Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Ο Μύθος του Σύρτη, ο Αχλαδόκαμπος και το τρένο μέσα από ένα αποκαλυπτικό βιβλίο!


Ο Μύθος του Σύρτη είναι το βιβλίο που διαβάζουμε και μας ταξιδεύει αυτό το διάστημα. Είναι το ομορφότερο ταξίδι που κάνουμε έπειτα από πολλές δεκαετίες...
Ο συγγραφέας του βιβλίου Παναγιώτης Ρουμέντζας με αφορμή ένα τοπόσημο, παρουσίασε ένα βιβλίο που εμπεριέχει την τοπική σιδηροδρομική ιστορία με λαογραφικό χαρακτήρα. Είναι μια προσπάθεια έρευνας πολλών ετών και συγκέντρωσης υλικού με πολύ κόπο από την περιοχή του Αχλαδόκαμπου.
Ο συγγραφέας αποτυπώνει ανάγλυφα την ιστορία του τόπου, αναφέροντας όλα τα κομβικά σημεία πολλών δεκαετιών, ενσωματώνοντας προσωπικά βιώματα και προσπάθειες των ανθρώπων να μεγαλώσουν στον τόπο τους.
Παρουσιάζει τον Αχλαδόκαμπο και το τρένο μέσα από ένα αποκαλυπτικό βιβλίο που εμπεριέχει ανέκδοτες ιστορίες, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, επεξηγηματικά σχέδια, χάρτες και αεροφωτογραφίες.
Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του '80 όταν σε ηλικία μόλις 3 χρονών άρχισε να του κεντρίζει το ενδιαφέρον το τρένο που κινούνταν απέναντι από το μπαλκόνι του σπιτιού του.
Η παιδική του μνήμη κατέγραψε στιγμές, ήχους και μεγέθη συρμών, που με τον καιρό του κέντριζαν το ενδιαφέρον όλο και πιο πολύ. Όμως δεν στάθηκε εκεί. Η παιδική του περιέργεια τον έκανε να αναζητά και να μαθαίνει τα πάντα γύρω από το αντικείμενο του θαυμασμού του.
- Ήταν κάτι ξεχωριστό για τον τόπο μας. Να ανηφορίζει και να βλέπεις όλη την διαδρομή ώσπου να χαθεί στο Ελαιοχώρι. Και όσο περνούσαν τα χρονιά τόσο πιο πολύ με κέντριζε η μεγάλη γέφυρα, που όσο μεγάλωνα παρατηρούσα πίσω από αυτήν κάτι μυστήριο, σαν παραμύθι, σαν μύθο. Άκουγα περιστασιακά σε οικογενειακές παρέες για μια ανατίναξη και για έναν Σύρτη. Έτσι λοιπόν όσο μεγάλωνα τόσο πιο πολύ με τραβούσε. Με αφορμή λοιπόν αυτό το τοπόσημο, επιχείρησα να γράψω ένα βιβλίο που αφορά την περιοχή εκεί της μεγάλης γέφυρας και ευρύτερα από μια σιδηροδρομική ματιά.
«Σύρτης» είναι σιδηροδρομικός όρος, ένας από τους πολλούς σιδηροδρομικούς όρους. Μέσα σε αυτό το βιβλίο, προσπάθησε να αφήσει παραέξω τους σιδηροδρομικούς όρους και να κρατήσει μόνο τον μύθο τους. Τον Μύθο του Σύρτη!
Το βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε, μπορείτε να το προμηθευτείτε από τις Εκδόσεις ΟΔΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ στο Ναύπλιο (Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 11) και στα τηλέφωνα: 2752306778 & 6937005685








Δεν υπάρχουν σχόλια: