Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ο αγώνας των Κυπρίων εργαζομένων είναι και δικός μας αγώνας!!!


Το Περιφερειακό Δίκτυο Συνδικάτων Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης RETUN-SEE, έχει ορίσει την 14η Μαρτίου 2013, ως Μέρα Δράσης και Αλληλεγγύης για τους Κύπριους εργαζομένους με σύνθημα «Ο αγώνας των Κυπρίων εργαζομένων είναι και δικός μας αγώνας».
Οι οργανώσεις μέλη του Περιφερειακού Δικτύου Συνδικάτων Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης RETUN - SEE στα πλαίσια της αλληλεγγύης προς τους Κύπριους εργαζόμενους έχουν υιοθετήσει το παρακάτω ψήφισμα.


ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες μιας βαθιάς και παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι να οδηγούνται στην ανεργία, τη φτώχια και στο κοινωνικό περιθώριο. Εκατομμύρια άνθρωποι σε πολλά μέρη του πλανήτη συνεχίζουν να υποφέρουν από την πείνα, τις αρρώστιες και την έλλειψη βασικών αγαθών.
Την ίδια στιγμή, το κεφάλαιο και οι διεθνείς μηχανισμοί - εκφραστές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η Παγκόσμια Τράπεζα με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, διευρύνουν τις επιθέσεις τους ενάντια στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα, με μοναδικό στόχο να καταργήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, τα οποία κατακτήθηκαν μέσα από σκληρούς και πολύχρονους αγώνες.
Στο όνομα του δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού, επιβάλλουν ως μονόδρομο τις νεοφιλελεύθερες συνταγές που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τις ιδιωτικοποιήσεις και την κερδοσκοπική εκμετάλλευση του δημόσιου πλούτου από τις πολυεθνικές εταιρείες και τα μονοπώλια.
Στο χώρο της Ευρώπης οι πολιτικές που προωθούν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις δεν οδήγησαν σε άρση της κρίσης, αλλά αντίθετα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα, ενώ ταυτόχρονα σημειώνονται ωμές παρεμβάσεις στις οικονομίες των χωρών. Τις συνέπειες αυτής της νεοφιλελεύθερης φιλοσοφίας τις βιώνουν σήμερα με το μνημόνιο και τις αποφάσεις της Τρόικας, οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και αλλού.
Οι εξελίξεις στο χώρο της Ευρώπης επιβεβαιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η επιλογή των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, είναι η χρησιμοποίηση της κρίσης για ένταση των επιθέσεων σε βάρος των οικονομικών και κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων.
Το Δίκτυο στηρίζει τους αγώνες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων που σε συστράτευση με τους εργαζόμενους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρο τον κόσμο, αντιστέκονται σε αντεργατικές πολιτικές και στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Καταγγέλλει τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων – ΟΕΒ, για καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων και των συμφωνημένων όρων εργασίας, με μονομερείς αποφάσεις.
Απαιτεί το σεβασμό του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και των εργασιακών πρακτικών στην Κύπρο, καθώς και την επίλυση των εργατικών διαφορών μέσα από συμφωνημένες και κοινά αποδεκτές διευθετήσεις.
Στις σημερινές δύσκολες για τους εργαζόμενους συνθήκες, η έκφραση αλληλεγγύης και ο συντονισμός της δράσης, πολλαπλασιάζει τη δύναμη της εργατικής τάξης. Οι Κύπριοι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνούν, δεν είναι μόνοι τους, έχουν την αμέριστη στήριξη, συμπαράσταση και αλληλεγγύη των Συνδικάτων μελών του Δικτύου.
Περαιτέρω χαιρετίζει τους κοινούς αγώνες και την κοινή δράση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων στη βάση των αξιών της εργατικής τάξης, της ενότητας και της αλληλεγγύης.
Το Δίκτυο θεωρεί επίσης τη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου απαράδεκτη και ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων.
Έκφραζει την αλληλεγγύη του και την πλήρη υποστήριξη του στον απτόητο αγώνα που διεξάγουν για λύση του Κυπριακού προβλήματος και επανένωση της χώρας τους, για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία.
Με έμφαση υπογραμμίζει την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή διαλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και στα πλαίσια ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.
Λύση που να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, να είναι στο πλαίσιο των συμφωνιών ανωτάτου επιπέδου μεταξύ των δυο κοινοτήτων, και να στηρίζεται στις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για την επανένωση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: