Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Βάνδαλοι ανθέλληνες με δυναμίτη προξένησαν ζημιές στο άγαλμα του Παλαιολόγου στον Μυστρά!!!


Πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες οι φήμες στο διαδίκτυο για βομβιστική ενέργεια που έγινε σήμερα τα ξημερώματα στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που κοσμεί την είσοδο προς την καστροπολιτεία του Μυστρά έξω από την Σπάρτη.
Η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση και υπάρχει ένα κλίμα μυστικοπάθειας και συγκάλυψης (;) του συμβάντος!!! 
Σύμφωνα με πληροφορίες επάνω στο άγαλμα έχει γραφεί πιθανώς με σπρέι το σύμβολο αναρχοτρομοκρατικής ομάδας και από το άγαλμα λείπει το χέρι του τελευταίου Βασιλέα της Κωνσταντινούπολης, ενώ στη βάση του αγάλματος διακρίνονται υπολείμματα πυρίτιδας.
Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από παλαιότερη επίσκεψή μας στον Μυστρά όταν είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το παλάτι των Παλαιολόγων, την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, την Περίβλεπτο, το Μητροπολιτικό ναό αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο καθώς και την Ιερά Μονή Παντάνασσας.
Η ιστορία του Μυστρά ξεκινά με την Έλευση του Φράγκου Γουλιέλμου Β' Βιλλεαρδουίνου το 1249. Κατά την διάρκεια του 14ου αιώνα ο Μυστράς καθίσταται πρωτεύουσα της Βυζαντινής Πελοποννήσου και έτσι ιδρύεται το "Δεσποτάτο του Μορέως". Το 1460 ο Μυστράς παραδίνεται στους Τούρκους και από τότε αρχίζει η παρακμή του. Το 1834 με διάταγμα του Όθωνα οι κάτοικοι του Μυστρά εγκαθίστανται στην Σπάρτη αφήνοντας την καστροπολιτεία στην φθορά και την εγκατάλειψη. Η UNESCO το 1989, περιλαμβάνει τον Μυστρά στον κατάλογο των μνημείων που συνιστούν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Στην πλατεία Παλαιολόγου υπάρχει το άγαλμα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου και δεσπότη του Μυστρά Κωνσταντίνου ΙΑ΄του Παλαιολόγου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: