Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

«μικρή» ΔΕΗ ή ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Π.Ο.Ε.)
PAN HELLENIC ENERGY FEDERATION (P.E.F.)

Αριθ. πρωτ. 8156 

Ημερομηνία 1/7/2014

«μικρή» ΔΕΗ ή ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Την Τετάρτη 2 Ιουλίου συνεχίζεται η αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της χώρας με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που αφορά τη «μικρή» ΔΕΗ σύμφωνα με το οποίο:
• Το πλειοψηφικό πακέτο των μετόχων και το management της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας περνάει σε ιδιώτες οι οποίοι σήμερα κατέχουν το 49% των μετοχών και θα αγοράσουν επιπλέον το 17% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
• Η ΔΕΗ διαμελίζεται και διασπάται σε δίκτυα, εργοστάσια και διανομή.
• Δημιουργείται άμεσα προς πώληση η «μικρή ΔΕΗ» που θα δώσει προίκα στους ιδιώτες το 30% των σημερινών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και συγκεκριμένα 11 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 2.768 MW, 5 λιγνιτωρυχεία αλλά ταυτόχρονα και το 30% των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκ. καταναλωτές, οι οποίοι θα περάσουν υποχρεωτικά στη νέα εταιρεία, με ετήσιο τζίρο περίπου 1,8 – 2 δις ευρώ.
• Προωθείται η ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) με συνέπεια το 66% των δικτύων αυτών να περάσουν στους ιδιώτες, με την αντίστοιχη μεγάλη αύξηση 11% στις τιμές του ρεύματος από 1ης Ιουλίου για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση έως τις 800 κιλοβατώρες. Η αύξηση δεν θα αφορά ΜΟΝΟ όσους έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Στην ήδη απελευθερωμένη (από το 2001 – 2003) αγορά ενέργειας, οι ιδιώτες κατέχουν σήμερα το 46,5% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος (7.531 MW) και η ΔΕΗ το 53,5% (8.667 MW).
H είσοδος των ιδιωτών που θα ανταγωνίζονταν το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ, όχι μόνο δεν μείωσε τις τιμές αλλά αντιθέτως μετά από 12 χρόνια ιδιωτικοποιήσεων οι αυξήσεις της τιμής του ρεύματος είναι της τάξης του 102% στα νοικοκυριά και 76,3% στη βιομηχανία. Αποτέλεσμα των αυξήσεων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες μένουν χωρίς ρεύμα και ενεργοβόρες βιομηχανίες κλείνουν ή μετακομίζουν στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ημερήσια τιμή αγοράς της Ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες στην Ελλάδα είναι 75 ευρώ/MWh, ενώ οι αντίστοιχες Ευρωπαϊκές είναι κάτω των 40 ευρώ/MWh.
Η έλλειψη ανταγωνισμού και η αύξηση αντί της μείωσης των τιμών, παρά την απελευθέρωση της αγοράς και της υπερπροσφοράς ενέργειας, λόγω διπλασιασμού της παραγωγής από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οφείλονται σε πολιτικές αποφάσεις που εξυπηρετούσαν συμφέροντα κοινοπραξιών Ελληνικών και πολυεθνικών Ομίλων και που οδήγησαν εξ΄ αρχής σε στρέβλωση την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Συνέπεια των στρεβλώσεων αυτών είναι η αγορά της Ηλεκτρικής ενέργειας να μην κινείται ούτε καν στην λογική της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας αλλά στην λογική της ελεύθερης ασυδοσίας και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ομίλων.
Με δεδομένα όσα δρομολογούνται το ερώτημα αν θα αυξηθεί η μειωθεί η τιμή ρεύματος έχει ήδη απαντηθεί από τους νομοθετούντες. Με το πέρασμα των λιγότερο κοστοβόρων μονάδων (λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών) που παράγουν συνολικά το 56% της συνολικής ισχύος σε ιδιώτες και την πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που τους δίνει το δικαίωμα να πωλούν την λιγνιτική παραγωγή που κοστίζει 35 ευρώ/MWh στην τιμή αγοράς που θα κυμαίνεται γύρω στα 80 ευρώ/MWh, αυτοί θα καρπώνονται τη θετική διαφορά χαμηλού κόστους παραγωγής και τιμής πώλησης.
Αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων είναι οι υπεραξίες από την εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου να πηγαίνουν στα χέρια των ιδιωτών.
Στηρίζουμε τον αγώνα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, των τοπικών φορέων και των κινημάτων για ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και της αποτροπής της επικείμενης ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ».
Δεν αποδεχόμαστε την εκποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων, των θερμοηλεκτρικών σταθμών, την εκμετάλλευση των υδροηλεκτρικών σταθμών και του υδάτινου δυναμικού της χώρας που είναι δημόσια περιουσία, από τους ιδιώτες.
Συναδέλφισσες συνάδελφοι,
ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ σημαίνει ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΑΔΑ. Στρατηγικά και ενεργειακά υποτελής με ένα λαό ο οποίος δεν θα έχει πρόσβαση στο αγαθό της Ενέργειας.
Για εμάς ο ηλεκτρισμός είναι ένα κοινωνικό αγαθό με πολλές παραμέτρους, κοινωνικούς, αναπτυξιακούς εθνικούς και ως τέτοιο δεν προσφέρεται για κερδοσκοπία.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 7μμ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 30.

Η ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ 

Για τη Διοίκηση
Ο Πρόεδρος Παναγιώτης Κοντουσιάδης 
Ο Γεν. Γραμματέας Θεοδόσιος Σπυράντης


Δεν υπάρχουν σχόλια: