Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Εκδήλωση για τη Μάχη του Λαντζοΐου στον Πύργο!!!


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ για τον Χαρ. Βιλαέτη και τους συμπολεμιστές του στο Λαντζόι Πύργου!!!

Για πέμπτη συνεχή χρονιά τιμήθηκε η μνήμη και η θυσία του Ηλείου Οπλαρχηγού Χαραλάμπους Βιλαέτη και των συμπολεμιστών του στην Μάχη του Λαντζοΐου (10 Μαΐου 1821) στον χώρο της μάχης στο Λαντζόι Πύργου, το απόγευμα της Κυριακής 12 Μαΐου 2013.
Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τους εφημερίους της περιοχής π. Νικόλαο Κατσιδήμα, Παναγιώτη Κλουκίνα και Παναγιώτη Κανέλλο, ενώ παρουσίαση ενός συντόμου χρονικού των γεγονότων της Ελληνικής Επαναστάσεως στην Ηλεία και την προσφορά του Οπλαρχηγού και Φιλικού Χαρ. Βιλαέτη έκανε ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας και φιλόλογος κ. Γεώρ. Κουρκούτας.
Την σημασία της εκδήλωσης, που συνδιοργανώνουν ο Λαογραφικός και Χορευτικός Όμιλος "Ηλείων Παράδοσις", ο Σύνδεσμος Οπλιτών Ν. Ηλείας και η Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου "Απόλλων" τα τελευταία χρόνια, επεσήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδ. Πολεμιστών Κύπρου 1974 Ν. Ηλείας και της Φιλαρμονικής "Απόλλων" κ. Αθαν. Δασκόπουλος. Όπως τόνισε, οι Ήρωες του 1821 που προσέφεραν τα πάντα για την Ελευθερία μας θα απογοητεύονταν αν έβλεπαν σήμερα το πόσο αγνώμονες και αδιάφοροι έχουμε γίνει πολλοί Νεοέλληνες απέναντι στην Πατρίδα και τα Ιδανικά των Ελλήνων.
Με δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος του Λαογραφικου Όμίλου "Ηλείων Παράδοσις" κ. Κώστας Αθανασόπουλος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές των προσπαθειών να τιμηθούν οι Ηλείοι Ήρωες του 1821, ενώ κάλεσε τον Δήμο Πύργου να τιμήσει τον Βιλαέτη.
Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του Ομίλου "Ηλείων Παράδοσις".
Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Μαρίνος, εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Λάμπης Καφύρας και ο Πρόεδρος του Λαογραφικου Όμίλου "Ηλείων Παράδοσις" κ. Κώστας Αθανασόπουλος.
Η Φιλαρμονκή "Απόλλων" έπαιξε με την καθοδήγηση του μαέστρου της κ. Ιωάν. Αντωνόπουλου δημοτικά τραγούδια, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση σιγής ενός λεπτού κια τον Εθνικό Ύμνο από την Φιλαρμονική. Μικρή δεξίωση παρέθεσαν σε όλους τους παρευρεθέντες οι κυρίες του Λαογραφικου Όμίλου "Ηλείων Παράδοσις" και το γειτονικό Κτήμα Μπριντζίκη.
Το παρών έδωσαν εκτός από τους προαναφερθέντες ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Ιωάννης Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Δημ. Μιχόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφ. Αξιωματικών Ν. Ηλείας και του Συνδέσμου Γορτυνίων κ Γεώργιος Μπράμος, ο Πρόεδρος του Τ.Δ. Λαντζοΐου κ Κώστας Βάλαρης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Δράσης Ηλείας κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο Υποπτέραρχος ε.α. Σωτ. Γαραντζιώτης, ο ποιητής κ. Σάκης Γεωργακόπουλος, ο Πρόεδρος Τ.Δ. Βασιλακίου κ. Νίκος Στάμος κ.ά΄.





Δεν υπάρχουν σχόλια: