Τα έργα κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Πατρών επέβαλαν την απομάκρυνση πολλών υπεραιωνόβιων δένδρων ελιάς.
Η ευαισθησία της κατασκευαστικής εταιρείας αλλά και κάποιων φορέων οδήγησε στην μεταφύτευση και τη διάσωσή τους.
Πολλές από αυτές τις ελιές ανέλαβε να φυτέψει ο Δήμος Περιστερίου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κάποιες άλλες βρήκαν καταφύγιο στο Χαϊδάρι στον Διομήδειο κήπο.
Στην πρόσφατη επίσκεψή μας, με χαρά διαπιστώσαμε ότι δέχονται τις περιποιήσεις των υπευθύνων του κήπου και έχουν βλαστήσει!
Στην Καρδαμύλη το προηγούμενο δεκαήμερο διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά την αγάπη και τον σεβασμό των κατοίκων και των επιχειρηματιών στο ιερό δέντρο.
Δεν υπάρχουν καφέ, ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια που να μην σκιάζονται και να μην αναδεικνύονται από τα ελαιόδενδρα που υπάρχουν στον περίβολό τους.
Όσο για τους τουρίστες, δεν διανοούνται να απομακρυνθούν κάτω από τον ίσκιο τους όση ώρα δεν είναι μέσα στη θάλασσα!!!
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!
3 σχόλια:
Πολλά συγχαρητήρια για αυτή την πρωτοβουλία στους ανθρώπους της κατασκευαστικής εταιρείας και επίσης και στον κύριο Παχατουρίδη για αυτήν την ενέργεια.
Τα τελευταία χρόνια -και για να είμαι πιο ακριβής την τελευταία δεκαετία- η αίσθηση που υπάρχει στο Χαϊδάρι είναι ότι το πράσινο λιγοστεύει, ιδιαίτερα το αποκαλούμενο υψηλό πράσινο, τα δέντρα δηλαδή. Ο λόγος γίνεται, κατά βάση, για τα δέντρα στους δημοτικούς χώρους, μιας και η "σφαγή" όσων απομένουν σε ιδιωτικά οικόπεδα έχει περιοριστεί σχετικά, καθώς η οικονομική κρίση περιόρισε σημαντικά τον τομέα της οικοδομής.
Αν αναζητήσει κανείς λοιπόν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στη διάρκεια των περασμένων δέκα χρόνων, με τις οποίες εγκρίνεται η κοπή δέντρων σε πεζοδρόμια και πλατείες της πόλης, δεν θα δυσκολευτεί να εντοπίσει την ευκολία με την οποία γίνονται δεκτά τέτοιου είδους αιτήματα. Οι αιτιολογίες ποικίλλουν, από την αλλεργία κάποιου δημότη, μέχρι τον κίνδυνο που μπορεί να συνεπάγεται το ριζικό σύστημα κάποιου δέντρου για το σπίτι μπροστά από το οποίο βρίσκεται.
Το πρόβλημα, δεν είναι η ευκολία της έγκρισης τέτοιου είδους αιτημάτων, όσο η μηδέποτε αντικατάσταση -έστω και σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης- του δέντρου που κόβεται.
Μια καλή ιδέα είναι να μεταφυτεύονται αμέσως δέντρα από το φυτώριο του δήμου, έτσι ώστε το πράσινο που φεύγει να αντικαθίσταται σύντομα. Είναι κάτι που εφαρμόζεται σε πολλά μέρη του κόσμου.
Θα πρέπει να αρχίσει να προβληματίζεται η δημοτική αρχή για το τι θα έχει να αντιπαραθέσει αν της ζητηθεί να παρουσιάσει στοιχεία για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και πόσο πράσινο αντιστοιχεί στον καθένα από αυτούς. Πολύ φοβάμαι ότι ο μέσος όρος αυτής της αναλογίας θα είναι απελπιστικά μικρός και ό,τι υπάρχει θα οφείλεται αποκλειστικά στο πράσινο και τα δέντρα που επιβιώνουν στους γύρω ορεινούς όγκους.
Ανάπτυξη μιας πόλης δεν μπορεί να λογίζονται οι αναπλάσεις χώρων με τσιμέντο και κυβόλιθους, χωρίς πράσινο και δέντρα. Είναι το στοιχειώδες ελάχιστο που απαιτείται και είναι ακριβώς αυτό που λείπει από τις τελευταίες επεκτάσεις σχεδίου που έχουν γίνει στην πόλη. Δεν έχει νόημα να εντάσσεις στο σχέδιο πόλης μια περιοχή για να την κάνεις τσιμέντο. Παλιές φωτογραφίες του Χαϊδαρίου δείχνουν πόσο πράσινες ήταν οι γειτονιές της πόλης ακόμα και στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και πόσο από αυτό το πράσινο έχει απομείνει.
Μπορεί η δημοτική αρχή να σχεδιάσει πώς θα αποκαταστήσει σταδιακά το πράσινο στις γειτονιές της πόλης, προσφέροντας ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
Ξεκινώντας με νέες ενδιάμεσες φυτεύσεις στον πευκόδρομο στο κέντρο της πόλης, μπορεί να περισώσει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Χαϊδαρίου πριν να είναι αργά όπως συνέβη με την ολοκληρωτική καταστροφή των αιωνόβιων φοινίκων στο Παλατάκι.
Μια τέτοια προοπτική αν και δείχνει απόμακρη, δεν είναι τελείως ανέφικτη...
Και τα μαγαζί του κάθε καταστηματάρχη πως θα φαίνεται;
Για αυτό έχουν αρχίσει και τα κόβουν σύριζα σχεδόν όλα όσα τους κρύβουν τη βιτρίνα...
Αλλά ο Δήμος δυστυχώς είναι στον ύπνο του δικαίου.
Δημοσίευση σχολίου