Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Λαμπρόπουλος κατά πάντων για το οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας!!!


Επιστολή του τ. Βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλου κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και κατά της ανυπαρξίας αντιπολιτευτικής τακτικής από τη ΝΔ, για το άθλιο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας:

Ύστερα από 20 μήνες διακυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου θέλω να κάνω γνωστά τα παρακάτω σχετικά με τα έργα που αφορούν την Μεσσηνία:
1. Ο περίφημος Δυτικός Άξονας (ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ) για τον οποίο τόσο αγώνα είχαμε κάνει, θα παραμείνει μόνο όνειρο, αφού ακόμη και για το τμήμα Πάτρα - Πύργος, που είχαν προγραμματισθεί να γίνουν οι δημοπρατήσεις στις 31-3-2015, ακυρώθηκαν και στη συνέχεια, αφού «έσπασαν» το Πάτρα - Πύργος σε οκτώ μικρότερα τμήματα, δεν έχουν ακόμη - 20 μήνες μετά, ολοκληρώσει τις νέες δημοπρατήσεις.
• Για το τμήμα ΠΥΡΓΟΣ - ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ δεν υπάρχει πλέον φως ούτε για απλές επιδιορθώσεις, παρά το ό,τι υπήρξε νομοθετική δέσμευση με τον Νόμο 4129/2013.
• Στο τμήμα ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ - ΤΣΑΚΩΝΑ, που ως γνωστόν είχε διασφαλιστεί η κατασκευή του με τον Νόμο 4129/2013, όταν κυρώθηκε στη Βουλή η σύμβαση κατασκευής της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ, με σκληρό αγώνα δικό μου και των βουλευτών του Νομού Ηλείας, δεν υπάρχει καμία πρόοδος και καμία δέσμευση από την σημερινή Κυβέρνηση.
• Υπενθυμίζεται, ότι στο ΤΣΑΚΩΝΑ - ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες οδοποιίας και εγκεκριμένοι επικαιροποιημένοι περιβαλλοντικοί όροι, ενώ υπολείπονται ακόμη κάποιες υποστηρικτικές μελέτες (Γέφυρες, Σήμανση, Υδραυλικά), οι οποίες δεν ανετέθησαν εγκαίρως και δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθούν.
Το ΤΣΑΚΩΝΑ - ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ θα είχε τώρα ξεκινήσει, καθώς είχε υποβληθεί Τεχνικό Δελτίο του έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και περιλαμβανόταν στον κατάλογο μεγάλων έργων που θα εντάσσονταν στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ όπως και το τμήμα Πάτρα - Πύργος.
Για το ΤΣΑΚΩΝΑ - ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ η σημερινή Κυβέρνηση είχε μιλήσει για εκπόνηση μελέτης κόστους - οφέλους - προφανώς για να βρουν ευκαιρία να κόψουν το έργο.
2. Για τον Περιμετρικό της Καλαμάτας, πέρασε και χάθηκε ενάμισης περίπου χρόνος πλήρους ανυπαρξίας, λέγοντας ότι θα τροποποιήσουν την σύμβαση παραχώρησης και θα μειώσουν τις τιμές στα διόδια. Τίποτε από αυτά δεν έγινε, τα διόδια αυξήθηκαν αντί να μειωθούν και τελικά κύρωσαν την ίδια σύμβαση στη Βουλή, ενώ προχώρησαν τελευταία οι εργασίες με την πιθανότητα να δοθεί το πρώτο τμήμα του πολύ σύντομα.
Όπως είναι γνωστόν, ο Περιμετρικός της Καλαμάτας αποφασίστηκε από τον τότε Υπουργό κ. Γιώργο Σουφλιά και μετά από πολλές συζητήσεις που είχαμε μαζί του τόσο εγώ, όσο και οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές.
Η σύμβαση κατασκευής του περιμετρικού υπογράφηκε την άνοιξη του 2007 από τον πρώην Υπουργό Γ. Σουφλιά και την κατασκευάστρια εταιρεία που ήταν ο ΜΟΡΕΑΣ και κυρώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων τον Ιούλιο του 2007.
3. Για τον δρόμο από την Καλαμάτα μέχρι την Μεθώνη, που είναι ο σημαντικότερος εσωτερικός οδικός άξονας του Νομού μας και που εξακολουθεί να βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση, θέλω να επαναλάβω τα εξής:
• Η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Μεσσηνίας ανέθεσε και εκπόνησε μελέτη που είναι έτοιμη εδώ και τρία περίπου χρόνια από την Καλαμάτα μέχρι τον Ριζόμυλο.
• Για το τμήμα Ριζόμυλος - Σουληνάρι - Πύλος - Μεθώνη, είχα με προσωπικές μου επαφές με τον τότε Υπουργό Γιώργο Σουφλιά ξεκινήσει τις διαδικασίες εκπόνησης των αναγκαίων μελετών, οι οποίες τελείωσαν στις αρχές του 2013.
Ειδικότερα, για το Ριζόμυλος - Σουληνάρι υπάρχουν από τότε, πλήρεις μελέτες οδοποιίας, αποχέτευσης - αποστράγγισης τεχνικών έργων, γεωτεχνικές έρευνες και εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι.
Απαιτούνται από τότε ακόμη πρόσθετες γεωτρήσεις για επιβεβαίωση, που θα μπορούσαν σύμφωνα με τον τότε διευθυντή μελετών του Υπουργείου κ. Θεόδωρο Πανουτσόπουλου να γίνουν ακόμη και σε δυο μήνες, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα.
Στο Σουληνάρι - Πύλος, παράκαμψη Πύλου και Πύλος - Μεθώνη υπάρχουν από τότε πλήρεις προμελέτες οδοποιίας και εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, και απαιτούνται μόνο οι υποστηρικτικές μελέτες.
Για τον δρόμο αυτό χάθηκε η ευκαιρία του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολικό κονδύλι, που έχει στη διάθεσή του -περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα και με υποχρεώσεις για εκτελεσμένα έργα - δεν μπορούσε να κατασκευάσει αυτό το έργο.
Για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος η Κυβέρνηση δεν ξέρει τι θέλει και που θα πάει.
Όμως το τμήμα Ριζόμυλος - Σουληνάρι, όπως και το Πύλος - Μεθώνη μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, αρκεί να υπάρξει κυβερνητική απόφαση και να ακολουθήσει αμέσως το Σουληνάρι - Πύλος.
Συμπερασματικά, όλα πάνε πίσω, όλα σήμερα είναι στον αέρα.
Αυτή η Κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, τίποτα δεν πρόκειται να κάνει για τη Μεσσηνία.
Στο Νομό δεν υπάρχει πλέον θεσμική Αντιπολίτευση.
Κανένας δεν μιλάει, κανένας δεν πιέζει πολιτικά.
Ο δρόμος Τρίπολης - Καλαμάτας, που απολαμβάνουμε σήμερα, έφερε μεγάλη ανάπτυξη στη Μεσσηνία, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.
Χρειαζόμαστε, όμως, πάση θυσία, και έναν καλό δρόμο από την Καλαμάτα μέχρι την Πύλο και την Μεθώνη.
Χρειαζόμαστε, οπωσδήποτε, έναν νέο δρόμο από την Τσακώνα μέχρι το Καλό Νερό.
Πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις και στον δρόμο της Κορώνης.
Εύχομαι να μην χαθεί και η ευκαιρία του νέου ΕΣΠΑ.

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: