Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Η γιορτή της Αναλήψεως στις εκβολές του Πάμισου!!!


Στην παραλία του Αγίου Νικολάου Μεσσήνης που βρίσκεται ανατολικότερα της γνωστής σε όλους Μπούκας, βρίσκονται τα ναΰδρια του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις και της Αναλήψεως. Χθες παραμονή και σήμερα ανήμερα της εορτής της Αναλήψεως τελέσθηκαν Πανηγυρικός Εσπερινός και Θεία Λειτουργία. Πριν από λίγα χρόνια ανήμερα της Αναλήψεως μετά τη Θ. Λειτουργία έγινε προσπάθεια αναβίωσης του εθίμου της πάπιας που φαίνεται πως είχε τις ρίζες του στις αρχές του 20ου αιώνα. Σύμφωνα με το έθιμο, μία πάπια ελευθερωνόταν μέσα στη θάλασσα, από βάρκα και κολυμβητές προσπαθούσαν να την πιάσουν. Όποιος ήταν ο τυχερός κέρδιζε χρηματικό έπαθλο. Το έθιμο σχετιζόταν με την έναρξη των θερινών μπάνιων ανήμερα της Αναλήψεως. 
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας μιλήσαμε με τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Λάσκαρη που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ασχολείται με τα κοινά του Δήμου Μεσσήνης και μεταξύ άλλων μας μίλησε και για της παραλία του Αγίου Νικολάου: Αν και δεν προβλήθηκε ώστε να αποτελεί πόλο έλξης, η παραλία του Αγίου Νικολάου στη Μεσσήνη έχει τους δικούς της φανατικούς κολυμβητές πολλά χρόνια τώρα. Σε ειδυλλιακή θέση και με σύμμαχο τη γαλήνη που η φύση προσφέρει απλόχερα, η παραλία σήμερα συγκεντρώνει μοναχικούς κολυμβητές αλλά και ένθερμους υποστηρικτές των εναλλακτικών προορισμών. Παράλληλα, η ευρύτερη περιοχή είναι στενά συνδεδεμένη με τις μνήμες των κατοίκων της Μεσσήνης και συνάμα αποτελεί μέρος της αναπτυξιακής της προοπτικής. Είναι χρέος όλων μας να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση και αυτού του παραλιακού μετώπου, ακόμη και αν χρειαστεί να προβούμε σε εθελοντικές δράσεις. Η φύση δεν μας ανήκει. Είμαστε μέρος της και οφείλουμε να διατηρούμε ότι μας προσφέρει αιώνες τώρα. Η παραλία του Αγίου Νικολάου είναι μια όαση δροσιάς και γαλήνης και δεν πρέπει να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.

Φίλες και φίλοι, Χρόνια Πολλά!
Επ’ ευκαιρία της σημερινής επισκέψεως θα σας παρουσιάσουμε αύριο ένα φωτογραφικό αφιέρωμα για το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται σε αυτόν τον χώρο.





































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: