Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Ο θρήνος στην περιοχή Μελιγαλά Μεσσηνίας!!!


Πριν από αρκετά χρόνια, στο ξεκίνημα του διαδικτυακού ταξιδιού μας, γνωρίσαμε στον Μελιγαλά την κυρία Βασιλική Ρηγοπούλου - Μουρίκη, η οποία μας εμπιστεύθηκε κάποια χειρόγραφα ποιήματα - μοιρολόγια που αναφέρονταν στα τραγικά γεγονότα της Πηγάδας του Μελιγαλά. Μαζί με αυτά μας πρόσφερε και κάποια παιδικά διηγήματα που είχε εκδώσει ως δώρο στα παιδιά μας που ήταν τότε μικρά. Τιμή μας που μας δέχθηκε τότε, που μας έδωσε την ευκαιρία να την γνωρίσουμε και που μάς συνέδραμε στην αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας. Είναι μεγάλη η χαρά μας, διότι αυτές τις μέρες έχουμε στα χέρια μας τη δεύτερη συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου της "Ο θρήνος στην περιοχή Μελιγαλά Μεσσηνίας" από τις "Εκδόσεις Λεξίτυπον", που περιέχει και εκείνα τα χειρόγραφα ποιήματα, τα οποία γενναιόδωρα είχε μοιραστεί μαζί μας. 

"Στη ζωή τους οι άνθρωποι στέκουν ευλαβικά σε δυο σπουδαία γεγονότα, στον γάμο της χαράς και του κεφιού, που τον τιμούν με τα δημοτικά μας χαρούμενα τραγούδια και στον θάνατο, που οι γυναίκες θρηνούσαν από παλιά με τα μοιρολόγια, τα άσματα της λύπης και του πόνου. Σε αυτά αλλάζει ο σκοπός και ο τόνος της φωνής και λέγονται μόνο για τον θάνατο και τον μεγάλο πόνο του χωρισμού και της απώλειας για τα αγαπημένα πρόσωπα που δεν θα ξαναδούμε, γιατί, αυτός ο χωρισμός δεν είναι προσωρινός αλλά είναι το τέλος της ίδιας της ζωής..."

Βασιλική Ρηγοπούλου - Μουρίκη

Η Βασιλική Ρηγοπούλου-Μουρίκη γεννήθηκε και διαμένει στον Μελιγαλά Μεσσηνίας. Ασχολείται με τη συγγραφή και με τη συλλογή λαογραφικού υλικού. Παράλληλα με την εργασία της στην ιδιωτική επιχείρηση της οικογένειάς της έντονη είναι η συμμετοχή της και σε ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες του τόπου της. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Γυναικών Μελιγαλά και ιδρύτρια του Λαογραφικού Μουσείου Μελιγαλά, ενώ έχει επανειλημμένα διοργανώσει εκθέσεις παλαιάς φωτογραφίας στην περιοχή της.
Ποιήματα και πεζά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά («Έκφραση», «Μεσσηνιακός Λόγος», «Παμμεσσηνιακή», «Φωνή των Αστυνομικών», «Νέα των Μελιγαλαίων»), ενώ έχει βραβευθεί για κάποια από αυτά. Έργα της επίσης έχουν δημοσιευθεί στους πέντε τόμους των «Μεσσηνιακών Δημιουργιών» της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, στο «Μεσσηνιακό Ημερολόγιο» του συγγραφέα και εκδότη Χρήστου Ρέππα, στο Ανθολόγιο Ελλήνων Ποιητών της Διεθνούς Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (ΔΕΕΛ) και στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Χάρη Πάτση.  












Δεν υπάρχουν σχόλια: