Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Τα Ρογκατσάρια αναστατώνουν αυτή την ώρα το Χαϊδάρι!!!


Ένα μπουλούκι που ξεκίνησε πριν από κάνα δίωρο από το Δημαρχείο του Χαϊδαρίου, περιδιαβαίνει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης αναστατώνοντας με τα δρώμενα καταστηματάρχες, θαμώνες και πεζούς.
Τα Ρογκατσάρια, γνωστά και ως Αράπηδες, είναι πρωτοχρονιάτικη γιορτή που έχει τις ρίζες της στην απώτατη αρχαιότητα. Καθώς φαίνεται, η προέλευση του εθίμου ανάγεται σε αρχαίες τελετές για τη γονιμότητα και τον ερχομό της άνοιξης. Το έθιμο, με πολλά διονυσιακά χαρακτηριστικά, παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως ορεινές και αγροτοκτηνοτροφικές. 
Με το πέρασμα των αιώνων, όπως είναι φυσικό, οι Αράπηδες ή τα Ρογκατσάρια άλλαξαν χαρακτήρα και λειτουργίες. Ειδικότερα, τα Ρογκατσάρια γίνονται στο Άργος Ορεστικό και στα χωριά κατά τις δύο πρώτες ημέρες του χρόνου, στη Σιάτιστα την ημέρα των Θεοφανείων, στην πόλη της Καστοριάς το τριήμερο 6 έως 9 Ιανουαρίου και στην Καρδίτσα των Θεοφανείων. Όλες οι εκδηλώσεις θυμίζουν καρναβάλι.
Αυτό το πανάρχαιο παγανιστικό έθιμο αναβιώνει απόψε και ο Σύλλογος Θεσσαλών Χαϊδαρίου "Η Θεσσαλική Γη". Νέοι και νέες του Συλλόγου φορώντας προβιές, εύχονται Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά σε όσους συναντούν στο δρόμο, ενώ δεν λείπουν και τα πειράγματα μεταξύ γνωστών και φίλων.
Το "μπουλούκι" αποτελείται από το γαμπρό, τη νύφη, τον παπά, το γιατρό, τον αγροφύλακα, τη γριά και τους αράπηδες...
Τα πρόσωπα και τα σώματα όλων των Ρογκατσιαραίων είναι καλυμμένα με προβιές, ενώ στη μέση τους κρέμονται κουδούνια. Το μπουλούκι συνοδεύεται από την παραδοσιακή ορχήστρα και όλοι κινούνται στον ρυθμό του χαρακτηριστικού χορού που λέγεται Ρογκατσιάρης.
Εμείς αν μη τι άλλο τους ευχαριστούμε για τις ευχάριστες γιορτινές νότες που μας χάρισαν στην αποψινή βόλτα μας στην αγορά της πόλης και τους ευχόμαστε Καλές Γιορτές και του χρόνου με Υγεία να ξαναδώσουν το παρών!





































































Δεν υπάρχουν σχόλια: