Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Λίγες ώρες κατάνυξης στη Μονή Αγίου Εφραίμ!!!


Η Μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια. Πολλοί αξιόλογοι μοναχοί και ιερείς πέρασαν από εκεί, ενώ στα χρόνια της τουρκοκρατίας γνώρισε τουλάχιστον δύο μεγάλες επιθέσεις και σφαγές. Το 1424 μ.Χ. οι Τούρκοι εισέβαλαν στη Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έσφαξαν όλους τους Πατέρες της Μονής. Ο Άγιος Εφραίμ απουσίαζε στη σπηλιά του πάνω στο βουνό για προσευχή και μόλις επέστρεψε αντίκρισε έντρομος τα πτώματα των μοναχών, τα οποία και έθαψε.
Τον επόμενο χρόνο οι Τούρκοι σε μία δεύτερη επιδρομή εντόπισαν τον Άγιο Εφραίμ, τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν με άγριο τρόπο. Τον κρέμασαν ανάποδα σ’ ένα δένδρο, τον κάρφωσαν στα πόδια και το κεφάλι και τέλος διαπέρασαν το πληγωμένο σώμα του με αναμμένο ξύλο. Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο δέντρο πάνω, στο οποίο μαρτύρησε ο Άγιος σώζεται στον περίβολο του μοναστηριού μέχρι και σήμερα.
Περισσότερα από πεντακόσια χρόνια είχαν περάσει από το 1426, τότε που στις 5 Μαΐου Αγαρηνοί πειρατές εισβάλλοντας στο μοναστήρι των Αμώμων, στον λόφο τής Νέας Μάκρης, παλούκωσαν με αναμμένο δαυλό στην κοιλιά τον Άγιο Εφραίμ, ηγούμενο τότε σ’ αυτό το μοναστήρι. Έκτοτε παρέμενε άγνωστος, μέχρι το 1964, όταν μια ευσεβής καλόγρια, η Μακαρία Δεσύπρη, που ζούσε στο ερειπωμένο αυτό μοναστήρι, τον ανακάλυψε...




































Δεν υπάρχουν σχόλια: