Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Με επιτυχία τα «Παλαιολόγεια 2013» και φέτος στην Ηλεία!!!


Τιμήθηκαν σήμερα στο Κάστρο Κυλλήνης ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και οι υπερασπιστές της Πόλης του 1453

Για μια ακόμη χρονιά τιμήθηκε στο Κάστρο του Δήμου Κάστρου-Κυλλήνης η μνήμη του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα  Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου και των υπερασπιστών της Κωνσταντινουπόλεως κατά την Άλωση τον Μάιο του 1453, με την συμπλήρωση 560 ετών από τότε.
Με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Κάστρου «Ο Παλαιολόγος» συνεχίστηκε η προσπάθεια τιμής στον αγώνα και την θυσία των τελευταίων μαχητών της Πόλης στην περιοχή που συνδέθηκε με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, καθώς στο Χλεμούτσι βρέθηκε ο Κωνσταντίνος λίγο πριν αναχωρήσει για την Πόλη και το μαρτυρικό τέλος της Βασιλεύουσας. Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου 2013 με τρισάγιο στο Ηρώον του χωριού στην μνήμη των  μαχητών της Πόλης από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο και τους ιερείς π. Παναγιώτη Τρυφωνόπουλο και Κωνσταντίνο Ξένο.
Ακολούθως η Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Κάστρου κ. Διονυσία Αλεξοπούλου ευχαρίστησε τους παρόντες για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση, ενώ ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος κ. Σωτήρης Νικολουτσόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό για το μήνυμα του Αγώνα του 1453 σήμερα.
Για το Ιστορικό της Άλωσης και το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων μίλησε ο καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Ο ομιλητής τόνισε ότι τα συμπεράσματα και τα μηνύματα του αγώνα των Ελλήνων του 1453 παραμένουν ζωντανά  όσο υπάρχει η τουρκική απειλή σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο, ενώ καυτηρίασε και τα φαινόμενα αλλοίωσης της Ιστορίας, με την ανοχή της ελλαδικής πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας.  
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μαθητές και μαθήτριες, καθώς και μέλη του Συλλόγου Νέων Κάστρου ανέγνωσαν ποιήματα και ύμνους για την Άλωση, ενώ ο τ. Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων κ. Στάθης Αρβανίτης μετέφερε χαιρετισμό του Δημάρχου  Ανδραβίδας –Κυλλήνης  κ. Δημ. Αρβανίτη.
Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση σιγής ενός λεπτού και τον Εθνικό Ύμνο. Στον δικό του επίλογο στην εκδήλωση ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, κατέκρινε την τουρκική και μουσουλμανική διείσδυση στην Ελλάδα με το κτίσιμο τζαμιών με την ενίσχυση του Ελληνικού Κράτους.









Δεν υπάρχουν σχόλια: