Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Το Χαϊδάρι δεν ξεχνά τη Γενοκτονία των Ποντίων!!!


Δήλωση Δημάρχου Χαϊδαρίου Βαγγέλη Ντηνιακού για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Τιμούμε σήμερα την Μνήμη των θυμάτων ενός μεγάλου εγκλήματος στην σύγχρονη Ιστορία, της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι διώξεις, οι εκτοπισμοί, οι θάνατοι από τις κακουχίες αλλά και οι μαζικές δολοφονίες των Ελλήνων του Πόντου το 1916-1923 δεν επιτρέπεται να ξεχαστούν ποτέ.
Οι Έλληνες του Πόντου ήλθαν ως πρόσφυγες στο ελληνικό κράτος και έχτισαν με αξιοθαύμαστη επιτυχία μια νέα ζωή. Το Ποντιακό στοιχείο σήμερα κρατάει ζωντανή την κληρονομιά και την ιδιαίτερη ταυτότητά του σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Στο Χαϊδάρι, οι Ποντιακής καταγωγής συμπολίτες μας έχουν σημαντική παρουσία στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Εκφράζω και με την σημερινή ευκαιρία τα συγχαρητήρια του Δήμου προς τον Σύλλογο «Η Ποντιακή Λύρα» και προς όλα τα νέα παιδιά Ποντιακής καταγωγής στο Χαϊδάρι που κρατούν ζωντανές τις προγονικές παραδόσεις τους.
Το αίτημα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι σωστό και επίκαιρο, γιατί η ιστορική Μνήμη αποτελεί την μεγαλύτερη εγγύηση ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες τραγωδίες. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιτευχθεί αυτή η διεθνής ιστορική δικαίωση».











2 σχόλια:

BENEAS GEORGIOS είπε...

Και μετά τη γενοκτονία στον Πόντο, ήρθε η Μικρασιατική καταστροφή. Αξίζει να θυμηθούμε τι είπαν γι αυτή οι κομμουνιστές του ΚΚΕ.
Η Θέση του Κ.Κ.Ε. στο ζήτημα της εθνικής Καταστροφής του 1922…
“Αν δεν νικιόμασταν στη Mικρασία, η Τουρκία θάτανε σήμερα πεθαμένη και μεις μεγάλη Ελλάδα!! Τη «λευτεριά» μας θα τηνε στηρίζαμε στην υποδούλωση του τουρκικού λαού! Αυτό εμείς δεν το δεχόμαστε. Το αποκρούομε κατηγορηματικά. Η αστικοτσιφλικάδικη Ελλάδα στη Μικρασία πήγε όχι ως εθνικός απελευθερωτής μα σαν ιμπεριαλιστική δύναμη, όργανο των Εγγλέζων μεγαλοκαρχαριών. Πήγανε αυτού όχι μόνο για να διαιωνίσει την ξενική κυριαρχία πάνω στο τουρκικό λαό μα και να κάνει την Τουρκία αντισοβιετικό ορμητήριο […]Η Μικρασιατική εκστρατεία δεν χτυπούσε μόνο τη νέα Τουρκία, μα στρεφότανε και ενάντια στα ζωτικότατα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Γι αυτό εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστικοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία ΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΑΜΕ.”
Νίκος Ζαχαριάδης, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ,
άρθρο «ΜΙΑ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ», Ριζοσπάστης 12/7/1935.

Μικρά Ασία 2022 είπε...

Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com

Είναι πλέον πολλοί οι μικρασιατικοί σύλλογοι που παίρνουν θέση στο ερώτημα
2022
Έτος Προσφυγικής Μνήμης
ή Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού;
Οι (έως τώρα) Μικρασιατικοί Σύλλογοι ζητούν το 2022 να ανακηρυχθεί:
50 σύλλογοι ως -> Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού
1 σύλλογος -> Έτος Ξεριζωμού Μικρασιατών 1922-2022
3 σύλλογοι -> Έτος Μικρασιατικού και Ανατολικοθρακιωτικου Ελληνισμού
1 σύλλογος -> Έτος Προσφυγικής Μνήμης
4 σύλλογοι -> Μικρασιατικής Μνήμης
1 σύλλογος -> Ελληνισμού της Ανατολής
1 σύλλογος -> Μικρασιατών και Γενοκτονία τους
1 σύλλογος -> επετειακό για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή
Περισσότερα εδώ: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας https://www.facebook.com/groups/299688290162971

Στις επόμενες μέρες αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι που βγήκαν μπροστάρηδες ενημερώνουν για αυτή την πρωτοβουλία και εμείς γινόμαστε αρωγοί στη προσπάθεια τους.

Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
https://2022mikra-asia.blogspot.com