Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

San Agostino στη Μεσσηνία: από το ζενίθ στο ναδίρ...

 
Στην παραλία της Ανάληψης τέλη δεκαετίας '60 αρχές '70 πραγματοποιήθηκε μια πρωτοποριακή τουριστική επένδυση από την οικογένεια Συκιώτη, που πρωταγωνίστησε στον τουριστικό χάρτη της χώρας μας έως και τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, με τις επωνυμίες San Agostino, Club Aquarius, Club Med...
Από εδώ παρέλασαν Άγγλοι, Γάλλοι και Έλληνες τουρίστες που απόλαυσαν χλιδάτες διακοπές σε ένα απείρου κάλλους φυσικό περιβάλλον.
Εδώ φιλοξενήθηκαν αστέρες του Ελληνικού ποδοσφαίρου όταν οι ομάδες τους το χρησιμοποιούσαν για κατάλυμα την εποχή που η ομάδα της Καλαμάτας έπαιζε στην Α' Εθνική.
Αυτή η τουριστική επένδυση έδωσε το έναυσμα για τις πρώτες οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις στην Ανάληψη που συνεχίζουν ως τις μέρες μας.
Στο εκκλησάκι του Αγίου Αυγουστίνου που αντιστέκεται ακόμα στη φθορά του χρόνου και βρίσκεται στο χώρο των εγκαταστάσεων, πραγματοποιήθηκαν ρομαντικοί γάμοι κάτω από τα εντυπωσιακά χρώματα του δειλινού, δίπλα στο κυμοθάλασσο. 
Ο Άγιος Αυγουστίνος εορτάζει στις 15 Ιουνίου εκάστου έτους!
 
Το τουριστικό συγκρότημα
 
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα βρίσκεται σε μια εκπληκτική αμμώδη παραλία σε ένα παρθένο μέρος της Μεσσηνίας, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Καλαμάτα.
Είναι κτισμένο σε έκταση 100 στρεμμάτων μπροστά στη θάλασσα και περιλαμβάνει 189 δωμάτια Bungalows διάσπαρτα σε όλο το θέρετρο. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην αρχιτεκτονική τους έτσι ώστε όλα τα δωμάτια να έχουν θέα στη θάλασσα.
Το κυρίως συγκρότημα αποτελείται από 164 standard δίκλινα δωμάτια, 20 διασυνδεδεμένα κατάλληλα για 2-4 άτομα και 5 οικογενειακές σουίτες κατάλληλες για οικογένειες με παιδιά και άτομα με κινητικά προβλήματα. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν κλιματισμό, ράδιο, CD player, τηλέφωνο, μίνι ψυγείο, στεγνωτήρα μαλλιών, παιδικό κρεβατάκι (αν είναι απαραίτητο) καθώς και τραπεζαρία και μπαρ.
Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου υπάρχουν 2 πισίνες, 10 γήπεδα τένις, γήπεδο μπάσκετ και ποδοσφαίρου, 2 μπαρ, 1 pool bar, 3 εστιατόρια, νηπιαγωγείο, τουριστικό γραφείο, κομμωτήριο και υπηρεσίες ομορφιάς, boutique, καθαριστήριο, ιατρείο πρώτων βοηθειών, mini market και υπαίθριο θέατρο 600 θέσεων.
 
Στους τουριστικούς οδηγούς
 
Στο San Agostino Resort Hotel & Bungalows μπορείτε να χαλαρώσετε με την οικογένεια σας ή την παρέα σας. Σας προσφέρει ασύγκριτη διαμονή, αξέχαστες δραστηριότητες και ένα αίσθημα πλήρης αποσύνδεσης από τον έξω κόσμο.
Το San Agostino Resort Hotel & Bungalows είναι ένα από τα κορυφαία θέρετρα ιστιοπλοΐας και μια τέλεια τοποθεσία για θαλάσσια σπορ. Η υπέροχη πισίνα με το μπαρ, το γυμναστήριο, το μπαρ στην παραλία και δεκάδες άλλες μεγάλες ανέσεις είναι μερικές από τις πολυτελείς παροχές του ξενοδοχείου, όπου θα διώξουν το άγχος σας μακριά.
Στο San Agostino Resort Hotel & Bungalows μπορείτε να επιλέξετε να μείνετε είτε σε ένα απολαυστικό Bungalows, τα οποία βρίσκονται σε γραφικά δρομάκια και έχουν θέα στη θάλασσα ή σε ένα από τα δωμάτια στο κεντρικό ξενοδοχείο, το οποίο έχει επίσης εκπληκτική θέα στη θάλασσα και ηλιόλουστα μπαλκόνια!
 
Η περιοχή
 
Ο Άγιος Αυγουστίνος είναι οικισμός του Δήμου Μεσσήνης, ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και δεν έχει κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.
14-03-1971, αναγνώριση του οικισμού Άγιος Αυγουστίνος και προσάρτησή του στην Κοινότητα Αναλήψεως.
04-12-1997, ο οικισμός Άγιος Αυγουστίνος αποσπάται από την Κοινότητα Αναλήψεως και προσαρτάται στο Δήμο Μεσσήνης.
18-03-2001, ο οικισμός Άγιος Αυγουστίνος αποσπάται από την Κοινότητα Αναλήψεως του Δήμου Μεσσήνης και προσαρτάται στην Κοινότητα Αβραμιού του Δήμου Μεσσήνης.
Η θάλασσα εμπρός από τις εγκαταστάσεις του San Agostino αποτελεί προέκταση της παραλίας Αναλήψεως, Δυτικά των εκβολών του ποταμού Μουρτιά και συνεχίζεται πέραν της παραλίας Βελίκας, ενώ Ανατολικά προεκτείνεται έως την ξακουστή Μπούκα της Μεσσήνης και τις εκβολές του ποταμού Πάμισου. Πρόκειται για μια μοναδική και απείρου κάλλους αμμώδη παραλία στο κέντρο της ακτογραμμής του Μεσσηνιακού κόλπου η οποία ουσιαστικά παραμένει τουριστικά αναξιοποίητη.
 
Το τέλος
 
Το 2013 ήταν η τελευταία χρονιά που λειτούργησε το San Agostino. Έκτοτε, και κάθε χρονιά που περνάει βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην εγκατάλειψη, στην απαξίωση και στην αδυσώπητη μανία του χρόνου, των καιρικών συνθηκών και της φύσης που καταλαμβάνει ότι κατέλαβε τα προηγούμενα χρόνια η ανθρώπινη δραστηριότητα. Συγκυρίες και λανθασμένες επιχειρηματικές αποφάσεις έδωσαν την χαριστική βολή. Σήμερα ο επισκέπτης δεν το αναγνωρίζει. Σε τίποτα δεν θυμίζει το ένδοξο παρελθόν. Στην παραλία της Ανάληψης λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια δυο νέα υπερπολυτελή τουριστικά συγκροτήματα. Πρόκειται για το Buca Beach Resort και το Neilson Messini Beachclub του επιχειρηματία Κώστα Λύτρα, ενώ στην περιοχή του Αγίου Αυγουστίνου λειτουργεί το Hotel Sias Resort που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά ο Μπάμπης Σίας.





















 














Πριν από χρόνια...






































































































7 σχόλια:

Σμαραγδή Κουτσοπέτρου είπε...

Έχω ζήσει, μαθήτρια Γυμνασίου τότε, την κατασκευή του Ξενοδοχείου. Τη διαμονή των παικτών του Παναθηναϊκού μετά το Γουέμπλεϋ στο ξενοδοχείο. Τα παιδιά του χωριού τότε, αγόρια και κορίτσια πήγαν με τα πόδια στο Ξενοδοχείο, για να πάρουν αυτόγραφα από τους παίκτες! Ήταν για πολλές δεκαετίες ένα κόσμημα του Μεσσηνιακού κόλπου!!!! Είχε και παρείχε στους παραθεριστές τα πάντα!!!! Δυστυχώς "τα πάντα ρει, και ουδέν μένει....."!!!!!

Παναγιώτης Σγούρος είπε...

Την δεκαετία του 70 είχαν προσκληθεί όλα τα μεγάλα ονόματα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΕΚΕΙ .... ΑΙΤΊΑ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΒΟΛΗ της βάπτισης του αδερφού μου από την οικογένεια ΣΥΚΙΩΤΗ...ΟΝΤΩΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΤΩΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΙΠΟΤΕ..

Χάρης Χριστοδουλοπουλος είπε...

Ήμουν Διευθυντής του Ξενοδοχείου το 1975,μαζί με τον Νίκο Συκιώτη και τον Αυγουστίνο.Ζήσαμε φοβερές μέρες!Δεν ξέρω εάν ζουν!περιμενω νεωτέρα…η από την αδελφή τους!

Ανώνυμος είπε...

Όντως!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα διάβασα ότι δεν είναι εν ζωή! Δεν ξέρω εάν ζει η Τζούντιθ! Είχαμε έρθει το 1975 από το Λονδίνο ,εγώ ο Νίκος και η Τζούντιθ!Χαρης Χριστοδουλοπουλος.

Ανώνυμος είπε...

Χαιρετισμούς στα παιδιά τους !

BENEAS GEORGIOS είπε...

Αγαπητέ κ. Χ. Χριστοδουλόπουλε ο Νίκος η Τζούντιθ και το ένα από τα παιδιά δεν είναι εν ζωή. Καλό καλοκαίρι σας εύχομαι!