Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

Τα Εννιάμερα της Παναγίας στη νήσο Μερόπη της Καρδαμύλης!!!


Η Εκκλησία τιμά σήμερα 23 Αυγούστου την απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για μεγάλη γιορτή γνωστή σε όλους ως εννιάμερα της Παναγίας! 

Ο όρος «Απόδοσις» κατά την εκκλησιαστική παράδοση σημαίνει την ολοκλήρωση μιας μεγάλης χριστιανικής εορτής που ξεκίνησε πριν από οκτώ ημέρες. Είναι συνήθεια που παρέλαβαν οι Χριστιανοί από τους Ιουδαίους. 
Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζεται η Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου, τα εννιάμερα της Παναγίας, και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας, που τιμάται την 15η Αυγούστου. 
Σήμερα γιορτάζουν σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας η Μαρία, ο Μάριος, ο Παναγιώτης, η Παναγιώτα και η Δέσποινα. Ο λαός δίνει άλλο τόνο στη γιορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας». Τη σκέφτεται σαν μνημόσυνο προς τη Μητέρα του Θεού, όπως πράττει, άλλωστε, και για τους δικούς του ανθρώπους. 
Πολλές εκκλησίες, εξωκλήσια και ιερές μονές σε όλη την χώρα τιμούν με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τα εννιάμερα της Παναγίας. Ένα από αυτά είναι και η Παναγιά στη νήσο Μερόπη της Καρδαμύλης. 
Πρόκειται για ένα μικρό καταπράσινο νησάκι που βρίσκεται 400 μ. από το λιμάνι του Άι Γιάννη. Η έκτασή του είναι 35 στρέμματα ενώ βρίσκονται ερείπια κτισμάτων και τειχών της μεταβυζαντινής περιόδου καθώς επίσης και ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου που χρονολογείται γύρω στο 1779. Στη Μερόπη υπήρχαν ενετοί μέχρι το 1818 περίπου. 
Πολλοί Καρδαμυλιώτες, αλλά και κάτοικοι των γύρω χωριών της Μάνης συμμετέχουν στο σημερινό εορτασμό περνώντας από το πρωί με τα ψαροκάικα και τις βαρκούλες τους απέναντι, στο φυσικό λιμανάκι του νησιού.

Φωτογραφίες από τον σημερινό εορτασμό εδώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια: