Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Η κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα του Χαϊδαρίου!!!


Η πόλη μας έχει θάλασσα, έχει και μοναστήρι!
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα το θυμόμαστε, αλλά τον υπόλοιπο χρόνο μάλλον το ξεχνάμε… για να υπάρχει τόση εγκατάλειψη εδώ τριγύρω.
Τα τελευταία χρόνια έχουν βρει καταφύγιο εδώ χιλιάδες βασανισμένοι άνθρωποι, αφού σε ένα μεγάλο τμήμα του προβλήτα των ναυπηγείων λειτουργεί οργανωμένος χώρος διαμονής προσφύγων, μεταναστών ή και λαθρομεταναστών.
Εδώ και πολλές δεκαετίες διακαής πόθος όλων των Χαϊδαριωτών είναι να αποδοθεί στην πόλη αυτός ο χώρος που διαμορφώθηκε από τους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων μπαζώνοντας την ακτή.
Η πόλη μας έχει θάλασσα, εκεί προλάβαμε και κάναμε τα πρώτα μας θαλάσσια μπάνια, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και των αρχών του ’70, ενώ κάποιοι επιμένουν να κολυμπούν ως τις μέρες μας, παρά την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί στην περιοχή. Η πόλη μας έχει θάλασσα, μια θάλασσα που τους περισσότερους από εμάς μας οδηγούν πλέον ως εκεί μόνον οι παιδικές μας αναμνήσεις.
Η Εκκλησία της Παναγίας στον Σκαραμαγκά άρχισε να οικοδομείται το 1938 σε οικόπεδο που δώρισε ο Τζ. Φωτόπουλος. Στην περίοδο της Κατοχής οι εργασίες σταμάτησαν και μόλις στα τέλη του ’48 με αρχές του ’49 μπόρεσε να λειτουργήσει. Όλες σχεδόν οι εικόνες του Ναού έγιναν το 1950. Το 1963 ο Ναός με τη γύρω περιοχή είχε χαρακτηριστεί από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών «υπό ενοριοποίησιν», πράγμα όμως που δεν υλοποιήθηκε λόγω των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων που νέκρωσαν το όμορφο άλλοτε επίνειο της πόλεώς μας.
Το 1980, η Μητρόπολη Νικαίας χαρακτήρισε τον Ναό ως Μετόχι της Γυναικείας Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία (του ομώνυμου λόφου του Χαϊδαρίου). Κατά την έναρξη λειτουργίας της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά, διαβιούσαν εκεί δύο μοναχές.
Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019. Με τα βουνά γύρω μας χιονισμένα και με πολύ κρύο, αλλά με ηλιοφάνεια και γαλήνια θάλασσα, εορτάσθηκαν σήμερα το πρωί τα Θεοφάνεια στον Σκαραμαγκά παρουσία των δημοτικών αρχόντων και πλήθους κατοίκων της πόλης μας που αψήφησαν τις καιρικές συνθήκες.
Μετά τη Θεία λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου, που συναντούμε αν κινηθούμε κατά μήκος του μαντρότοιχου των Ναυπηγείων, οι παρευρισκόμενοι με ευλάβεια και εν πομπή κατευθύνθηκαν στην παραλία όπου και έγινε η κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού και η ανάδυσή του από τους τολμηρούς χειμερινούς κολυμβητές.
Την Θεία Λειτουργία, την ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Παναγόπουλος.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων το σκηνικό μεταφέρθηκε στο Κολυμβητήριο του Χαϊδαρίου όπου έγινε η επίσημη τελετή του Αγιασμού των υδάτων.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!

















































































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: