Η πολιτική οργάνωση του ΕΑΜ της περιοχής έδωσε την πληροφορία στον ΕΛΑΣ ότι Γερμανική φάλαγγα αυτοκινήτων θ’ αποχωρήσει τις προσεχείς μέρες από την Πύλο, με κατεύθυνση Γαργαλιάνους - Κυπαρισσία. Η πληροφόρηση προήλθε από Γερμανό αυτόμολο που υπέκλεψε το σήμα. Στην τοποθεσία "κορδέλες", στον ποταμό Σέλα, μεταξύ Αμπελοφύτου (Αγορέλιτσα) και Χώρας, αντάρτες του ΕΛΑΣ έστησαν ενέδρα σε γερμανικό στρατιωτικό κομβόι, όπου και επικράτησαν πλήρως. Η μάχη δόθηκε από το 1ο τάγμα του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Στρατιωτικός Διοικητής από τη πλευρά του ΕΛΑΣ ήταν ο μόνιμος ταγματάρχης Ηλίας Σφακιανάκης. Ο ΕΛΑΣ διέθετε πλήρες τάγμα εξοπλισμένο με 3-4 πολυβόλα θέσεως, αρκετά οπλοπολυβόλα και ατομικά όπλα. Ο ταγματάρχης Σφακιανάκης έδωσε το σήμα για έφοδο όταν η φάλαγγα πλησίασε με ακρίβεια μέτρου με φωτοβολίδα. Από τα πυρά εξουδετερώθηκαν γρήγορα οι άκρες της φάλαγγας. Στο κέντρο απέμεινε ισχυρή εστία αντίστασης και ο ταγματάρχης Σφακιανάκης πολεμούσε στη πρώτη γραμμή φοβούμενος τον ερχομό Γερμανικών ενισχύσεων όταν τραυματίστηκε θανάσιμα. Η καταστροφή της Γερμανικής φάλαγγας ήταν πλήρης, ενώ ο ΕΛΑΣ είχε 18 νεκρούς και 8 τραυματίες. Την επιχείρηση σχεδίασε η ηγεσία του τάγματος και την ενέκρινε η ηγεσία της ταξιαρχίας.
Ο Στούπας σώζει τους κατοίκους απο τα αντίποινα
Ο ΕΛΑΣ είχε κτυπήσει φάλαγγα Γερμανών στου Μανούσου το Γεφύρι, έξω από την Χώρα Τριφυλίας, στον δρόμο προς τους Γαργαλιάνους. Σκότωσαν πολλούς Γερμανούς στην μάχη που έγινε, αλλά και τους τραυματίες και τους αιχμαλώτους, που έπιασαν ζωντανούς.
Σύμφωνα με την τότε πολιτική του Γερμανικού στρατού στην Ελλάδα θα ακολουθούσαν αιματηρά αντίποινα και καταστροφή της Χώρας, των Γαργαλιάνων, ή και των ενδιαμέσων χωριών Αγορέλιτσας και Πύργου. Ανάλογα τίνων κάτοικοι θα θεωρούνταν υπεύθυνοι για την ενέδρα, ή που θα γινόταν γνωστό ότι βοήθησαν ή ότι γνώριζαν για την ενέδρα και δεν ειδοποίησαν τις Κατοχικές Αρχές.
Ο Παπαδόγκωνας και ο Στούπας, όταν έμαθαν από τον Γερμανό στρατιωτικό διοικητή της Τρίπολης ότι ετοιμάζονταν να προβούν σε αντίποινα, αντέδρασαν έντονα και αποφασιστικά. Τόνισαν στους Γερμανούς ότι αυτοί, που οργάνωσαν την ενέδρα και σκότωσαν τους τραυματίες και τους αιχμαλώτους στρατιώτες τους, ήταν αντάρτες του ΕΛΑΣ από άλλες περιοχές, όχι από την Χώρα ή τους Γαργαλιάνους.
Αν τιμωρήσετε τους κατοίκους της περιοχής αυτής, θα είναι πολύ άδικο, και πέραν αυτόν κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το δεχθούμε εμείς, διότι στην ουσία θα σκοτώσετε τους δικούς μας ανθρώπους.
Μετά από επανειλημμένες διαβουλεύσεις βρέθηκε η εξής λύση. Να δώσουν οι Γερμανοί όπλα στον Στούπα, και αυτός να οργανώσει νέο Τάγμα Ασφαλείας στους Γαργαλιάνους, και να εκκαθαρίσει την περιοχή από την Πύλο έως την Κυπαρισσία από αντάρτες του ΕΛΑΣ και τις οργανώσεις Πολιτοφυλακής του ΕΑΜ.
Με αυτή την Απόφαση των Γερμανών, και την υπόσχεση του Στούπα να δημιουργήσει το νέο Τάγμα Ασφαλείας στους Γαργαλιάνους σώθηκε η Τριφυλία (Χώρα, Αγορέλιτσα, Πύργος, Γαργαλιάνοι) από την μήνη των Γερμανών και δεν θρήνησε η Ελλάδα νέα Καλάβρυτα, ούτε νέο Δίστομο.
Η εκτίμηση, που έτρεφαν οι Γερμανοί αξιωματικοί στο πρόσωπο του Στούπα σίγουρα έπαιξε καίριο ρόλο στην απόφασή τους να μην προβούν στα αντίποινα, που αναμένονταν να γίνουν σύμφωνα με τους έν ισχύει δημοσιοποιημένους κανόνες τους.
Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Μεσσηνίας και η Κομματική Οργάνωση Γαργαλιάνων του ΚΚΕ προγραμματίζουν για την Κυριακή 27 Ιουλίου 2014 και ώρα 11 το πρωί, στη θέση Αγορέλιτσα μεταξύ Χώρας Τριφυλίας και Αμπελόφυτου (στη Γέφυρα του Μανούσου) εκδήλωση τιμής και μνήμης, για την 70η επέτειο από τη μάχη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου