Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Παραδοσιακό και νηστίσιμο γλυκό σάμαλι!!!


Σήμερα σας έχω μία συνταγή για πολύ νόστιμο αλλά και νηστίσιμο γλυκό σάμαλι! Είναι ένα σιροπιαστό γλυκό που μου θυμίζει τις γιαγιάδες μου, που με ταξιδεύει σε πιο παλιές εποχές και με γεμίζει γλύκα και μόνο η θύμησή του. Φτιάχνεται με πολύ απλά υλικά και πολύ εύκολα. Ας δούμε τη συνταγή των γιαγιάδων!

Τι θα χρειαστούμε:

Για το σάμαλι:

• 2 ποτήρια του νερού νερό
• 2 ποτήρια του νερού σιμιγδάλι ψιλό
• 1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι χοντρό
• 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη κρυσταλλική
• 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη με λίγες σταγόνες λεμονιού
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• 1 βανίλια
• Ξύσμα από ένα λεμόνι, σχετικά μεγάλο
• Ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού

Για το σιρόπι:

• 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
• 3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
• Χυμό από 1 λεμόνι
• 1 βανίλια

Για το ντεκόρ:

• Αμύγδαλα λευκά, χωρίς φλούδα

Εκτέλεση:

Για το σάμαλι:

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα στέρεα υλικά. Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά μέχρι αυτό να απορροφηθεί και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Θα δημιουργηθεί ένας χυλός. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψί το οποίο πρώτα έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη, σε θερμοκρασία δωματίου, για 2 ώρες μέχρι να πήξει λίγο ακόμα ο χυλός μας. Αφού περάσουν οι 2 ώρες, χαράζουμε το γλυκό μας στα κομμάτια που θέλουμε και σε κάθε κομμάτι τοποθετούμε επάνω από ένα αμύγδαλο πιέζοντάς το καλά ώστε να μη φύγει με το ψήσιμο. Μη φοβηθείτε όταν πάτε να κόψετε, το γλυκό μας έχει ακόμα τη μορφή παχύρευστου χυλού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Για το σιρόπι:

Λίγα λεπτά πριν βγάλουμε το ταψί μας από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη σιγά σιγά. Μόλις αρχίσει να βράζει και να βγάζει μπουρμπουλήθρες, βράζουμε για 5 λεπτά.

Για τη σύνθεση:

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και όπως είναι καυτό σιροπιάζουμε με το καυτό μας σιρόπι. Το αφήνουμε 1 ώρα στην άκρη να πιει το σάμαλι όλο το σιρόπι. Κόβουμε στα κομμάτια που έχουμε χαράξει και σερβίρουμε. Η μυρωδιά του δεν περιγράφεται! 


























Καλή μας απόλαυση!!!

1 σχόλιο:

BENEAS GEORGIOS είπε...

Το γλυκό των παιδικών μου χρόνων. Στο τρίκυκλο έξω από το σχολείο, στα πανηγύρια, στο σινεμά, στο γήπεδο, παντού. Μοσχομυρίζει παιδικές αναμνήσεις...