Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου Νεοφωκαέων Προσφύγων!!!


Η αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Χαϊδαρίου, την Κυριακή 24/1/16, άνοιξε τις πόρτες της για να φιλοξενήσει τον πιο παλιό Χαϊδαριώτικο Σύλλογο, το Σύνδεσμο Νεοφωκαέων προσφύγων, που όπως κάθε χρόνο προσκάλεσε τα μέλη του για την εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας.
Το τσουχτερό κρύο δεν εμπόδισε τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου να δώσουν το παρών στην εκδήλωση με καλή διάθεση.
Ζεστός καφές και μεζεδάκια περίμεναν στην είσοδο τους προσκεκλημένους, καθώς και η ετήσια εφημεριδούλα με τα πεπραγμένα, τα δρώμενα και τα νέα της χρονιάς που πέρασε που αφορούν τη μικρασιατική οικογένεια.
Το πρόγραμμα άνοιξε η χορωδία του συλλόγου ψέλνοντας τα παραδοσιακά Φωκιανά κάλαντα.
Η γραμματέας του συνδέσμου κ. Ευαγγελία Κανταρτζή-Κουρκουρίκη υποδέχτηκε και από μικροφώνου τους επισήμους, τους πατριώτες και τους φίλους.
Ο πατέρας Γεώργιος Φραγκιαδάκης ευλόγησε την πίτα και έδωσε τις ευχές του.
Στη συνέχεια πήρε πάλι το λόγο η κ. Κουρκουρίκη. Έκανε έναν σύντομο απολογισμό της περσινής "σκληρής" από κάθε άποψη χρονιάς, αρχίζοντας από τους σημερινούς πρόσφυγες που μας φέρνουν συνειρμικά την ιστορία των γονιών και των παππούδων μας και περνώντας στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας. Τέλος αναφέρθηκε στις απώλειες της μικρασιατικής μας οικογένειας, που έγινε μικρότερη καθώς αποχαιρετήσαμε αγαπημένα μέλη.
Αλλά μια που η μέρα είναι γιορτινή και η λύπη και η χαρά διαδέχονται η μια την άλλη γιατί… έτσι είναι η ζωή… ανέλαβε να "καλοπιάσει" την καινούρια τη χρονιά στέλνοντας πολλές ευχές και τραγουδώντας την.
Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιάννης Βελέντζας, που έστειλε θερμές ευχές για την καινούρια χρονιά.
Ο κύριος Νίκος Παναγιωτάτος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου και επί πολλά χρόνια αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου, καλούσε από μικροφώνου έναν-έναν τους επίσημους προσκεκλημένους, (συνεργάτες και φίλους του) να ενώσουν τις ευχές τους κόβοντας τη βασιλόπιτα:
Ο δήμαρχος κ. Μιχάλης Σελέκος, οι αντιδήμαρχοι κ. Παναγιώτης Μοσχονάς, κ. Μόσχος Χουδελούδης, ο κ. Δαουάχερ Ναουάφ. Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ανδρέας Μποζίκας, κ. Ευάγγελος Ντηνιακός, κ. Ηρακλής Δρούλιας, κ. Ελένη Θερμού, κ. Ειρήνη Λυμπουσάκη, κ. Θεόδωρος Σπηλιόπουλος και η κ. Αθηνά Σκαμπά. Η πρόεδρος Πυργούσων κ. Μαρία Παπαμακαρίου, η πρόεδρος των Ποντίων κ. Γεωργία Ερμίδου και η γραμματέας του κέντρου λαογραφίας και πολιτισμού.
Τέλος ο κύριος Παναγιωτάτος κάλεσε τον "των επί πολλών ετών δήμαρχο" κ. Κυριάκο Ντηνιακό να δώσει τις ευχές του κόβοντας βασιλόπιτα.
Ξεδιπλώθηκαν μνήμες παιδικών χρόνων, δόθηκαν εγκάρδιες ευχές, ειπώθηκαν πολλά καλά λόγια για τις προσπάθειες του Συνδέσμου που σε πείσμα των καιρών αναπτύσσεται και αναβαθμίζεται.
Ήρθε η σειρά του χορευτικού που απογείωσε το κέφι με παραδοσιακούς πατριωτικούς χορούς, συρτό, καρσιλαμά και τσιφτετέλι μικρασιάτικο. Στο τελευταίο συρτό το χορευτικό τμήμα ενώθηκε με τους θεατές που κάποιοι σηκώθηκαν στη σκηνή για να χορέψουν.
Η κλήρωση των λαχνών ανέδειξε τους τέσσερις τυχερούς της βασιλόπιτας για τα ισάριθμα δώρα, τα δύο εκ των οποίων προσφέρθηκαν από τον Σύνδεσμο (ένας χρυσός σταυρός και μια χρυσή Παναγίτσα), μια ασημένια εικόνα προσφορά του εργαστηρίου χρυσοχοΐας κ. Κώστα Βουρλιώτη και ένα κεραμικό ζωγραφισμένο ημερολόγιο από την κ. Αντωνία Μέρμηγκα Μανιού, έργο της ιδίας.
Η γραμματέας παρουσίασε το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου που προέκυψε από τη γενική συνέλευση στις 6/12/15 που δια βοής ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη των μελών στο παλιό Δ.Σ. με επιπλέον παρουσία ενός αναπληρωματικού μέλους της κ. Αθανασοπούλου Δήμητρας.
Η εκδήλωση έληξε με ευχαριστίες για όσους τίμησαν με την παρουσία τους τη γιορτή, για την δασκάλα του χορευτικού Ειρήνη Σταυροπούλου, για τη δασκάλα της χορωδίας Αγγελική Χρονάκη, τον πατριώτη κ. Αλεξίου Γιώργο που συνόδευσε με την κιθάρα και για την παλιά δασκάλα την κ. Γιάννα Σιδηροπούλου που έβαλε με πραγματική κατάθεση ψυχής τα δικά της λιθαράκια για τη δημιουργία του πυρήνα του μουσικού σχήματος.
Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν γλυκίσματα, δωρεά της κ. Ρίτσας Παπαδογιάννη στη μνήμη του συζύγου και των γονέων της.
Ας είναι λοιπόν το 2016 η χρονιά που θα επιστρέψει το χαμόγελο στα πρόσωπά μας και η αισιοδοξία στις καρδιές μας. Καλή και ευλογημένη η νέα χρονιά.

Ελένη Σαρρή














Δεν υπάρχουν σχόλια: