Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά!!!


Το Χαϊδάρι έχει θάλασσα, έχει και μοναστήρι. Και όταν λέω μοναστήρι δεν εννοώ την πασίγνωστη Μονή Δαφνίου που είναι Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εννοώ την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά. Πολλοί από τους νέους κατοίκους αυτής της πόλης αγνοούν την ύπαρξη της θάλασσας και του μοναστηριού εντός των γεωγραφικών ορίων της πόλης μας.
Η πόλη μας έχει θάλασσα, εκεί προλάβαμε και κάναμε τα πρώτα μας θαλάσσια μπάνια, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και των αρχών του ’70, ενώ κάποιοι επιμένουν να κολυμπούν ως τις μέρες μας, παρά την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί στην περιοχή. Η πόλη μας έχει θάλασσα, μια θάλασσα που τους περισσότερους από εμάς μας οδηγούν πλέον ως εκεί μόνον οι παιδικές μας αναμνήσεις.
Στην πόλη μας βρίσκεται και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου, που συναντούμε αν κινηθούμε κατά μήκος του μαντρότοιχου των Ναυπηγείων, πλησίον της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου.
Όπως πληροφορούμαστε από το βιβλίο του π. Γεώργιου Φραγκιαδάκη «Νέα Φώκαια - Χαϊδάρι ΜΝΗΜΕΣ», η Εκκλησία της Παναγίας στον Σκαραμαγκά άρχισε να οικοδομείται το 1938 σε οικόπεδο που δώρισε ο Τζ. Φωτόπουλος. Στην περίοδο της Κατοχής οι εργασίες σταμάτησαν και μόλις στα τέλη του ’48 με αρχές του ’49 μπόρεσε να λειτουργήσει. Όλες σχεδόν οι εικόνες του Ναού έγιναν το 1950. Το 1963 ο Ναός με τη γύρω περιοχή είχε χαρακτηριστεί από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών «υπό ενοριοποίησιν», πράγμα όμως που δεν υλοποιήθηκε λόγω των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων που νέκρωσαν το όμορφο άλλοτε επίνειο της πόλεώς μας.
Το 1980, η Μητρόπολη Νικαίας χαρακτήρισε τον Ναό ως Μετόχι της Γυναικείας Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία (του ομώνυμου λόφου του Χαϊδαρίου). Κατά την έναρξη λειτουργίας της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά, διαβιούσαν εκεί δύο μοναχές.

Ακολουθούν εικόνες από πρόσφατες επισκέψεις μας στο μοναστήρι και από τις ακολουθίες που τελούνται σε αυτό!


Διεύθυνση: Κοιμήσεως Θεοτόκου, Σκαραμαγκάς - 124 61

Τηλέφωνο: 2114041548







































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: