Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Εργατική Πρωτομαγιά 2014




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
PAN HELLENIC FEDERATION OF EMPLOYEES IN PETROLEUM PRODUCTS - REFINERIES & CHEMICAL INDUSTRY


Αριθ. πρωτ. 8103 Αθήνα 28/4/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΣΙΚΑΓΟ 1Η ΜΑΗ 1886
Αιματοβαμμένος Μάης με τους αγώνες των εργατών του Σικάγο για 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

128 χρόνια αργότερα

ΕΛΛΑΔΑ 1Η ΜΑΗ 2014

Με το δόγμα του ΣΟΚ σε πλήρη εφαρμογή τα τελευταία 4 χρόνια – με τους 400 και πλέον εφαρμοστικούς Νόμους και τις σχεδόν 40 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου – ο απολογισμός έως τώρα είναι:
5 χιλιάδες αυτοκτονίες, 2 εκατομμύρια άνεργοι, εκατομμύρια ανασφάλιστοι, περισσότεροι από 600 χιλιάδες εργαζόμενοι απλήρωτοι πάνω από τρεις μήνες, 400 χιλιάδες οικογένειες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, μισθοί και συντάξεις πείνας, χιλιάδες νέοι και νέες που μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά.
Τα δύο τρίτα της κοινωνίας να προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η Εργατική Πρωτομαγιά φέτος σημαδεύεται από το κλείσιμο τεσσάρων χρόνων οικονομικής και κοινωνικής βαρβαρότητας και η πατρίδα μας έχει μετατραπεί σε Ειδική Οικονομική Ζώνη χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία, χωρίς ίχνος κοινωνικής πρόνοιας.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Πέραν των άλλων αυτό που διακυβεύεται σήμερα στην πατρίδα του Σόλωνα, του Κλεισθένη, του Περικλή, είναι η φυσιογνωμία της ίδιας της κοινωνίας, το εάν αυτή θα είναι Δημοκρατική ή Απολυταρχική.
Στις Δημοκρατικές κοινωνίες οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν ποια θα είναι η πορεία της Κοινωνίας εκφράζοντας την συναίνεσή τους σε μια πολιτική.
Στις Απολυταρχικές κοινωνίες οι κρίσιμες αποφάσεις είναι προνόμιο των οικονομικών ελίτ και λαμβάνονται με γνώμονα τις δικές τους προσδοκίες για περαιτέρω συσσώρευση πλούτου και άρα ισχύος.
Στην Ελλάδα των «πλεονασμάτων και της ανάκαμψης»
• Ποιοι αποφασίζουν για την παραχώρηση του 80% του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας σε ξένους και ντόπιους κεφαλαιούχους, έναντι του ποσού των 2,5 δις, ενώ ταυτόχρονα έχει αποκλειστεί η συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; (Tο Ταμείο κατέχει σήμερα το 84,4% των μετοχών της Εθνικής, που αντιστοιχεί σε 8,68 δις ευρώ, ποσό που έχουν ήδη επιβαρυνθεί οι εξαθλιωμένοι Έλληνες).
• Ποιοι αποφασίζουν για τον διαμελισμό και το ξεπούλημα έναντι πινακίου φακής της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ, των ΕΠΑ;
• Ποιοι αποφασίζουν τελικά για τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας;
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Αυτήν την Πρωτομαγιά πρέπει και μπορούμε αγωνιστικά και ενωτικά να δώσουμε ένα δυνατό μήνυμα ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων και της εξαθλίωσης.
Τη 1η ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
• Να ανατρέψουμε την καταστροφική τους πολιτική
• Να επαναθεμελιώσουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το Εργατικό Δίκαιο
• Να διεκδικήσουμε μέτρα κατά της ανεργίας και της φτώχειας
• Να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς – συντάξεις, πλήρη απασχόληση, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
• Να επαναφέρουμε και να υπερασπίσουμε τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, την δημόσια δωρεάν Παιδεία – Υγεία – Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια
• Να απαιτήσουμε την ουσιαστική συμμετοχή του Δημοσίου στους στρατηγικούς για την ανάπτυξη τομείς όπως αυτοί της Ενέργειας και του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος

Η ΕΜΕΙΣ Η ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Συμμετέχουμε μαζικά στην Γενική ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ – ΕΚΑ την 1Η ΜΑΗ και στο Απεργιακό συλλαλητήριο των Συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των εργατικών Κέντρων.

Για τη Διοίκηση

Ο Πρόεδρος Κοντουσιάδης Παναγιώτης

Ο Γεν. Γραμματέας  Σπυράντης Θεοδόσιος


Αρ. Πρωτ: …158…… Ασπρόπυργος 28/04/14


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Όταν το Μάη του 1886 η εξέγερση των εργατών στο Σικάγο πνίγηκε στο αίμα . . .
Όταν το Μάη του 1936, οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης πλήρωσαν με τη ζωή τους, τον αγώνα για αξιοπρέπεια και ελπίδα . . .
Όταν το Μάη του 1944 οι δυνάμεις κατοχής, προσπαθούσαν με εκτελέσεις να σιωπήσουν την ανάγκη για λευτεριά και ζωή . . .
Τότε οι αγώνες ήταν ανένδοτοι, ήταν ταξικοί, ήταν χωρίς αύριο για ένα καλύτερο αύριο.
Το «αύριο» ήλθε και μαζί του έφερε ξανά όλα όσα αυτοί οι άνθρωποι πολέμησαν και για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους.
Τα ιδανικά για τα οποία καλούμαστε για μια ακόμα φορά να αγωνιστούμε είναι πλέον περισσότερο επίκαιρα και αναγκαία από τότε.
Λευτεριά για ένα λαό που παλεύει να επιβιώσει κάτω από ντιρεκτίβες και εντολές ξένων κέντρων εξουσίας.
Αξιοπρέπεια για τον εργαζόμενο που μοχθεί να μεγαλώσει τα παιδιά του σε ένα περιβάλλον αναξιοκρατίας, επιβολής, ανελευθερίας.
Δικαίωμα στην εργασία για ένα μέλλον ανθρώπινο, μια ελπίδα ζωής και επιβίωσης.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στη μετατροπή της χώρας μας σε μια τεράστια ειδική οικονομική ζώνη με «φθηνούς» εργάτες, ενοικιαζόμενης και ελαστικής απασχόλησης, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στη διάλυση του εργατικού δικαίου, ενάντια στο ολοένα και αυξανόμενο διευθυντικό – εργοδοτικό δικαίωμα.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, ενάντια στη διάλυση της Παιδείας, της Υγείας, της κοινωνίας μας.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους 600.000 απλήρωτους εργαζόμενους, στους εκατομμύρια άνεργους συμπολίτες μας που έμειναν εν μια νυκτί χωρίς ελπίδα, χωρίς μέλλον, χωρίς δυνατότητα επιβίωσης.
Σκύβουμε το κεφάλι και θρηνούμε βουβά για τους 6.000 αυτόχειρες συνανθρώπους μας που λύγισαν από την απανθρωπιά της εξουσίας.
Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Αν η 1η Μάη στον ελεύθερο και δημοκρατικό κόσμο είναι γιορτή εργατική, στην Ελλάδα των μνημονίων, της Τρόικας και των τοκογλύφων – τραπεζιτών, είναι ημέρα μνήμης και ιστορικής τιμής.
Τιμούμε τους νεκρούς καπνεργάτες, τιμούμε τους εκτελεσμένους στην Καισαριανή, τιμούμε τους συνανθρώπους μας που δίνουν καθημερινές μάχες επιβίωσης.
Θυμόμαστε και παλεύουμε για:
• Ανατροπή της καταστροφικής τους πολιτικής
• Ακύρωση των μνημονιακών αντεργατικών νόμων
• Υπεράσπιση των μισθών μας, της αξιοπρέπειάς μας, της ελπίδας μας
Ανταποκρινόμαστε το κάλεσμα της Ομοσπονδίας μας και του ΕΚΘ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, ΕΝΩΤΙΚΑ
ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΗ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΩΡΑ 11:00 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:30 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η 1Η ΜΑΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΞΑΝΑ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΡΟΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ



ΣΚΕΕΠ
30.04.2014


Κυριακή, 2 του Μάη 1893 Παναθηναϊκό Στάδιο, Πρώτος εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς

ΨΗΦΙΣΜΑ
1. Την Κυριακήν καθ΄όλην την ημέραν να κλείουν τα καταστήματα.
2. Να περιορισθή η εργασία των εργατών εις οκτώ ώρας από δώδεκα και πλέον που εργάζονται.
3. Οι εν ενεργεία παθόντες εργάται να συντρέχωνται υπό του κράτους και των συναδέλφων των.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Τα εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με τόσους αγώνες και αίμα, αυτή τη στιγμή καταρρέουν. Το οκτάωρο - κεντρικό αίτημα του εργατικού κινήματος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα -καταστρατηγείται πλέον καθημερινά και η εργασία εντατικοποιείται μέχρις εξόντωσης των εργαζομένων, ενώ η κατάργηση της αργίας της Κυριακής οδηγεί σε εξαφάνιση τις μικρές επιχειρήσεις.
Η Εργατική Πρωτομαγιά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο χάνει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης μνήμης γι’ αυτούς που αγωνίστηκαν, ώστε να έχουν οι εργαζόμενοι μια αξιοπρεπέστερη ζωή και αποκτά μια τραγική επικαιρότητα μπροστά στον εργασιακό μεσαίωνα στον οποίο οδηγούν τους εργαζόμενους οι μνημονιακές πολιτικές.
Η φετινή εργατική πρωτομαγιά από ημέρα μνήμης των αγώνων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, καλείται να γίνει αφετηρία δυναμικής επανεκκίνησης, των εργατικών - λαϊκών αντιστάσεων, απέναντι στα φαινόμενα της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της βιομηχανίας υπογραφής ατομικών, της διάλυσης των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, των απολύσεων στο δημόσιο και της απαξίωσης του ρόλου του, της τρομακτικής ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
Να γίνει η αρχή για να σηκώσουν οι εργαζόμενοι ψηλά το κεφάλι και να αγωνιστούν, μαζί με όλα τα θύματα των μνημονιακών πολιτικών για να ανατρέψουν τα μνημόνια που χρεοκοπούν τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία του λαού, που ξεριζώνουν τους νέους και τις νέες από τη χώρα μας, ρημάζοντας την δημόσια περιουσία και παραδίδοντας την στις πολυεθνικές, μετατρέποντας την χώρα και τον λαό της σε εξαθλιωμένη ευρωπαϊκή αποικία.
Να απαντήσουν με ενότητα και αλληλεγγύη στο σχεδιασμένο κλίμα τρομοκρατίας, εκφράζοντας το σύνθημα: «Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση του συστήματος».
Καλούμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους να δώσουν το παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση των Συνδικάτων την ΠΕΜΠΤΗ 1η ΜΑΗ στις 11.00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στις 10.30 π.μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους.


Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ


1 σχόλιο:

akrat είπε...

καλή εργατική πρωτομαγιά