Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Η γέφυρα Ντεμπρίζ στο Στρέφι Μεσσηνίας!!!


Η γέφυρα Ντεμπρίζ εκτίσθη από τους Φράγκους και εξυπηρέτησε δύο μεγάλους σκοπούς. Ήταν η μόνη γέφυρα που ένωνε την επαρχία Πυλίας με τη Μεσσήνη μέχρι που έγινε η γέφυρα της Βελίκας. Η κεντρική οδική αρτηρία επί πολλούς αιώνες ήταν Πύλος - Ντεμπρίζ - Ανδρούσα. Η δεύτερη κύρια αποστολή της ήταν η οδική ένωση των κάστρων.
Εδώ έχουμε μια συνεχή αλυσίδα από φράγκικα κάστρα. Το κάστρο Ντεμπρίζ, που απέχει ένα χιλιόμετρο από τη γέφυρα, το κάστρο της Πελεκανάδας, τρία κάστρα στα διόδια, το κάστρο στο Κεφαλόβρυσο, το κάστρο Σαν Φλάουρος, στο χωριό Παλαιόκαστρο και το κάστρο της Ανω Βουταίνης.
Αυτά εκτείνονται σχεδόν παράλληλα προς τον ποταμό και σε μήκος 15 χιλιομέτρων. Ο ποταμός Βελίκα, στο ύψος του χωριού Στρέφι, διέρχεται δυτικά και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου εξερχόμενος από ένα γραφικό φαράγγι συναντά ένα μικρό λεκανοπέδιο που ονομάζεται Ντεμπρίζ. Στην αρχή της εξόδου του ήταν ένας νερόμυλος που φέρει ακόμη το όνομα «ο μύλος του Ντεμπρίζ». Ο ποταμός μετά τον μύλο συνεχίζει την πορεία του και σε απόσταση 500 μέτρων και στο σημείο που διέρχεται η κοινοτική οδός Στρέφι - Πελεκανάδα είναι κτισμένη η γέφυρα Ντεμπρίζ.
Η γέφυρα, άγνωστο πότε εκτίσθη, είναι δημιούργημα των Φράγκων. Είναι η αρχαιότερη γέφυρα της Μεσσηνίας, εκτός από τη μικρή γέφυρα που υπάρχει επί των οδών Μελιγαλά - Νεοχωρίου, και στη σύμφυση δύο μικρών ποταμών και η οποία χρονολογείται από την αρχαιότητα.
Η γέφυρα από αρχιτεκτονικής πλευράς είναι αψιδωτή, παρουσιάζει ελάχιστη αμβλεία γωνία στο επάνω μέρος που τείνει προς τον γοτθικό ρυθμό, πλην ουδεμία σχέση έχει με αυτόν· είναι απλά δυτική και μάλιστα της εποχής εκείνης τεχνοτροπία. Κατασκευασμένη με ασβεστόλιθο έχει μεγάλο ύψος και μήκος, το δε πλάτος είναι τόσο που δύναται να διέλθει ένα μικρό αυτοκίνητο.
Ο επισκέπτης θαυμάζει το υπέροχο αυτό καλλιτέχνημα που στέκει τόσους αιώνες, παρά τα τόσα ορμητικά ύδατα του ποταμού.






























3 σχόλια:

BENEAS GEORGIOS είπε...

Ένα παμπάλαιο γεφύρι, ένας υπέροχος ταξιδιωτικός προορισμός που και οι περισσότεροι Μεσσήνιοι δεν γνωρίζουν...

nestor είπε...

Μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις στις 7 Σεπτεμβρίου είναι ο δρόμος του Στρέφη η γέφυρα είναι πολύ κακό! = Nach den heftigen Regenfällen am 7. September ist der Weg von Strefi zur Brücke sehr schlecht!
nestor

Ανώνυμος είπε...

Κινδυνεύει με καταστροφή η μονότοξη πέτρινη γέφυρα που συζευγνύει το ποτάμι Βελίκα που ενώνει δύο δημοτικά διαμερίσματα του τέως Δήμου Αριστομένη, το Στρέφι και την Πελεκανάδα.
Η γέφυρα είναι η μόνη δίοδος προς την περιοχή «Κουφολογκιά» εις την οποία περιοχή καλλιεργούνται 20-23.000 δέντρα, ελιές, λιγοστές συκιές και αμπέλια. Οι καλλιεργητές των κτημάτων αυτών είναι κάτοικοι του Στρεφίου οι οποίοι μεταφέρουν τα προϊόντα τους πάνω από τη γέφυρα αυτή με αγροτικά αυτοκίνητα και γεωργικούς ελκυστήρες. Τα φορτία των προϊόντων και των οχημάτων καθώς και οι αιώνες που κουβαλά η γέφυρα, είναι η αιτία κατά τη γνώμη μου που βαίνει προς κατάρρευση.
Επίσης η μοναδική αυτή γέφυρα φτιαγμένη από ανθρώπινο χέρι πριν μερικούς αιώνες, είναι η μοναδική πέτρινη τοξωτή γέφυρα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας κι έχει υποστεί ζημιές στα χείλη της από γεωργικά εξαρτήματα ελκυστήρων όπως ρυμούλκες και καταστροφείς χόρτων.
Η ποσότητα του νερού του ποταμού κατά τους χειμερινούς μήνες που είναι και η συγκομιδή της ελιάς, είναι μεγάλη και ως εκ τούτου αδύνατο το πέρασμα μέσα από το ποτάμι.
Κάποιος καλλιεργητής που προσπάθησε να περάσει μέσα από το ποτάμι κινδύνευσε να παρασυρθεί από τα νερά. Θα είναι μεγάλη απώλεια για την πολιτιστική κληρονομιά μια κατάρρευση της γέφυρας και απευχόμεθα να συμβεί σε διερχόμενο με το όχημά του κάποιο ατύχημα.
Διά τούτο η Πολιτεία ας εξετάσει με προσοχή τους ανωτέρω αναφερόμενους κινδύνους και ας κατασκευάσει άλλο πέρασμα του ποταμού Βελίκα.

Τάσος Πουλόπουλος 
Κάτοικος Στρεφίου