Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Πλήθος κόσμου, συγκίνηση και μνήμες στην παρουσίαση του βιβλίου για την Ανάληψη χθες στη Μεσσήνη!


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση του βιβλίου: "Ανάληψη το Χωριό μου - Ήθη, Έθιμα, Δοξασίες, Παραδόσεις (1960-1974)" της συγγραφέως Σμαραγδής Κουτσοπέτρου. Η παρουσίαση έγινε στο αμφιθέατρο του Φιλοσοφικού κέντρου του Δήμου Μεσσήνης, όπου μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα όλος ο κόσμος, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες της συγγραφέως, συμμαθητές και συμμαθήτριές της στο Δημοτικό Σχολείο Ανάληψης, και στο Μικτό Εξατάξιο Γυμνάσιο Μεσσήνης έδωσαν ένα μαζικό παρόν. Τόσο κατά την προσφώνησή της, όσο και και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, καταχειροκροτήθηκε θερμά από τους παριστάμενους, γιατί έβγαλε αυθόρμητα πολύ συγκίνηση των παιδικών και εφηβικών χρόνων όλων, αλλά και παλιές νοσταλγικές στιγμές ηθών και εθίμων της Ανάληψης, των γειτονικών χωριών και της Μεσσήνης. 
Παραβρέθηκαν και την τίμησαν με την παρουσία τους όλοι οι τοπικοί άρχοντες του Δήμου Μεσσήνης και των γειτονικών χωριών. Όλα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανάληψης, αλλά και εκπρόσωποι των πολιτιστικών Συλλόγων των γειτονικών χωριών. 
Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Κος Γεώργιος Τσώνης, λόγω προσωπικού προβλήματος, της απηύθυνε προσωπικό μήνυμα μέσω του Αντιδήμαρχου Ξενόγιαννη Νίκου. Τον αντικατέστησε στην παρουσία του ο Αντιδήμαρχος Κος Καρύδης Χρήστος. Παραβρέθηκαν επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αναγνωστόπουλος Δημήτρης (Τζίμης) και Τσάμης Κωνσταντίνος. Ως εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης παραβρέθηκε ο πρώην Δήμαρχος Ευστάθιος Αναστασόπουλος. Παραβρέθηκε επίσης ο Πάρεδρος και το τοπικό Κοινοτικό Συμβούλιο της Ανάληψης. Τίμησαν με την παρουσία τους τη συγγραφέα οι Αιδεσιμότατοι Εφημέριοι: Ιερέας Νεκτάριος της ενορίας Ανάληψης, Ιερέας Αναστάσιος της ενορίας Δρακονερίου και ο Αιδεσιμότατος Εφημέριος εξ Αθηνών Χαμοσφακίτης, σύζυγος της συμμαθήτριας και φίλης της συγγραφέως Πρεσβυτέρας Δήμητρας Γαϊτάνη.
Η ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς ήταν η παρουσία του 91χρονου δασκάλου της συγγραφέως Κου Φώτιου Γεωργόπουλου ο οποίος άνοιξε με την ομιλία του την εκδήλωση, τιμής ένεκεν και κατά παρέκκλιση του προγράμματος. 
Ιδιαίτερα μεστός και πολύ συγκινητικός, ήταν ο λόγος του Κου Γιάννη Οικονομόπουλου, πρώην Διευθυντή της Εθνικής Τραπέζης, φίλου επί σαράντα χρόνια και συμφοιτητή της συγγραφέως. Μεταξύ άλλων ο Κος Οικονομόπουλος τόνισε τα εξής: "Ο μπάρμπα Κώστας και η κυρά Βιβή το γένος Διαμαντάκου, επειδή δεν είχαν αγόρια, παρέδωσαν στη Σμαραγδή τις αρχές και τις αξίες του τόπου μας. Εκείνη δεν τις κράτησε για λογαριασμό της, τις παρέλαβε και τις μεταλαμπάδευσε στις επόμενες γενιές." 
Ο ρόλος του συντονισμού της εκδήλωσης από μικροφώνου είχε ανατεθεί στην Ευρύκλεια Διαμαντάκου, το γένος Μανιάτη, και τον έφερε εις πέρας επάξια.  
Ιδιαίτερη συμπαράσταση προσφέρθηκε από την Κυρία Ντρέ Εύη υπεύθυνη του Πολιτιστικού τμήματος του Δήμου Μεσσήνης. Ήταν μια βραδιά ιδιαίτερη, διότι στο τέλος της παρουσίασης χόρεψε παραδοσιακά καλαματιανά και τσάμικα τραγούδια ο Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης του χοροδιδασκάλου Ευάγγελου Λαμπρόπουλου. Τα παιδιά με τους λεβέντικους χορούς τους καταχειροκροτήθηκαν από τους παριστάμενους. Ακολούθησε η παραλαβή του βιβλίου από τους προσκεκλημένους που στη συνέχεια γεύτηκαν εκλεκτά παραδοσιακά Μεσσηνιακά προϊόντα που επιμελώς είχαν εκθέσει στον προθάλαμο του Φιλοσοφικού Κέντρου οι υπεύθυνοι της εταιρείας catering
Μετά το πέρας της εκδηλώσεως μιλήσαμε κατ' ιδίαν με τη συγγραφέα και για άλλη μια φορά αισθάνθηκε την υποχρέωση να αποδώσει ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου. Ευχαρίστησε: τον Δήμαρχο Μεσσήνης Κο Γεώργιο Τσώνη που πρωτοστάτησε στην οργάνωση και ολοκλήρωση της βραδιάς, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανάληψης την Πρόεδρο καθώς και όλα τα μέλη, τις κυρίες του Πολιτιστικού τμήματος του Δήμου Μεσσήνης, τον Αιδεσιμότατο Ιερέα του χωριού της πατέρα Νεκτάριο καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου. 
Ευχαριστεί από καρδιάς τη φίλη της και συμφοιτήτριά της Κα Ιουλία Μουρελάτου, η οποία διένυσε πολλά χιλιόμετρα για να είναι η βασική παρουσιάστρια και να κάνει τον απαιτούμενο σχολιασμό του κειμένου του βιβλίου. Ευχαριστεί τις θείες της: Ευσταθία Διαμαντάκου-Λαμπρινού και Φωτεινή Κουτσοπέτρου-Μητσέα που της διηγήθηκαν προσωπικά τους βιώματα για το χωριό τους, την κουμπάρα της Κυρία Μητσέα Παναγιώτα που από την αρχή της συγγραφής στάθηκε αγόγγυστα και υπομονετικά πλάι της. Για την παρότρυνσή τους να εκδοθεί το βιβλίο ευχαριστεί προσωπικά τον Κ. Μιχάλη Γαβρά, συμμαθητή της και πρόεδρο του συλλόγου των απανταχού Νησιωτών "Ο Πάμισος", την Αντιπρόεδρο του συλλόγου Κυρία Σταυρούλα Ασημάκη-Μεντάκου. Ευχαριστεί από καρδιάς την προϊσταμένη των ΓΑΚ Μεσσηνίας Κα Αναστασία Μηλίτση-Νίκα, την διοικητική υπάλληλο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Κα Ελένη Ζερβή. 
Ακόμα θέλει να ευχαριστήσει τον εικονογράφο Κο Μάριο Σωτηράκο που επιμελήθηκε την μακέτα του εξωφύλλου του βιβλίου, καθώς και τη γενικότερη εικαστική του επιμέλεια. Ιδιαίτερα αποδίδει ευχαριστίες για την πολύτιμη βοήθειά της στην Κα Ιωάννα Γρηγοροπούλου Αρχαιολόγο, η οποία ασχολήθηκε με τη φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου. Ιδιαιτέρως θέλει να επαινέσει και να συγχαρεί την οικογένειά της, τις αδελφές της, τους γαμπρούς της, τα ανίψια της και ιδιαίτερα συγχαίρει την ανιψιά της Παρασκευή-Σταυρούλα Γουρδομιχάλη Γεωπόνο, η οποία ασχολήθηκε συστηματικά με την τελική διαμόρφωση του κειμένου, δείχνοντας ζήλο και αγάπη για το χωριό της μητέρας της. Τελευταίο αφήνει τον αγαπημένο της εξάδελφο, από το σόι της μητέρας της, Ανδρέα Κυριάκου Γρηγορόπουλο, ο οποίος ξενύχτησε και κουράστηκε πολλά βράδια μαζί της. Μοντάρισε και επιμελήθηκε το οπτικοακουστικό υλικό της παρουσίασης και υπήρξε ο βασικός συντελεστής για την επιτυχία της χθεσινής βραδιάς. 
Τέλος, θερμές ευχαριστίες για πολλοστή φορά απευθύνει η συγγραφέας σε όλους όσους άφησαν τις υποχρεώσεις τους ή θυσίασαν το Κυριακάτικο απογευματινό τους και την τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση!    

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!





























Δεν υπάρχουν σχόλια: