Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η ΠΑΣΚΕ υπέρ της πρότασης της ΕΛΠΕ για υπογραφή ΣΣΕ ! ! !


ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


23/06/2011


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Τέλος εποχής σηματοδότησε η ανακοίνωση της διοίκησης, και μάλιστα εις διπλούν.
Ένα τέλος που το Προεδρείο του Σωματείου άργησε να αντιληφθεί και τώρα ψάχνει εφιάλτες να χρεώσει. Θα έπρεπε όμως πολύ νωρίτερα να είχε δει τα σημάδια, όταν η Εταιρία διεκδίκησε ρόλο συνδικαλιστή αναλαμβάνοντας την ενημέρωση αλλά και την υποβολή της πρότασης για ΕΣΣΕ. (επισυνάπτεται επιστολή 1/2/2011)
Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ θέλησε από την αρχή να δώσει πλαίσιο στήριξης στον θεσμό όταν:
Στην συγκρότηση του Προεδρείου ο Γραμματέας της ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ ως πρώτος πλειοψηφών σύμβουλος πρότεινε για διαπαραταξιακό αναλογικό προεδρείο παρέχοντας έτσι τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ενόψει δύσκολων καιρών.
Η απάντηση της ΕΝΙΑΙΑΣ: «Εμείς σας θεωρούμε εργοδοτικούς και η συμπεριφορά σας στο παρελθόν μας εμποδίζει να συν λειτουργήσουμε».
Η απάντησή μας: «Κάνετε λάθος, εμείς σε κάθε περίπτωση θα υπερψηφίσουμε τη θέση του Προέδρου για να πάρει σωστό μήνυμα η Διοίκηση».
Στο Γενικό Συμβούλιο του Δεκέμβρη του 2010 που συζητήθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΣΣΕ, το Προεδρείο από την αρχή έδωσε το στίγμα με κορώνες του τύπου «θα χυθεί αίμα, δεν δίνουμε τίποτα». Η τοποθέτηση της ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ ήταν να επικρατήσει ωριμότητα και σύνεση διότι θεωρήθηκε ότι το Σωματείο σε αυτή τη στράτα θα χρειασθεί ενδεχόμενα να πάρει γενναίες αποφάσεις.
Στα επόμενα Δ.Σ. που ακολούθησαν η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ δεν εξέδωσε ανακοίνωση για να μην διχάσει το μέτωπο των εργαζομένων, και τις όποιες διαφωνίες και αντιρρήσεις για την τακτική του Προεδρείου τις εξέφραζε πάντα θεσμικά και συντεταγμένα στα όργανα του ΠΣΕΕΠ.
Στην κορυφαία στιγμή των απεργιακών μας κινητοποιήσεων όταν πλέον είχε μπει το τυφλό στον FCC ΒΕΑ και προέκυψε η δικαίωση από το Πρωτοδικείο για τη νομιμότητα της απεργίας μας, η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ κατέθεσε επιστολή στον Πρόεδρο (επισυνάπτεται 6/4/2011), με τα εξής χαρακτηριστικά: «Από την στιγμή που η Διοίκηση ζητά την εξέλιξη του διαλόγου μετά το πέρας της δεκαήμερης απεργίας μας, εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας και μετά την ολοκλήρωση της δεκαήμερης απεργίας, ούτως ώστε να υποχρεωθεί η Διοίκηση ΕΛΠΕ να δώσει λύση στα ζητήματα που θέσαμε ως ΠΣΕΕΠ».
Το τελικό αποτέλεσμα που βίωσε ο εργαζόμενος ήταν η μετάβαση από τα «αρνιά και τις σούβλες» στην λιγοψυχία του Προεδρείου. Με μία λάθος απόφαση χάθηκε όλος ο αγώνας, εξανεμίστηκε η ψυχή.
Στο προτελευταίο ΔΣ ΠΣΕΕΠ η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ επανήλθε με την πρόταση για Διαπαραταξιακό Αναλογικό Προεδρείο, ώστε όλοι μαζί να κάνουμε την ύστατη προσπάθεια για υπογραφή ΕΣΣΕ.
Η άρνησή τους με προεξέχοντα τον Α’ Αντιπρόεδρο ήταν στην βάση ότι ο κόσμος θα πάρει λάθος μήνυμα πως το σημερινό Προεδρείο απέτυχε και χρειάστηκε τη βοήθεια της ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ. Φαίνεται πως οι εντυπώσεις μετρούν περισσότερο από την ουσία.
Τέλος στις 17/6/2011 στείλαμε επιστολή (επισυνάπτεται) στον Πρόεδρο για σύγκλιση Έκτακτου Δ.Σ. για συνεννόηση των παρατάξεων με ειλικρίνεια για την ΕΣΣΕ.
Στις 20/6/2011 καλέστηκε ο Γραμματέας της ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ για να δώσει διευκρινήσεις επί της σχετικής επιστολής. Πράγματι συναντήθηκαν ο Πρόεδρος, ο Γραμματέας και ο Οργανωτικός Γραμματέας του Δ.Σ. με τον Γραμματέα της ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ, ο οποίος τους ανέλυσε ότι η θέση της παράταξης είναι ότι:
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις γενικότερα αλλά και ειδικότερα στο χώρο μας, εκτιμούμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα να συγκληθεί έκτακτο Δ.Σ., έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προετοιμασία του ΠΣΕΕΠ στα εξής θέματα:
- Κατάθεση προτάσεων από τις παρατάξεις με στόχο το κλείσιμο Σ.Σ.Ε.
- Εκτενή συζήτηση για όλα τα θέματα που μέχρι σήμερα παραμένουν ανοικτά (Οργανογράμματα, Εσωτερικό Κανονισμό, πώληση του 34%).
Η κρισιμότητα των καιρών απαιτεί την ουσιαστική και ειλικρινή τοποθέτηση όλων μας.
Σήμερα δυστυχώς πλησιάζοντας στην ημερομηνία της 4ης Ιουλίου το μόνο που υπάρχει είναι το τελεσίγραφο της Εταιρίας και την απόφασή της να κάνει χρήση όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από το νόμο, ένα νόμο γνωστό εδώ και δεκαετίες στους συνδικαλιστές.
Επίσης η βούληση της Κυβέρνησης για πώληση και των ΕΛΠΕ θεωρούμε ότι αν μας βρει σε μία τέτοια κατάσταση χωρίς ΕΣΣΕ είναι έγκλημα εκ προμελέτης.
Ως εκ τούτου η πρότασή μας είναι ότι, πρέπει να εξαιρεθούν ή βελτιωθούν τα σημεία από την πρόταση της Εταιρίας για την ΕΣΣΕ, τα οποία ειπώθηκαν στον Πρόεδρο του ΠΣΕΕΠ και αφορούν μισθό. Είτε όλοι μαζί, είτε μόνοι τους ως Προεδρείο.
Αν ούτε τότε δεν επιτευχθεί συμφωνία και κριθεί από το Προεδρείο ότι πρέπει να υπογραφεί ΕΣΣΕ με τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν, η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ θα στηρίξει την απόφαση του Προεδρείου με τις ψήφους της στο Δ.Σ.
Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ καλεί και τη Διοίκηση της Εταιρίας να πάψει να είναι ανακόλουθη και να κάνει πράξη αυτά που έχει δεσμευτεί στις ανακοινώσεις της, δηλαδή ότι δεν θα θιγούν οι μισθοί έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/2010. Κάντε το βήμα που απαιτείται αν θέλετε εργασιακή ειρήνη.
Από χθες οι εργαζόμενοι υφίστανται ενημέρωση από το Προεδρείο που δεν είναι παρά διχαστική και διασπαστική προπαγάνδα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: Οι θεατρινισμοί και οι ιστορίες για Πήλιο Γούση προσπαθούν να κρύψουν την ανικανότητα ή τις σκοπιμότητές τους;
Τελικώς αποδεικνύεστε ανάξιοι της εμπιστοσύνης που δείξαμε όλο αυτό το διάστημα, έστω και την ύστατη στιγμή κάντε το χρέος σας στους εργαζόμενους.

ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Which came first? chicken or the egg