Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ο ΠΟΝΤΟΣ της Ιστορίας και του Πολιτισμού!


Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2016, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου, ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου, διοργάνωσε μια από τις ωραιότερες εκδηλώσεις στην πολύχρονη πορεία του στα ποντιακά δρώμενα, μια εκδήλωση γεμάτη πολιτισμό, παράδοση και ιστορία, γεμάτη Πόντο.
«Ο ΠΟΝΤΟΣ της Ιστορίας και του Πολιτισμού» ο τίτλος της, χαρακτηρίζοντας με σαφήνεια και το περιεχόμενό της.
Το σκεπτικό της εκδήλωσης ήταν να τιμηθούν σημαντικές προσωπικότητες του ποντιακού χώρου, που έχουν προσφέρει με το έργο και την παρουσία τους, στη διάσωση και διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού.
Έτσι μέσα σε κλίμα συγκίνησης, εκτίμησης και σεβασμού στο πρόσωπό τους τιμήθηκαν: Ο Χρήστος Σαμουηλίδης, ιστορικός, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, πεζογράφος, λαογράφος, και ερευνητής, η Έλσα Γαλανίδου - Μπαλφούσια, λαογράφος, συγγραφέας, ο Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός, συγγραφέας, ο Λάζος Τερζάς, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ιδρυτής της «Νέας Ποντιακής Σκηνής», ο Νίκος Ζουρνατζίδης, ερευνητής, χοροδιδάσκαλος, συγγραφέας και από τη νεότερη γενιά ο Ηλίας Υφαντίδης, λυράρης, δάσκαλος ποντιακής λύρας και θεατρικός συγγραφέας.
Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Γεωργία Ερμίδου στο χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων:
«…Σκοπός της εκδήλωσής μας αυτής, να τιμήσουμε σημαντικούς ανθρώπους του ποντιακού ελληνισμού, που ο καθένας τους έχει προσφέρει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο και από το δικό του μετερίζι, στη διάσωση και διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου.
Η αρχική επιλογή δύσκολη, γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχουν κι άλλες, εξίσου σημαντικές προσωπικότητες στον ποντιακό χώρο, που αξίζουν τιμητικών διακρίσεων για τη συμβολή τους στα ποντιακά δρώμενα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων.
Η τελική επιλογή εύκολη, γιατί πιστεύουμε ότι οι σπουδαίοι αυτοί άνθρωποι που τιμούμε σήμερα, όλοι τους αγαπημένοι φίλοι του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου και συνεργάτες επί σειρά ετών του περιοδικού μας «Ποντιακή Λύρα», αποτελούν, κατά γενική ομολογία, εξέχουσες προσωπικότητες των χώρων που εκπροσωπούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο καθένας από αυτούς έχει προσφέρει με περισσή αγάπη και πάθος τα δικά του ψυχικά αποθέματα και έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στο μεγάλο οικοδόμημα που χτίζεται όλα αυτά τα χρόνια και περιλαμβάνει μέσα του την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση των Ελλήνων του Πόντου.
Τους πρέπει λοιπόν ο σεβασμός, η εκτίμηση και η αγάπη όλων μας και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, όχι μόνο γι αυτά που έχουν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν, όλα αυτά τα χρόνια σε όλους εμάς, αλλά και γι αυτά που στέρησαν και στερούν επί σειρά ετών από την οικογένειά τους, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Αγαπημένοι και εκλεκτοί εκπρόσωποι του ποντιακού ελληνισμού, αγαπημένοι και εκλεκτοί φίλοι της καρδιάς μου, με το μικρό αυτό αντίδωρο της τιμητικής διάκρισης, ο σύλλογός μας, σας τιμά και σας ξεχωρίζει, γιατί τιμάτε και οι ίδιοι τις αγαπημένες πατρίδες της ψυχής και της σκέψης και ξεχωρίζετε γι αυτά που με κόπο και αγάπη αγωνιστήκατε να δημιουργήσετε και έτσι απλά και ταπεινά τα αφήνετε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, αποτελείται ακριβά στολίδια της ελληνικής κοινωνίας που ζούμε και ξεχωριστές προσωπικότητες, που μας κάνουν περήφανους για την κοινή μας ποντιακή καταγωγή.
Θα έχετε πάντα την αγάπη και την εκτίμηση του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου και τη δική μου προσωπικά και θα αποτελείται για μας φάρους φωτεινούς, που οδηγούν τα βήματά μας. Ο Θεός και η λατρευτή μας Παναγία Σουμελά, να σας έχουν πάντα καλά και να σας δίνουν δύναμη να συνεχίσετε να δημιουργείτε».
Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του:
«…Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι το δημοτικό συμβούλιο θα στέκετε πάντα δίπλα στο πλευρό των Ποντίων, γιατί το αξίζουν. Ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου, όπως και όλοι οι σύλλογοι που έχουν δραστηριότητες θα πρέπει να στηριχθούν για όλες τις προσπάθειες που κάνουν και δίνουν άλλη πνοή στην πόλη μας.
«Ο ΠΟΝΤΟΣ της Ιστορίας και του Πολιτισμού» είναι το θέμα της σημερινής εκδήλωσης και πραγματικά το αντίδωρο, όπως πολύ σωστά είπε η πρόεδρος, είναι η τιμητική διάκριση σ’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει στον τόπο μας…»
Ακολούθησε η ανάγνωση των βιογραφικών των τιμώμενων από κοπέλες του χορευτικού του συλλόγου και την Άννα Καλαϊτζόγλου, η ιδιαίτερη παρουσίαση του κάθε τιμώμενου, με λόγια καρδιάς γεμάτα αγάπη και σεβασμό, από την πρόεδρο του συλλόγου και οι τιμητικές διακρίσεις από την πρόεδρο του συλλόγου και το δήμαρχο Χαϊδαρίου.
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση ποντιακών χορών από μέλη των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου, με την επιμέλεια της χοροδιδασκάλου Σοφίας Σαββουλίδου και συνοδευόμενα από τους μουσικούς: Ηλία Υφαντίδη, λύρα - τραγούδι - κεμανέ, Γιώργο Κουλαξουζίδη, λύρα, Παντελή Νικολαΐδη, αγγείον - φλογέρα και Παναγιώτη Κοπαλίδη, νταούλι.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αντιδήμαρχοι, επικεφαλείς των συνδυασμών και δημοτικοί σύμβουλοι Χαϊδαρίου, πρόεδροι και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων Χαϊδαρίου, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων, εκπρόσωποι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φίλοι και μέλη του συλλόγου.













Δεν υπάρχουν σχόλια: