Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Εκδήλωση Μνήμης από το Σύνδεσμο Νεοφωκαέων Προσφύγων Χαϊδαρίου!!!


Την Κυριακή 11/10 ο Συνδέσμος Νεοφωκαέων Χαϊδαρίου, όπως κάθε χρόνο, κάλεσε τα μέλη του να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Μητροπολίτη της Σμύρνης Χρυσοστόμου καθώς και μνημόσυνο των γονέων και παππούδων, που με τόσο ανελέητο τρόπο εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και από τη γη των προγόνων τους.
Είναι μια υπενθύμιση της σκοτεινής εκείνης μέρας της 27ης Αυγούστου του 1922 ή 9ης Σεπτεμβρίου κατά το νέο ημερολόγιο, όπου ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, αρνούμενος να προδώσει τους συμπατριώτες του, τέλεσε την τελευταία του λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, και μετά βασανίστηκε από τον μανιασμένο Τουρκικό όχλο με τον πιο βάναυσο τρόπο.
Ήταν η αρχή του τέλους των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που ακολούθησαν το δρόμο και την μοίρα των ξεριζωμένων.
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο αιδεσιμότατος πατέρας Γεώργιος Φραγκιαδάκης.
Παρευρέθησαν, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κος Μιχάλης Σελέκος, η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ειρήνη Λυμπουσάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ανδρέας Μποζίκας, κ. Ευάγγελος Ντηνιακός, κ. Ηρακλής Δρούλιας, ο πρώην δήμαρχος κ. Κυριάκος Ντηνιακός, ο πρώην αντιδήμαρχος και μέλος του Συνδέσμου μας κ. Νικόλαος Παναγιωτάτος και πλήθος μελών του συνδέσμου.

Η γραμματέας του Συνδέσμου κ. Ευαγγελία Κουρκουρίκη απήγγειλε στην ιερή μνήμη του Χρυσόστομου Σμύρνης τον έμμετρο χαιρετισμό:

«Χαίρε, άγιε Σμύρνης Χρυσόστομε,
Που το φως είσαι Συ κι η αλήθεια
Βαρύς ήταν ο σταυρός που εσήκωσες
Στης Ιωνίας την πολύκλαυστη γη μας.
Την μορφή σου τη γλυκιά εφώτιζε
μια λάμψη θεϊκή
Του Γολγοθά σαν διάβαινες
Τον δρόμο τον τραχύ.
Και με θάρρος βάδιζες
Με πίστη και μ’ ελπίδα
Πως το καθήκον σου έκαμες
Για μας και την πατρίδα.
Ευλαβικά προς Σε το γόνυ κλίνομεν ώ Άγιε Ποιμενάρχη
Ο φωτοστέφανος για Σε αιώνια θα λάμπει.»

Ο πρόεδρος κ. Γιάννης Βελέντζας στην ομιλία του αναφέρθηκε σ’ αυτά τα γεγονότα που άλλαξαν τόσο ριζικά τη ζωή της ηπειρωτικής Ελλάδας και των παραλίων.

Στη συνέχεια ακούστηκαν τα ονόματα των οικογενειών που ήρθαν από τη Ν. Φώκαια και το Τσακμακλί και αποτέλεσαν τον πυρήνα των πρώτων κατοίκων του Χαϊδαρίου.

Ελένη Σαρρή

Περισσότερες φωτογραφίες από το Μνημείο εδώ!




Δεν υπάρχουν σχόλια: