Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ και άλλα τινά… !

Διαμόρφωση λιανικών τιμών υγρών καυσίμων, οικολογικές ανησυχίες & παραλογισμοί.
Πύλος – Μεγαλόπολη – Ελευσίνα – Ελαιώνας… ένα τσιγάρο δρόμος των οικολόγων ο πόνος !


Η ραγδαία αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων τους τελευταίους μήνες και οι παρενέργειες στην αγορά και στις οικονομίες προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις και αναλύσεις σε παγκόσμια κλίμακα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμαντ αλ Χάμλι η χαμηλότερη της ζήτησης παραγωγική δυναμικότητα των βιομηχανικών χωρών στον τομέα της διύλισης είναι ο κύριος λόγος της εκτίναξης, σε επίπεδα ρεκόρ, των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
«Δεν υπάρχουν αρκετά διυλιστήρια για να ανταποκριθούν στην παγκόσμια ζήτηση», δήλωσε στην εφημερίδα Gulf News ο αλ Χάμλι. «Η έλλειψη διυλιστηρίων είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες της ανόδου των τιμών, λόγω των πολιτικών που υιοθετούν οι βιομηχανικές χώρες να μην επενδύουν σε νέα διυλιστήρια εξαιτίας περιβαλλοντικών ανησυχιών, ενώ ο τομέας χρειάζεται σημαντικές νέες επενδύσεις», τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο ΟΠΕΚ επιμόνως υποστηρίζει ότι η άνοδος των τιμών δεν οφείλεται στα θεμελιώδη δεδομένα προσφοράς και ζήτησης αλλά σε παράγοντες έξω από τον έλεγχό του, όπως το εξασθενημένο δολάριο, οι κερδοσκοπικές κινήσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και γεωπολιτικοί λόγοι καθώς και σε έλλειμμα παραγωγικής δυναμικότητας στη διύλιση.
Όταν η παραγωγή δεν καλύπτει την κατανάλωση έχουμε άνοδο των τιμών και λαμπρό πεδίον δράσεως των κερδοσκόπων που επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Από την στιγμή που οι ειδικοί αποφαίνονται πως τα διυλιστήρια δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθούν στην όλο και αυξανόμενη ζήτηση των παραγόμενων από αυτά προϊόντων, σημαίνει κατά την ταπεινή μου άποψη, πως πρέπει να επενδύσουμε στην αναβάθμιση των υπαρχόντων διυλιστηρίων ή στην κατασκευή νέων ούτως ώστε να δημιουργηθούν αποθέματα καυσίμων ικανά να υπερκαλύψουν την ζήτηση και να επιτευχθούν χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.
Δυστυχώς στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας βιώνουμε τον εξής παραλογισμό:
Θέλουμε φτηνά καύσιμα άριστων προδιαγραφών αλλά δεν θέλουμε διυλιστήρια, γιατί έχουμε ευαίσθητες μύτες.
Θέλουμε την δροσιά των κλιματιστικών το καλοκαίρι αλλά ενοχλούμαστε από τις αλλεπάλληλες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε τις επενδύσεις της ΔΕΗ (λιγνίτης, λιθάνθρακας, φυσικό αέριο).
Θέλουμε ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας αλλά ενοχλούν την αισθητική μας οι ανεμογεννήτριες στα νησιά ή το υπό κατασκευήν πάρκο ηλιακής ενέργειας στην Μεγαλόπολη.
Θέλουμε φτηνή και επαρκή ενέργεια αλλά ούτε συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια.
Βρίζουμε όταν το κινητό μας δεν έχει σήμα αλλά ξεσηκωνόμαστε πρώτοι και καλύτεροι όταν η κεραία της κινητής τηλεφωνίας έρχεται στην γειτονιά μας.
Υπέρ παράγουμε σκουπίδια μα σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε ΧΥΤΑ στην περιοχή μας ενώ οι ίδιοι ρυπαίνουμε ασύστολα το περιβάλλον με τις ανεξέλεγκτες χωματερές που δημιουργούμε.
Κοπτόμαστε δήθεν για τις καταστροφικές πυρκαγιές αλλά πετάμε απερίσκεπτα τα αποτσίγαρα από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας και τρέχουμε πρώτοι να αποχαρακτηρίσουμε δασικές εκτάσεις που ανήκαν στον… προπάππου μας.
Μπαζώνουμε τα ρέματα για να χτίσουμε και διαμαρτυρόμαστε στα κανάλια όταν πνιγόμαστε.
Δεν πρέπει να υπάρχουν ποιο εξωφρενικές και συνάμα αστείες σκηνές από αυτές και από τις υστερικές διαμαρτυρίες κατοίκων που αφού έχτισαν μέσα στα δάση, διαμαρτύρονται για την απουσία του κράτους όταν κάποιοι άλλοι τους καίνε μαζί με ότι έχει απομείνει, για να έρθει η σειρά τους να χτίσουν και αυτοί.
Εμένα προσωπικά πολύ με διασκεδάζουν αυτά τα υβρίδια την ώρα της Θείας Δίκης.
Κατασπαταλούμε τους υδάτινους πόρους καθημερινά και αλόγιστα αλλά μας ενοχλούν τα γήπεδα του golf.
Διαβάζω στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Μεσσηνίας (24-11-08 Σελ. 37 Η ΠΟΤΑ και το νερό) σε θέμα που έχει να κάνει με την μεγαλύτερη τουριστική επένδυση της χώρας μας (Π.Ο.Τ.Α.) «μέρος του λαού πούλαγε και ξαναπούλαγε και πουλάει ακόμα. Το αστείο βέβαια της υπόθεσης (επειδή γνωριζόμαστε όλοι σε τούτο τον τόπο) είναι το γεγονός ότι εκείνοι που σκούζανε, όταν πούλησαν σώπασαν. Άρα σκούζει κάποιος μέχρι να πάρει τα λεφτά που του αρκούν. Φυσικά υπάρχει και η άλλη παράμετρος. Όταν δεν έχεις να πουλήσεις σκούζεις εσαεί. Ως εκ τούτου πρυτανεύει η υποκρισία…»
Κατακρίνουμε τους Πολιτικούς μας (και καλά κάνουμε γιατί είναι η ρίζα του κακού), αλλά σε αυτούς τρέχουμε και φορτικά ζητάμε να νομιμοποιήσουν τις παρανομίες μας.
Παραείμαστε δογματικοί στις απόψεις και στις εμμονές μας, μα καθόλου φειδωλοί στις καθημερινές μας συνήθειες που καταστρέφουν το περιβάλλον.
Τέλος έχουμε και τους εναπομείναντες αριστερούς, απολιθώματα του παρελθόντος, που συνηθισμένοι στην επαναστατική γυμναστική περασμένων δεκαετιών και μη μπορώντας να παρακολουθήσουν την δυναμική που αναπτύσσουν οι αγορές, παραπεταμένοι στα αζήτητα, το έχουν ρίξει στην… μόδα της οικολογίας μην καταλαβαίνοντας ως γνήσιοι αριστεροί, πως τις λύσεις και στα προβλήματα του περιβάλλοντος, θα τις δώσουν μόνον οι επιστήμονες που αγωνίζονται καθημερινά στα εργαστήριά τους και όχι αυτοί που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των αρουραίων στον Ελαιώνα.


ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
E-mail:
beneas13@hol.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: