ο ίδιος πριν 2 χρόνια τα είχε πληρώσει 12 εκ. δολάρια ! ! !
Οι μισθοί των στελεχών της εταιρείας ξεπερνούν κατά πολύ τον μισθό του πρωθυπουργού ! ! !
Κωστόπουλος 238.000 ευρώ τον χρόνο, Γιαννίτσης 170.000, Βακιρλής 170.000, Ψυχογιός 167.000 ενώ μεγαλοστελέχη που έφυγαν πρόσφατα πήραν αποζημιώσεις έως και 1.500.000 ευρώ ! ! !
Στα ΕΛΠΕ υπάρχουν 180 διευθυντές (μεταξύ τους 2 πρώην υπουργοί) πολλοί από τους οποίους έχουν στην διεύθυνσή τους μόνο τον... εαυτό τους ! ! !
Από αυτούς η τεράστια πλειοψηφία προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο και είναι άσχετοι με μια επιχείρηση όπως τα διυλιστήρια ! ! !
Όλοι αυτοί, πέρα από το μισθό τους, κάνουν χρήση υπηρεσιακών αυτοκινήτων, χρυσών καρτών, κ.λ.π... ! ! !
Οι εργαζόμενοι είναι κάθετα κατά των υπερωριών και υπέρ των προσλήψεων για να καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες.
Οι υπερωρίες είναι επιλογή της διοίκησης γιατί της κοστίζει πολύ πιο φθηνά η εργατική δύναμη, αλλά έτσι τους κατηγορεί σαν υψηλόμισθους θέλοντας παράλληλα να μειώσει όχι τις υπερωρίες αλλά τον μισθό τους ! ! !

Στη συνέντευξη τύπου ειπώθηκε και μια μεγάλη αλήθεια που πέρασε βέβαια απαρατήρητη από τα ΜΜΕ, για μια ακόμα μάστιγα "πληγή" που κατατρώει την σάρκα της εταιρείας χρόνια τώρα. Το θεσμό του "ψυγείου" ! ! !
Κάθε φορά λοιπόν που εναλλάσσεται στη κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλάζει και η ηγετική ομάδα της εταιρείας μέχρι το επίπεδο εκείνο που θα τις επιτρέπει να ασκεί ολοκληρωτικό έλεγχο στις αποφάσεις της.
Έτσι, η προηγούμενη ηγετική ομάδα που δεν είναι διορισμένη, αλλά έχει υπαλληλική σχέση με την εταιρεία, και δεν έχει δείξει σημάδια "υποταγής" στη νέα κυβερνητική πλειοψηφία για να την "υπηρετήσει", μπαίνει αυτοδίκαια στο "ψυγείο".
Δηλαδή τους παραχωρείται ένα γραφείο και μια καρέκλα για να "κάτσουν" χωρίς σχεδόν κανένα αντικείμενο εργασίας, παίρνοντας βέβαια τους παχυλούς μισθούς τους, μέχρι να ξαναγίνουν εκλογές να ξανάρθει η "δικιά" τους κυβέρνηση και να το ξαναπαίξουν "διοίκηση".
Μια σειρά από τετοια στελέχη έχει στις ηγετικές της θέσεις και σήμερα η εταιρεία τα οποία όπως καταλαβαίνετε εντελώς "αξιοκρατικά" με βάση τα "προσόντα" τους και μόνο, διαχρονικά αποτελούν το δικομματικό στελεχιακό δυναμικό της.
Αυτά τα στελέχη λοιπόν σήμερα τα τόσο "παραγωγικά", απαιτούν περικοπές στους μισθούς αυτών που πραγματικά εργάζονται και παράγουν έργο και κέρδη στην εταιρεία ! ! !
Εμείς συμφωνούμε ότι σε μια τετοια περίοδο δύσκολης οικονομικής συγκυρίας θα πρέπει η εταιρεία να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των πόρων της, γι αυτό θα την συμβουλεύαμε να ξεκινήσει από την κεφαλή.
Εκεί έχει περιθώρια μεγάλα για οικονομία, με την αναδιάρθρωση των δεκάδων διευθύνσεων που δεν προσφέρουν τίποτα, και την αξιοποίηση όλου του δυναμικού της σύμφωνα με τις ικανότητές του.
Επίσης, θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να μην αναγκάζονται να δουλεύουν δωδεκάωρα οι εργαζόμενοι στη βάρδια για να καλύψουν τα κενά, και να υποδεικνύονται μάλιστα σαν υπερβολικά αμειβόμενοι ! ! !
Σε μια τέτοιου είδους κατεύθυνση πιστεύω πως οι εργαζόμενοι μπορούν να σταθούν αρωγοί και να βοηθήσουν με τις προτάσεις τους !

Από τους συνδικαλιστές του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού συνδικάτου ενέργειας υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, είναι εκ των πραγμάτων από τους καλύτερα αμειβόμενους, γιατί δουλεύουν σε ανθυγιεινή και επικίνδυνη εργασία σε βάρδιες, έχουν υψηλή εξειδίκευση και ευθύνη.
Ειδικά στη Γερμανία οι μισθοί των Γερμανών εργαζομένων στα διυλιστήρια, είναι διπλάσιοι από αυτούς των ΕΛΠΕ.

Μετά από όλα αυτά οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ζητώντας την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την κατάργηση των υπερωριών με προσλήψεις νέων ανέργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: