Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Με Βούλα και Υπογραφή ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα εντός των γεωγραφικών ορίων του Νομού Μεσσηνίας

Διακριτική στάση Σαμαρά για τον Επικούριο Απόλλωνα
ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
.
Τα όρια του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου του Επικούριου Απόλλωνα και της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβάνονται εξολοκλήρου στη Μεσσηνία.
Τη γνωμάτευση αυτή έκανε η Διεύθυνση Τοπογραφήσεων και Κτηματολογίου του Υπουργείου Πολιτισμού, επικαλούμενη τις συντεταγμένες που έχουν δημοσιευτεί για το Μνημείο στην UNESCO κατά την κήρυξή του ως διατηρητέου.
Μετά από αυτό η προϊσταμένη της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού Μ. Καρατζά, με έγγραφο στο Εθνικό Τυπογραφείο, ζήτησε να εκδοθεί νέο ΦΕΚ ώστε να αλλάξει η σχετική αναφορά υπουργικής απόφασης του 1986 και να συμπεριλαμβάνεται η διατύπωση ότι «ο ναός βρίσκεται στην περιοχή Βάσσες του Δήμου Είρας, Ν. Μεσσηνίας».
Σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί στο ΚΑΣ στις 2 Ιουλίου, με κοινό πολυσέλιδο υπόμνημα του Νομάρχη Δημ. Δράκου, του Προέδρου της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας Παν. Νίκα και του Δημάρχου Είρας Γιαν. Αδαμόπουλου.
Το υπόμνημα συνοδευόταν από την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που είχε ληφθεί στις 11 Ιουνίου 2007 (με ψήφος 19-1), από ψήφισμα της ΤΕΔΚ στις 11 Ιουλίου 2007 και ομόφωνη απόφαση του Δ. Σ. Είρας στις 24 Μαϊου 2007.
Μετά από αυτά κινήθηκε η διαδικασία από το ΚΑΣ που ανέθεσε την έρευνα στη Διεύθυνση Τοπογραφήσεων και Κτηματολογίου του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία και αποφάνθηκε ότι ο Επικούριος Απόλλωνας βρίσκεται στα όρια της Μεσσηνίας.
Από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, είναι φανερό ότι η έκδοση του διορθωτικού ΦΕΚ που «φέρνει» το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Μεσσηνία, είναι προϊόν υπηρεσιακής διαδικασίας και όχι πολιτικής απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά.
Και είναι βέβαιο ότι την ίδια κατάληξη θα είχε η προσπάθεια και κατά το παρελθόν, αν το ΚΑΣ αποφάσιζε να ερευνήσει την υπόθεση με βάση τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί.
Οι... συντεταγμένες δεν αλλάζουν με Υπουργική απόφαση και είναι προφανές ότι όλο αυτό το διάστημα έγιναν προσεκτικοί χειρισμοί έτσι ώστε να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και να μην θεωρηθεί η όποια απόφαση ως αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης.

















Το Νοέμβριο του 2002 μεταξύ άλλων έγραφα…
...Το καλοκαίρι, ύστερα από ένα κουραστικό ταξίδι πολλών χιλιομέτρων, επισκεφθήκαμε για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία, χωρίς να αποζημιωθούμε με αυτό που αντικρίσαμε…
Δεν θέλω με τίποτα τα ίδια συναισθήματα απογοήτευσης να πλημμυρίζουν και αυτούς που επισκέπτονται...
.
Ελπίζω η έστω και καθυστερημένη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να είναι η απαρχή ανάδειξης του Ιστορικού Μνημείου και οι τοπικοί παράγοντες της Μεσσηνίας να αγκαλιάσουν την προσπάθεια με όλες τους τις δυνάμεις !.

Δεν υπάρχουν σχόλια: