Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Η θέση της ΕΛ.ΠΕ. για την επένδυση στην Ελευσίνα.


Προστασία περιβάλλοντος

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων της... ... ...

... ... ...Παράλληλα, έχει αποφασισθεί το έργο εκσυγχρονισμού - αναβάθμισης του διυλιστηρίου της Ελευσίνας για την παραγωγή καυσίμων με ουσιαστικά μηδενική συγκέντρωση θείου, που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις της αγοράς.
Επισημαίνεται ότι η νέα επένδυση θα δώσει την δυνατότητα παραγωγής καυσίμων χαμηλού θείου (ντίζελ κίνησης) σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε, θα μηδενίσει την παραγωγή μαζούτ και θα ελαχιστοποιήσει την καύση μαζούτ ιδιοκατανάλωσης στο διυλιστήριο, συντελώντας έτσι στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.
Η παραγωγή των καυσίμων αυτών, θα γίνει με την επιλογή Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών υψηλού κόστους και χρήση «κλειστής τεχνολογίας», η οποία θα συμβάλει στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, καθώς επίσης και στην ασφάλεια της παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί η εφαρμογή ειδικών τεχνολογιών μείωσης των αζωτοξειδίων και κατακράτησης σωματιδίων από τις εστίες καύσης, η αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας υγρών αποβλήτων και η κατασκευή και μιας νέας σύγχρονης μονάδας παράλληλα με την υφιστάμενη.
Σε επίπεδο «τοπικών ρύπων», οι συνολικές εκπομπές του διοξειδίου του θείου από το διυλιστήριο θα μειωθούν κατά 70,2%, οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση θα έχουν μείωση κατά 11,6%, και τα σωματίδια θα μειωθούν κατά 84,2%. (Αποτελέσματα Μοντέλου Διασποράς του ΕΜΠ). Τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα θα έχουν μείωση όγκου και ρυπαντών κατά 24%.
Η βελτίωση στο περιβάλλον δεν θα περιορίζεται μόνο στην περιοχή του έργου, αλλά θα επεκτείνεται γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου και της χώρας, καθώς οι τελικοί καταναλωτές θα χρησιμοποιούν καθαρότερα καύσιμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: